[zasięg] Internet na karte dla cudzoziemca

SubForum obecnych i przyszłych użytkowników internetu w technologii CDMA - Centertel (Orange Freedom PRO), Sferia, Nordisk, Plus (CDMA2000 1xEVDO itd.)

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
tiera
Początkujący użytkownik forum

[zasięg] Internet na karte dla cudzoziemca

Post autor: tiera »

Mój ojciec mieszka tutaj w Czechach, ale spędza kilka miesięcy każdego roku w Polsce. Czy istnieje możliwość internetu na karte (dobrze bylo by CDMA) bez podpisywania umowy? Internet lepszy od GPRS/EDGE, limit przynajmniej 2GB (lepiej bylo by ok.3-4GB). Co musiała bym do laptopa dokupić (karta, modem, itp.)? Mozna byloby zalatwic wszystko przez internet?
Adres zamieszkania ojca w Polsce: 38-324 Siedliska (gmina Bobowa, powiat Gorlice).

Dziekuje za pomoc.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Re: [zasięg] Internet na karte dla cudzoziemca

Post autor: ja.michal »

tiera, pewnie, że jest. :)
Jeśli chodzi o CDMA to niestety w Polsce prepaid'a nie ma. Jedynie abonament.

Jeśli chodzi o prepaid to tutaj masz całe zestawienie: http://wiki.bez-kabli.pl/index.php?titl ... we_prepaid

Jeśli chodzi o modem to w sumie najkorzystniej u Playa bo za 129zł jest Huawei E3131 z kartą 1GB. Modem ma HSPA+ (do 21Mb/s). W praktyce u Playa jest do 4Mb/s (po podniesieniu prędkości, normalnie 1Mb/s).

Jeśli chodzi o ważność karty i zasięg HSPA+/HSPA i dodatkowo EDGE/GPRS to popatrz na ofertę T-Mobile. Aktualnie każda transmisja przychodząca/wychodząca przedłuża ważność konta o rok. Minusem jest bonus ważny tylko 30 dni od doładowania.

Tak czy inaczej poczytaj i dalej coś poradzimy. :)
tiera

Michal, dziekuje za szybka odpowiedz. Raczej malo znam sie na calej sprawie, bo tutaj w Czechach mam internet firmowy, dzialac - dziala, i to wszystko, co mnie jako kobiete obchodzi ;)

Tzn. z tego co pisales, to dobrze zrozumialam?:
- jak kupie komplet u Play, to za 50zl otrzymam do dyspozycji 5GB danych, ktore wazne beda tylko 60 dni, potem jak by cos zostalo, to przepadnie?
- u T-mobile na stronach znalazlam tylko jakis komplet z modemem za 199zl, chociaz duzym oglasza 50 zl. Jezeli ale dane sa do dyspozycji tylko 30 dni - to troche nie odpowiada mi, bo za duzo na tak krotki czas, jak dla mojego Ojca.

Co dotyczy zasiegu - na mapce od T-mobile nie zbyt duzo zasiegu HSDPA w okolicy Siedlisk, u Play jest zaznaczony zasieg UMTS 900 HSPA+ na zewnatrz budynkow - to znaczy, ze nie bedzie wewnatrz budnyku internet dzialal?

A jeszcze wpadlo mi do glowy - z niedawnej podrozy po Hiszpanii zostal mi modem od Movistaru ZTE MF190 - czy nie moge dac Tacie ten? Bedzie dzialal?
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: key »

Jesli ZTE nie ma simlocka (sprawdz wkladajac dowolna "cudza" karte), bedzie dzialal tez z polskimi kartami. Byc moze potrzebujesz nie brandowany dashboard.

Jako ze nikt z nas nie ma szklanej kuli, a mapki operator to bardziej lista zyczen niz odzwierciedlenie rzeczywistosci, kup w polsce pare starterow (orange, play, T-mobile,... ) po 5 PLN i sprawdz sama ktora siec najlepiej chodzi.
Nie pomagam na PW.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

tiera pisze: - jak kupie komplet u Play, to za 50zl otrzymam do dyspozycji 5GB danych, ktore wazne beda tylko 60 dni, potem jak by cos zostalo, to przepadnie?
Powiem tak. I tak i nie.
Jeśli chodzi o ofertę Playa to tabelka jest przykładowa dla 50zł. Tutaj masz szczegółowo: http://wiki.bez-kabli.pl/index.php?titl ... _Inclusive

U Playa niewykorzystane bonusy nie przepadają. Warunek to doładowanie konta przed upływem ważności połączeń wychodzących. Wtedy bonus stary kumuluje się z nowym i wszystko ma ważność nowego.
W sumie (bonus + złotówki) u Playa przy doładowaniu 125zł to 15GB na 120 dni.

Jeśli chodzi o T-Mobile to tutaj masz szczegóły: http://wiki.bez-kabli.pl/index.php?titl ... lueconnect
Niestety bonus ważny 30 dni i przepada.

Ale skupmy się na razie na technicznej stronie.
tiera pisze:z niedawnej podrozy po Hiszpanii zostal mi modem od Movistaru ZTE MF190 - czy nie moge dac Tacie ten? Bedzie dzialal?
Jeśli nie ma simlocka to będzie, a jak jest to można zdjąć.
Nie ma róży bez kolców. Niestety ten ZTE nie ma UMTS na 900MHz czyli nie będzie działać w Playu na tej częstotliwości (na 2100MHz owszem).

Druga sprawa techniczna to zasięg. Niestety 3G właśnie na 900MHz to 13-14km. Może działać, ale nie musi. Mapka jest bardzo optymistyczna. Cała reszta to GPRS/EDGE. O 3G 2100MHz można zapomnieć.

Można sprawdzić czy modem/telefon wyszukuje w ogóle sieci 3G. Masz jakiś telefon z 3G? Najlepiej z 900MHz (np. Nokia E52).

Poza internetem na kartę jest jeszcze jedna opcja. Internet za darmo. Poczytaj.
http://wiki.bez-kabli.pl/index.php?titl ... _Internetu

Zasięg podobny jak Play bo ta sama lokalizacja. Oczywiście też 900MHz.
tiera

Przeczytam, wyproboje. Dam znac wieczorem.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

OK. :)
tiera

No i tak:
- modem nie dziala, wyglada, ze mechanizcnie go uszkodzilam (nie dawno sie przeprowadzalam), wiec sprawa zamknieta

W ostatnim kompletnie sie pogubilam. Chodzi o to, ze chociaz z Tata rozmawiam po polsku, to jest dla mnie ciezkie porozumiec techniczne slowa, a do tego nie znam sie na problemu nawet w jezyce czeskim.
Pomysl KEYa jest interesujacy, ale jak wyprobuje, ktora siec ma najlepsze polaczenie do netu, jak nie bede miala na razie zadnego modemu? No i w dodatku ja do Polski nie wyjezdzam, a Tacie nie wytlumacze, nie da sobie rady.

Najwiecej podoba mi sie Play, ale
Jeśli chodzi o ofertę Playa to tabelka jest przykładowa dla 50zł. Tutaj masz szczegółowo: http://wiki.bez-kabli.pl/...9_All_Inclusive
w tabelce napisane sa dostepne technologie HSPA(+). Jak nie beda dostepne, to bedzie chociaz GPRS/EDGE? Tata teraz wyjezdza na 2 miesiace, wiec najwiecej odpowiadalo by mu doladowanie za 50 zl na 60 dni. Jak dlugo jest wazne konto polaczen wychodzacych? Tata wraca do Polski dopiero na jesien.

Przepraszam was wszystkich za swoje bledy ortograficzne, ale po polsku nauczylam sie z Tata, z telewizji i z pare ksiazek dla dzieci ;)
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

tiera pisze:W ostatnim kompletnie sie pogubilam.
Co dokładnie? :)
tiera pisze:w tabelce napisane sa dostepne technologie HSPA(+). Jak nie beda dostepne, to bedzie chociaz GPRS/EDGE?
Niestety nie. W opcji Play Online na kartę All Inclusive działa tylko macierzysta sieć 3G (HSPA/HSPA+) Playa. Czyli to co na mapie sama widziałaś.
tiera pisze:Jak dlugo jest wazne konto polaczen wychodzacych?
Czas ważności przychodzących + 3 miesiące.
tiera pisze:Przepraszam was wszystkich za swoje bledy ortograficzne, ale po polsku nauczylam sie z Tata, z telewizji i z pare ksiazek dla dzieci ;)
Piszesz lepiej niż niejeden co się trafia z kraju. :ok:

Trochę ciężka sprawa. Nie wiem co poradzić. W sumie możesz kupić zestaw Playa za 129zł. W sumie może być Huawei E3131 lub Huawei E173u-2 (jeśli inaczej się nie da).
Modem z Playa nie ma simlocka więc w razie czego inną kartę się wybierze (Plus, Orange, T-Mobile).
W zastawie z modemem masz na początek 1GB.

Modem tak czy inaczej będzie potrzebny. Jeśli się uda złapać zasięg to fajnie, jeśli nie będziemy szukać czegoś innego.

Co Ty na to?
tiera

Czekajac na Twoja odpowiedz doszlam do tego samego wniosku. Zabieram sie za kupno modemu z Playa (H E3131), Tata wyprobuje.

Jak nie pojdzie, to namierzam sie do T-mobile, bo Tata moze sobie kupic starter za 25 zl a potem doaldowac naprz. jeszcze raz za 20zl. Jak dobrze zrozumialam, to jak wroci na jesien to doladuje ponownie, a konto bedzie dalej wazne.

Dam znac jak wyszlo (w polowie nastepnego tygodnia). Dziekuje! :ok:
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

W T-Mobile tak, konto jest ważne rok od jakiejkolwiek transmisji wychodzącej czy przychodzącej. Możesz nawet będą w Czechach włączyć modem i wysłać SMSa na numer tego T-Mobile. Wtedy znów się o rok przedłuży.

Mam nadzieję, że się uda wszystko sprawnie załatwić. :)
tiera

Halo, halo!
Sprawa potoczyla sie tak - ojciec rozmawial z kims ze sasiadow, Play nie ma dobrego zasiegu w Siedliskach. Namowili go do T-mobile, bo nadajnik jest nie daleko i sygnal mial by byc dobry.
W takim razie radzicie kupic modem od Playa (Huawei E3131) i Internet na karte blueconnect za 25zl, bo zakup modemu od Playa jest najkorzystniejszy (cena/jakosc/i to, ze nie ma simlocku)?
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

tiera, tylko czy ludzie wiedzą, że jest już HSPA+ na 900MHz? Zasięg sieci HSPA+ 2100MHz może dolatywać i będzie właśnie słaby. Sieć na 900MHz jest od niedawna, a początkowe modemy Playa nie mają wsparcia dla tej częstotliwości co może być powodem negatywnej opinii. Pomijam czy słuszna czy nie bo mogą mieć rację.

Dla jasności częstotliwość 2100MHz jest bardziej tłumiona.

T-Mobile, o którym jest może, że jest blisko ma sam EDGE (prędkość max 236.8kb/s - w praktyce pewnie koło 120-160kb/s bo widzę, że w okolicy ludzie tego używają). HSPA na 2100MHz (szczątki sygnału T-Mobile dolatują) tam gdzie i stacje bazowe Play.

tiera, to możesz zrobić tak jak napisałaś i też o tym wyżej wspominałem. Modem i tak jak sama zauważyłaś najtaniej jest w Playu i nie ma simlocka. Możesz go kupić tak czy inaczej. W zestawie będzie karta 1GB do wykorzystania.
Zobacz jak to będzie działać bo może dobrze działać. Jeśli nie to zawsze możesz kupić potem T-Mobile. :)
tiera

Oukej.

Sadze, ze ludzie raczej nie wiedza (tak jak i ja). Kupujemy ten Play i probojemy.

Dziekuje!
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Tak czy tak modem kupujesz więc tracić to nic nie tracisz. :)

Daj znać jak poszło. ;)
ODPOWIEDZ