Modem Huawei e173 z play w plusie

Kwestie techniczne, konfiguracja i rozwiązywanie problemów z modemami GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA).

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
darwyp
Początkujący użytkownik forum

Modem Huawei e173 z play w plusie

Post autor: darwyp »

Jako nowy na forum witam wszystkich serdecznie.
Żeby nie przedłużać od razu przechodzę do tematu. Modem Huawei e173 u-2 z play bez simlocka po włożeniu karty iPlus łączy się z internetem ale pomimo super sygnału mogę korzystać jedynie z EDGE a więc bardzo niskiego transferu. Próbowałem zainstalować kartę Orange i było super ( HSPA), podobnie rewelacyjnie śmiga Play ale na działce, na której spędzam dużo czasu mam jedynie dobry sygnał Plusa. kupiłem kartę ( 9 zł + 100 zł doładowania) i lipa.
Diabeł tkwi pewno w oprogramowaniu modemu ale ja starszy gość nie potrafię sobie z tym poradzić dlatego też proszę o pomoc i poprowadzenie krok po kroku w prawidłowym skonfigurowaniu połączenia.

pozdrawiam:
Darek
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Re: Modem Huawei e173 z play w plusie

Post autor: wojteks »

darwyp pisze: nie potrafię sobie z tym poradzić
Skoro Plus ma tylko EDGE to szybciej nie będzie. Modem osobno pokazuje sygnał dla EDGE a osobno dla 3G (UMTS/HSDPA/HSPA) w zależności od technologii w której jest połączony z siecią.
darwyp pisze:kupiłem kartę ( 9 zł + 100 zł doładowania)
Powinieneś kupić simdatę albo zmienić taryfę z simplusa na simdata, jaką taryfę masz obecnie?
Nie pomagam na PW!
Awatar użytkownika
pikolo419
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: pikolo419 »

Ten super zasięg w plusie to jest sprawa tego, że w twojej lokalizacji działa tylko 2G czyli transmisja EDGE a reszta czyli Orange i PLAY mają zasięg w HSDPA, najlepiej gdybyś podał w jakiej miejscowości znajduje się ta działka.

[ Dodano: 2012-05-24, 22:14 ]
Może być szybciej tylko wtedy kiedy zakupi do modemu antenę zewnętrzną:).
Huawei E5785lh-22c
darwyp

Zasięg mierzony pod nadajnikiem ( około 500 m)modem "dopuszcza" tylko EDGE w telefonie ta sama karta pokazuje HSPA więc zasięg nie ma tu (w tym przypadku)znaczenia.
Jaka taryfa tego nie wiem aktywowali mi w Plusie ogólnie iPlus na kartę
Modem z anteną zewnętrzną Na mapie zasięgu Plusa wygląda to nie ciekawie ale sąsiad korzysta z internetu w laptopie przy pomocy telefonu przez WiFi i ma HSPA Ja stoję obok niego z modemem i anteną zewnętrzną i mam full zasięg ale tylko EDGA
Awatar użytkownika
pikolo419

Może wymuszenie trybu 3G coś da w programie mobile partner lub PLAYa wchodzi się w ustawienia>sieć>i tam w typie sieci trzeba wybrać tylko WCDMA. powinno pomóc, bo jeśli telefon łapie HSPA to modem może uznawać zasięg EDGE za silniejszy i dlatego modem pracuje w EDGE.
Huawei E5785lh-22c
darwyp

Już to robiłem włączając tylko WCDMA i wtedy nie mam żadnego zasięgu a jeżeli ustawię preferowane WCDMA wtedy mam full zasięg EDGE.
Awatar użytkownika
pikolo419

Antena zapewne jest na pasmo GSM bo jeśli modem jest z anteną zewnętrzną i jest full zasięg EDGE to być może telefon loguje się do innego nadajnika operatora.

[ Dodano: 2012-05-25, 07:23 ]
A więc wnioskuje po mapie BTS że nadajniki Orange jest niedaleko ciebie, plus tak samo tylko że plus nie ma UMTS 2100 na tej stacji, jest stacja Plusa z UMTS 2100 ale ona jest dalej i dlatego Orange chodzi super, a plus już nie, t mobile też ma blisko stacje UMTS 2100 a PLAY chodzi dlatego dobrze bo jest jedna stacja na UMTS 2100 a druga pokrywa większą część tej miejscowości bo jest na UMTS 900.
Huawei E5785lh-22c
darwyp

Witam
W końcu wszystko działa ale po kolei w nowym profilu dla Plusa trzeba jako nr dostępowy wpisać *99***2# do tej pory miałem *99***1# ponadto w zakładce typ sieci zaznaczyłem tylko WCDMA oraz tryb rejestracji "ręczny" teraz po połączeniu mam HSPA z dopiskiem
PL 17(Roaming) ale wszystko działa prawidłowo. Mam nadzieje, że może komuś się to przyda bo posiadaczy modemów z Play jest pewno wielu.
Chris-Kr
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: Chris-Kr »

darwyp pisze:Witam
W końcu wszystko działa ale po kolei w nowym profilu dla Plusa trzeba jako nr dostępowy wpisać *99***2# do tej pory miałem *99***1#
Nie sadzę żeby to odgrywało jakąś rolę.
ponadto w zakładce typ sieci zaznaczyłem tylko WCDMA oraz tryb rejestracji "ręczny" teraz po połączeniu mam HSPA z dopiskiem
PL 17(Roaming)
Tutaj jest właściwa przyczyna uzyskania zasięgu. Po prostu ręcznie wymusiłeś korzystanie z nadajnika innego operatora (Aero2) zamiast z nadajnika Plusa, który obsługiwał tylko 2G.
Krzysztof
darwyp

Do najbliższego nadajnika Areo 2 z działki mam w linii prostej jakieś 10 km i nie wiem czy karta Plus zezwoli na korzystanie z Aero2 i odwrotnie.Przeszukując dostępne sieci mam Trzech głównych operatorów bez Aero2 W tej konfiguracji (tylko WCDMA)wymuszam połączenie z Plusem 3G nawet w przypadku słabego sygnału, zaznaczenie preferowane WCDMA powoduje zawsze połączenie z Plus 2G bowiem tu sygnał jest zdecydowanie lepszy (FULL) Kłopotliwe bo z 3G mogę korzystać sporadycznie (zaniki sygnału) i wtedy muszę zmieniać konfigurację modemu na preferowane WCDMA i łączę się z 2g. Szkodą, że ustawienie "preferowane WCDMA"nie łączy z 3G w przypadku słabego sygnału, a po jego zaniku nie przechodzi automatycznie na 2G. Przez rok czasu w tej samej lokalizacji korzystałem z Play online i czasami aż mnie dziwiło jak pięknie śmiga, teraz Paly nie ma w tym miejscu zasięgu 3G. W Plusie powiedzieli mi, że Play korzysta z ich nadajników, a oni w pierwszej kolejności obsługują swoich klientów. Jeszcze w czasie kiedy korzystałem z Play Online nigdy nie zdarzyło mi się żeby modem przy ustawieniach fabrycznych a więc preferowane WCDMA w przypadku zaniku 3G sam przełączył się na 2G Albo było WCDMA albo zrywało połączenie, a Play w tym miejscu miał najczęściej w miarę dobry zasięg 3G i zawsze dobry lub bardzo dobry zasięg 2G,
Modem zawsze przy ustawieniu preferowane WCDMA w przypadku słabego sygnału 3G zawsze łączy się z 2G (w Plusie)) i nawet jak sygnał 3G chwilowo jest bardzo dobry nie przechodzi na 3G, inaczej zachowuje się telefon kolegi wykorzystywany jako modem telefon wykorzystuje zawsze najlepsze połączenie zmieniając 2G na 3g gdy sygnał 3G jest dostępny.
Generalnie aby korzystać z 3G muszę ustawiać tylko WCDMA a przy zaniku zasięgu muszę przechodzić na 2G zmieniając w ustawieniach modemu na preferowane WCDMA. Bardzo kłopotliwe i nie komfortowe.
Modem z anteną 11DBI na dachu kempingu, bez anteny bardzo słaby sygnał 2G Odległóść od nadajnika Play 3g i Plus 3G taka sama. Dodatkowo do innego nadajnika Plus 2 G bardzo blisko i tu super sygnał 2G
Chris-Kr
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: Chris-Kr »

darwyp pisze:Do najbliższego nadajnika Areo 2 z działki mam w linii prostej jakieś 10 km i nie wiem czy karta Plus zezwoli na korzystanie z Aero2 i odwrotnie.
Obecnie zarówno Plus jak i Aero2 mają tego samego właściciela, więc sieć Aero2 wpuszcza do siebie klientów Plusa.
Czy to działa też w drugą stronę, tego nie wiem.
Krzysztof
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

Chris-Kr pisze:Czy to działa też w drugą stronę, tego nie wiem
Niby jak ma działać w drugą stronę? Aero2 nie ma klientów poza BDI.
Nie pomagam na PW!
jarek999
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: jarek999 »

wojteks,
Aero2 nie ma klientów poza BDI.
To że spółki mają jednego właściciela nie oznacza że z automatu sieć się wzajemnie uzupełnia-są pozawierane między nimi stosowne umowy. BDI-działa WYŁĄCZNIE na infrastrukturze Aero2 (WCDMA900) i nie należy się spodziewać że to się zmieni (nie jest to zbyt ciekawe rozwiązanie dla Z.Solorza gdyż potrzebuje kasy na akcje Polkomtela a dalsze śrubowanie cen może się odbić na zyskach i odpływie klientów właśnie do opcji free, dostępnej jeszcze przez 2,5 roku). ;) P.S Oczywiście jeżeli wystartuje LTE na 2600MHz to również będzie można logować się do tej sieci z zestawami BDI. :)
jareq
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: ja.michal »

jarek999 pisze: dostępnej jeszcze przez 2,5 roku
W HSPA+ 900MHz.
jarek999 pisze:Oczywiście jeżeli wystartuje LTE na 2600MHz to również będzie można logować się do tej sieci z zestawami BDI. :)
I od osiągnięcia pokrycia będzie to kolejne kilka lat.
ODPOWIEDZ