ZTE MF626 i powolny internet

Dyskusje na temat wyboru sprzętu. Jaki modem, telefon do GPRS/EDGE/UMTS/HSDPA/HSUPA, jaką przejściówkę, kabel do telefonu... itp. mam wybrać?

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
az1
Początkujący użytkownik forum

ZTE MF626 i powolny internet

Post autor: az1 »

Niedługo kończy mi się umowa na internet mobilny z T-mobile. Niestety nie jestem zadowolony z tej usługi. Jak mam ustawione na UMTS/HSPA to bez przerwy zawiesza się połączenie, nie otwierają się strony, chociaż pokazuje mi, że połączenie mam aktywne i muszę bez przerwy klikać rozłącz i połącz. Więc korzystam z ustawień GPRS/EDGE ale tu z kolei prędkość połączenia jest fatalna. Zgłaszałem problem do BOK-u i tam mi powiedziano, że u nich wszystko jest OK. I tak sobie myślę, że może ten mój modem jest uszkodzony? Kupiłem go od przypadkowej osoby i nie mam żadnej gwarancji na niego. Zasięg na EDGE mam 5 kresek a na UMTS 2-3 kreski. Nie wiem czy mam przedłużać umowę i wymienić modem czy zmienić operatora. Może ktoś miał podobne doświadczenia z takim modemem. Ja jestem osobą po 60, mieszkam sam i nie bardzo mam gdzie sprawdzić jego poprawność działania. Co mi radzicie?
az1
Maciek764
Mistrz bezprzewodowy

Re: ZTE MF626 i powolny internet

Post autor: Maciek764 »

Wejdź w start -> uruchom -> cmd i w oknie cmd wpisz ping 8.8.8.8 -t i zobacz czy dalej połączanie będzie się zawieszało.
az1

Wpisałem to polecenie, nacisnąłem enter i w tym oknie cały czas przeskakują jakieś liczby? 140ms, 128ms i tak od 20 min. Czy to się samo skończy czy mam po prostu zamknąć to okno?

Zamknąłem okno cmd a teraz poobserwuję połączenie i dam znać.

[ Dodano: 2012-05-29, 15:49 ]
Jak się okazało okna cmd jednak nie zamknąłem a internet od godziny nie zawiesił się. Teraz wszystko wyłączę i sprawdzę wieczorem
az1
az1

Przepraszam, że milczałem kilka dni ale ponieważ nic się nie poprawiło pomyślałem, że mam uszkodzony modem. Wykorzystałem więc telefon Nokia E51 i zainstalowałem Nokia PC Suite. Na 2G działa bez zarzutu i jest stabilny ale na 3G niestety zrywa połaczenie niekiedy po kilkunastu sekundach. Oto wynik na 3G

Obrazek

Na 2G mam

Obrazek

Wszystko wskazuje, że mam uszkodzony modem ZTE MF626 więc pozostanę przy Nokii. Mam tylko pytanie czy mogę coś zmienić żeby nie zrywało mi na 3G? Jeżeli nie to pozostanę przy GSM.
Pozdrawiam
az1
az1

Ponieważ nie wszystko grało jak potrzeba złożyłem skargę w T-mobile i wysłałem maila do Microsoftu. Wczoraj dostałem sms-a od T-mobile, że problem usunięto a z Microsoftu dostałem do zainstalowania poprawkę, która ma powodować, że nie będzie zrywane połączenie po przekroczeniu określonej prędkości. Zainstalowanie tej poprawki obwarowali występowaniem opisanych przez nich problemów. W razie wątpliwości zalecają poczekać na aktualizację automatyczną. zainstalowałem i od dwóch dni jest jak widać

Obrazek

Pozdrawiam
az1
ODPOWIEDZ