Lukas1506,
i nadal bez zmian
Ja obstawiam że to nie jest wina tego parametru, lecz komunikacji radiowej modemu ze stacją.
Posiadam modem Huawi E367 + antena zewnętrzna (ok 40% zasięgu 3G/HSPA, -91dBm)
Jaka to jest antena i jak długim odcinkiem kabla jest podłączona do modemu? Z tym HSPA nie jest tak łatwo-ja mam kilka stacji wokół, sygnał przyzwoity bez anteny a modem na 2100MHz odmawiał połączenia HSPA (tylko HSDPA), awaryjnie przez 1,5m-ca korzystałem z HSPA900 (porażka w porównaniu z Polkomtelem) i w końcu zamontowałem antenę zewnętrzną (również prowizorkę-panel 14dB na 2,4 bo jak się nie dogadam z Plusem odnośnie aneksu to pa,pa). Niestety mimo tego nie mogłem utrzymać połączenia przez całą dobę(w dzień zrzut do HSDPA). Wpadłem na taki pomysł żeby modem zawinąć folią aluminiową (tak żeby sygnał dostawał tylko z anteny zewnętrznej), kolejnym problemem było odprowadzanie ciepła-modem się grzeje, zwłaszcza jak się dużo danych przerzuca i ta folia jeszcze bardziej zatrzymywała ciepło. Musiałem zastosować spory radiator do którego opaską przymocowałem modem i dopiero folia. Od tygodnia trzyma HSPA+ przez 24h i jednak na antenie zewnętrznej niższy ping o ok. 20%, wyższy transfer-również o ok. 20% download, upload o 5% i wyższa stabilność.