Sapido GR-1736 + LTE = jak skonfigurować?

Dyskusje na temat wyboru sprzętu. Jaki modem, telefon do GPRS/EDGE/UMTS/HSDPA/HSUPA, jaką przejściówkę, kabel do telefonu... itp. mam wybrać?

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Mrozo22
Początkujący użytkownik forum

Sapido GR-1736 + LTE = jak skonfigurować?

Post autor: Mrozo22 »

Witam,

Proszę o pomoc.

Sprzęt:

Sapido GR-1736. Wersja oprogramowania 1.1.51 (najnowasza ze strony Sapido)
Huawei E398 - Cyfrowy Polsat

Problem:
E398 daje internetu do GR-1736

Proszę o informację jak skonfigurować router Sapido GR-1736 aby współpracował z internetem LTE od CP. Konfiguracja w routerze wygląda następująco:

Obrazek

Pytanie co jest nie tak, próbowałem na różne sposoby, ale WAN cały czas jest disconnect. Oczywiście E398 w połaczeniu z latopem działa bez problemu.

Jak powinna wyglądać konfiguracja?

Mrozo
Awatar użytkownika
pogodabartek
Stary wyga bezprzewodowy

Re: Sapido GR-1736 + LTE = jak skonfigurować?

Post autor: pogodabartek »

a wpisz mu APN internet.cp i wtedy spróbuj
Mrozo22

Re: Sapido GR-1736 + LTE = jak skonfigurować?

Post autor: Mrozo22 »

Pomogło. Dziękuję.

Mrozo
jagar

RB-1733

Post autor: jagar »

Witajcie. Jestem nowy na forum a już zdesperowany :)

Otóż nie mam opcji sparowania E398 z Sapido RB-1733.
Korzystałem z wszyskich możliwych aktualizacji, porad sprzedawcy (także tej powyższej) i nic.
Raz udalo mi się jedynie złapać sygnał HSPA+ (ustawiając w laptopie na oprogramowaniu polsatu "tylko umts") ale nic oprócz tego.
O LTE mogę pomarzyć - wpięty w ruter modem, loguje się poprawnie (sygnał 66%) ale nie dochodzi internet do rutera.
Kolega powyżej poradził wpisać w APN internet.cp ale ja w swoim ruterze nie mam takiej opcji - wybierając POLAND - mogę wybrać heyah, play itp ale nie ma na liście CP a wpisać nie mogę.
Ratujcie bo rzucę o ścianę tym ruterem - po wielu dniach walki :)
Pozdrawiam.
jarek999
Mistrz bezprzewodowy

Re: RB-1733

Post autor: jarek999 »

jagar pisze: Kolega powyżej poradził wpisać w APN internet.cp ale ja w swoim ruterze nie mam takiej opcji - wybierając POLAND - mogę wybrać heyah, play itp ale nie ma na liście CP a wpisać nie mogę.
Wybierając podpowiadanego gotowca POLAND itd. nie można edytować danych, musisz wybrać opcję własną bez podpowiedzi-kraj itd. ... Zapisujesz podane wyżej dane w routerze i modem powinien nawiązać połączenie jak jest w zasięgu stacji. ;)
jareq
ODPOWIEDZ