Ruter TP Link wr1043nd + alternatywny software + AP

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.
Reklama: Szukasz dostawcy internetu? Sprawdź https://isp.today/pl/ ogólnoświatowy katalog dostawców internetu.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
gruby_marek
Początkujący użytkownik forum

Ruter TP Link wr1043nd + alternatywny software + AP

Post autor: gruby_marek »

hej,

Proszę o pomoc ponieważ nigdy nie ustawiałem tak rutera i jestem całkowicie zamotany.

Mieszkam w domku, na parterze mam ruter TP - linka i podłączoną Neostradę, na 1 pietrze chce umieścić drugi ruter TP Link WR1043nd i chciałbym aby działał jak AP - czyli widoczna tylko jedna sieć wifi, która ogrania większość mieszkania ( mogę je połączyć kablem).

Do 2 rutera wgrałem alternatywne oprogramowanie ale... nie potrafię dalej tego skonfigurować.

Wiem że pewnie będziecie krzyczeć ale proszę o instrukcję co i jak dalej. Robię to pierwszy raz i chciałbym skorzystać ze sprawdzonej metody ( poradnika).

Dziękuję za pomoc.

pozdr
marek
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Re: Ruter TP Link wr1043nd + alternatywny software + AP

Post autor: key »

Routery laczysz kablem portami LAN. Na wr1043nd wylaczasz DHCP serwer, ustawasz IP w tej samej podsieci z ta sama maska, DNS i bramka na pierwszy router.

WiFi mozesez ustawic z tym samym SSID i haslem, ale IMHO nie ma sensu tego robic. Wazne jest zebys wybral inny kanaly (n.p. 1 i 11).
Nie pomagam na PW.
gruby_marek
Początkujący użytkownik forum

konfiguracja

Post autor: gruby_marek »

hej,

czyli:

na 1 ruterze muszę wyłączyć DHCP lan? i ustawić na stałe adresy?, musze nadac mu numer IP?

na 2 ruterze muszę wpisać dane z 1 rutera? i podłączyć go do portu lan nie WAN?
ustawienia wifi - takie same? czyli ssid oraz hasło?

jaki tryb dostępu do internetu wybrać? na 2 ruterze.

sorki za pytania ale wole zawsze dopytać..

[ Dodano: 2012-06-02, 16:51 ]
hej,
może zabrzmi dziwnie, ale jak sprawdzić czy faktycznie działa jako AP?
ODPOWIEDZ