Kto jest mocny w sieciach ? prosze o pomoc
Moderator: Moderatorzy
-
- Stały użytkownik forum
Kto jest mocny w sieciach ? prosze o pomoc
Wiem że jest kilku asów w tematach sieci komputerowych, ja już spazmów dostaje bowiem ma mały kłopot z ustawieniem swoich urządzeń sieciowych. Dla nie których problem prosty, ja się męczę z tym,problem polega na tym że za diabła nie mogę ustawić apeka i routera by działały tak jak ja chce. Kto ma chęć proszę o instrukcję jak to zrobić. Ja mam dostęp do neta z sieci radiowej, chce podzelić go w domu na jeszcze jeden komp. Mam apeka, mam router, niby konfiguracja jest poprawna a nie chce mi to działać co robię źle? Apek ustawiony jak wireless client, bierze neta z radia, oddaje kablem do routera, w routerze konfiguracja połączenia pppoe, bo to jest wymagane u dostawcy. hasło ,i login wbiete, jednak nie chce się połączyć automatycznie, jeżeli w komputerze ustanowie połączenie pppoe dziala, a router sam tego nie chce zrobić, wiem ze isp nie zabrania rozdzielania neta w domu, jedyne zabezpieczenia to hasło i login (pppoe) nie ma nic więcej. Jezeli podłącze pc i ap, wybiore połączenie ręcznie to działa, jezeli połącze pc z routerem i dalej z ap, to i tak musze w pc połączyć ręcznie . asfaewrqweq
wifi>ap>pc dziala pod warunkiem ze w pc wybiore ręcznie połączenie pppoe
wifi>ap>router>pc tak jak wyżej.
a ma być....
wifi>ap>router(sam wybiera i nie rozłącza pppoe)>pc x2
ktoś rozumie to co napisałem ? peace.,.
urządzenia Ap dwl 900ap+ ,router linksys BEFSR-41 urządzenia w pełni sprawne. Jedyne co zmieniłem co i tak nic nie dało to adres ip w apeku, fabrycznie miał swój 192.168.0.50,ja zmieniłem na 192.168.1.2, dla tego ze router ma 192.168.1.1 chciałem mieć też dostęp do ap bez przełączania kabli,maski są te same 255.255.255.0. przed zmianą adresu w ap było tak samo. Nie ma znaczenia czy na karcie w pc ustawie automat, czy stały ip, dalej jest tak samo.
wifi>ap>pc dziala pod warunkiem ze w pc wybiore ręcznie połączenie pppoe
wifi>ap>router>pc tak jak wyżej.
a ma być....
wifi>ap>router(sam wybiera i nie rozłącza pppoe)>pc x2
ktoś rozumie to co napisałem ? peace.,.
urządzenia Ap dwl 900ap+ ,router linksys BEFSR-41 urządzenia w pełni sprawne. Jedyne co zmieniłem co i tak nic nie dało to adres ip w apeku, fabrycznie miał swój 192.168.0.50,ja zmieniłem na 192.168.1.2, dla tego ze router ma 192.168.1.1 chciałem mieć też dostęp do ap bez przełączania kabli,maski są te same 255.255.255.0. przed zmianą adresu w ap było tak samo. Nie ma znaczenia czy na karcie w pc ustawie automat, czy stały ip, dalej jest tak samo.
- wojteks
- *** Administrator ***
Re: Kto jest mocny w sieciach ? prosze o pomoc
Rozumiem że kabel z AP Clienta podłączasz do WAN routera?buzer pisze:urządzenia Ap dwl 900ap+ ,router linksys BEFSR-41
Jaki IP przyznaje dostawca po zestawieniu połączenia PPPoE?
Nie pomagam na PW!
-
- Stały użytkownik forum
Tak, apek jest połączony kablem do wan w routerze. AAdres ip mam dynamiczny, przeważnie zmienia się po każdym zalogowaniu sie przez pppoe
- wojteks
- *** Administrator ***
Jaki zakres? Podaj przykładowy.buzer pisze:Adres ip mam dynamiczny
Nie pomagam na PW!
-
- Stały użytkownik forum
przeważnie 192.168.1do255wojteks pisze:Jaki zakres? Podaj przykładowy.
lub 192.168.0do255
a najczęściej mam 192.168.1.100
rozmawiałem z moim isp na ten temat, adres ip nie ma tu znaczenia,tak samonie ma znaczenia adres "mac" jest problem z routerem, bo to on powinien połączyć i trzymać połączenie automatycznie. nie ma potrzeby ustawiania adresu ip. apek musi uzyskać połączenie z serwerem isp po wifi, musi tylko przepuscić sygnał z radia na kabel, i potem router powinien wybrać połączenie pppoe mając zapisany login i hasło,i metode połączenia, czyli pppoe. ja mogę połączyć sie na dowolnej karcie wifi z dowolnego komputera, czy innego urządzenia posiadające wifi i pppoe.
Ostatnio zmieniony 2012-05-15, 07:32 przez buzer, łącznie zmieniany 1 raz.
- wojteks
- *** Administrator ***
Ustaw router po stronie LAN na 10.0.0.1, DHCP od 11 do 20, adres IP AP Clienta ustaw na 10.0.0.2buzer pisze:jest problem z routerem
Nie pomagam na PW!
-
- Stały użytkownik forum
moge tak zrobić, tylko ze nie rozumiem w jakim celu, jezeli wychodzi na to ze router nie chce trzymać połączenia pppoe. zastanawiam sie czy przez przypadek nie bedzie to tez wina tego ze na ap i na routerze mam ustawione włączone serwer dhcp. najchętniej, bylo by mi na ręke i łątwie sie też nauczyć na przyszłość bym dostał gotowca z konfiguracją i ap i routera, szkoda ze nie ma możliwości zrobienia tego z automatu, moze by sie udało. ap jest ustwiony na sztywno, ma sie połączyć przez wifi na danym kanale z danym serwerem i tyle, a reszta ,czyli wybieranie połączenia już idzie z routera. chyba ze mam coś za dużo włączone gdzies ,albo nie włączone.
- wojteks
- *** Administrator ***
Port WAN nie może mieć IP z tego samego zakresu co LAN.buzer pisze:tylko ze nie rozumiem w jakim celu
IP AP nie może się gryźć z zakresem IP dostawcy.
Nie pomagam na PW!
-
- Stały użytkownik forum
przepraszam cie, ale nie rozumiem, mozesz przykład ?
[ Dodano: 2012-05-14, 22:50 ]
ale jeszcze jedna sprawa przecież mi chodzi o to że ja musze ręcznie w pc kliknąć połączenie, router nie chce mi tego zrobić sam, gdzie powinien, i jeszcze powinien, rozdzielać neta .
[ Dodano: 2012-05-14, 22:50 ]
ale jeszcze jedna sprawa przecież mi chodzi o to że ja musze ręcznie w pc kliknąć połączenie, router nie chce mi tego zrobić sam, gdzie powinien, i jeszcze powinien, rozdzielać neta .
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
TAK:przepraszam cie, ale nie rozumiem, mozesz przykład ?
Jesli w miescie bedziesz mial dwie ulice z ta sama nazwa, skad listonosz ma wiedziec, gdzie nosic listy?
W przypadku gdy WAN i LAN ma adressy z tej samej puli, sytuacja jest identyczna jak z miastem z dwoma identycznymi ulicami.
Nie pomagam na PW.
-
- Stały użytkownik forum
No i udało się, po raz kolejny przywróciłem ustawienia fabryczne, ustawiłem tylko login i hasło dla połączenia pppoe. i działa, teraz tylko jeszcze chce znaleźć gdzie w nim ustawia sie blokowanie stron lub witryn . lub po słowach kluczowych. I mam jeszcze jedno pytanie. Co i jak mam ewentualnie ustawić, by mieć dostęp do AP po przeglądarce bez przelaczania kabli. Jezeli wpisze adres ip routera to wejde w jego menu,ale jak wpisze ip apeka to już nie moge. jak to,lub co ustawić bym mógł wejść na urządznia. Może coś w routerze, bo to on nie chce mnie przepuścić do ap.
Ostatnio zmieniony 2012-05-17, 05:34 przez buzer, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Stały użytkownik forum
Proszę drogich fachmanów oraz geniuszy napiszcie mi gdzie mogę ustawić blokowanie stron np: po adresie ip,lub nazwie www,(www.nk.pl) w routerze Linksys BEFSR41, przeszukałem google, i inne fora, ale nie potrafię tego znaleźć albo czegos nie rozumiem.
Wersja Firmware Version: 2.00.02 , a tu dorzucam emulator do wglądu http://ui.linksys.com/files/BEFSR41/v4/ ... ration.htm

- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
W emulatorze nie ma takich ustawień, jeśli w nowszym firmware nic nie dodali to nic nie zrobisz.
Nawet nie można na niego wrzucić OpenWRT.
Nawet nie można na niego wrzucić OpenWRT.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Nie ma takiej mozliwosci.buzer pisze:ale nie potrafię tego znaleźć albo czegos nie rozumiem.
Workaround: zablokowac wszystkie maszyny + proxy w sieci - albo dedykowana maszyna, albo router z squid/privoxy.
Nie pomagam na PW.
-
- Stały użytkownik forum
Witam, Dziękuję za odpowiedzi, sam przejrzałem ten emulator, jest on od wersji 1.xxx, a ja mam wersje 2.0 jest to samo,ale jeśli nie ma takiej opcji w routerze to może w AP, dwl900ap+ też dorzucę jego emulator http://support.dlink.com/emulators/dwl9 ... izard.html
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Tu również nie ma takiej możliwości.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
-
- Stały użytkownik forum