Router SAPIDO RB-6132

Dyskusje na temat wyboru sprzętu. Jaki modem, telefon do GPRS/EDGE/UMTS/HSDPA/HSUPA, jaką przejściówkę, kabel do telefonu... itp. mam wybrać?

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
lando
Początkujący użytkownik forum

Router SAPIDO RB-6132

Post autor: lando »

Jest to mój pierwszy post na tym forum, dlatego też witam Wszystkich Użytkowników :)

Mam taki problem. Kupiłem tydzień temu router Sapido RB-6132. Posiadam modem Huawei e398 w sieci Plus. Po włożeniu modemu do routera, router jakoby go nie wykrywał. Cały czas miga zielona dioda na modemie. Próbowałem aktualizować firmware ze strony producenta, ale to też nic nie dało. Mam bardzo kiepski dostęp do internetu LTE, ale to chyba nie ma znaczenia, skoro router powinien przełączyć się automatycznie np. na HSPA. I jeszcze jedno pytanie. Czy przed włożeniem tego modemu do routera powinienem go najpierw zainstalować na komputerze, czy bez instalacjiwłożyć do routera?
Poniżej zamieszczam ustawienia ww. routera:
Obrazek

Proszę o pomoc.
Z góry dziękuję.
Khalbar
Specjalista bezprzewodowy-junior

Re: Router SAPIDO RB-6132

Post autor: Khalbar »

Też mnie ciekawi to urządzenie czy ktoś tego używa pod lte ?
Jest dla mnie idealne pod względem ceny i innych możliwości
Wie ktoś czy w nim też prędkość LTE jest jak na innych sapido ? do 30 Mb/s ?
Czy wolniej ? jak ze stabilnością ?

[ Dodano: 2012-05-30, 14:39 ]
lando pisze: Mam bardzo kiepski dostęp do internetu LTE, ale to chyba nie ma znaczenia, skoro router powinien przełączyć się automatycznie np. na HSPA.
Niechcę wprowadzać Cię w błąd, ale jeśli nie masz anteny zewnętrznej i masz kiepskie lte może dlatego nie działać a router automatycznie przełącza się między 2G/3g/3.5G, a LTE to inna bajka i raczej sie nie przełączy (przynajmniej tak na forum przeczytałem ogólnie do routerów 3g/LTE )
lando pisze: I jeszcze jedno pytanie. Czy przed włożeniem tego modemu do routera powinienem go najpierw zainstalować na komputerze, czy bez instalacjiwłożyć do routera?
Tego Ci nie powiem bo nie wiem ale możesz spróbować, również spróbuj z ustawieniami samego modemu może tam coś znajdziesz !
Huawei E3372 + Dovado Tiny + 2x Antena Panel Max 15 dBi (Lte Play) było
Huawei B618s-22d + 2x Antena ATK 504
lando
Początkujący użytkownik forum

Post autor: lando »

Khalbar pisze:
Niechcę wprowadzać Cię w błąd, ale jeśli nie masz anteny zewnętrznej i masz kiepskie lte może dlatego nie działać a router automatycznie przełącza się między 2G/3g/3.5G, a LTE to inna bajka i raczej sie nie przełączy (przynajmniej tak na forum przeczytałem ogólnie do routerów 3g/LTE )
Dzięki za podpowiedź :) Rzeczywiście podpinałem modem bez anteny zewnętrznej. Po Twoim poście podpiąłem modem + antenę zewnętrzną i działa :D Dzięki wielkie.

Mam jeszcze pytanie. Łączę się z internetem przez menu modemu i opcję manualną. Modem automatycznie się nie łączy. Czy jest jakiś prostszy sposób (jakaś zmiana w menu)? I jeszcze jedno. Czy jest jakiś program do łączenia się z internetem za pomocą routera i czy program top net info można tak skonfigurować żeby łączył się z internetem przez router?
Khalbar
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: Khalbar »

Wydaje mi sie że trzeba automatyczne połączenie zainicjować w opcjach modemu, nie mam jeszcze LTE więc, Ci nie powiem jak to zrobić dokładnie.
Huawei E3372 + Dovado Tiny + 2x Antena Panel Max 15 dBi (Lte Play) było
Huawei B618s-22d + 2x Antena ATK 504
ODPOWIEDZ