Ruter Wi-Fi pod swiatlowod - jak najtaniej?
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Ruter Wi-Fi pod swiatlowod - jak najtaniej?
Witam!
Przerzucam sie wlasnie z ADSL na swiatlowod. Jakie mam mozliwosci utworzenia WLAN'u w domu, jesli z Internetem bede polaczony za pomoca swiatlowodu?
Z tego, co czytalem, bede mial do czynienia z czyms takim jak VDSL. Czy potrzebuje nowego rutera, czy bede mogl jakos wykorzystac swoj stary ze zlaczem RJ-11? Slyszalem cos o konwerterach i, szczerze mowiac, nie mam pojecia jaka opcja bylaby najkorzystniejsza.
Pozdrawiam!
Przerzucam sie wlasnie z ADSL na swiatlowod. Jakie mam mozliwosci utworzenia WLAN'u w domu, jesli z Internetem bede polaczony za pomoca swiatlowodu?
Z tego, co czytalem, bede mial do czynienia z czyms takim jak VDSL. Czy potrzebuje nowego rutera, czy bede mogl jakos wykorzystac swoj stary ze zlaczem RJ-11? Slyszalem cos o konwerterach i, szczerze mowiac, nie mam pojecia jaka opcja bylaby najkorzystniejsza.
Pozdrawiam!
- wojteks
- *** Administrator ***
Re: Ruter Wi-Fi pod swiatlowod - jak najtaniej?
Raczej nie ale napisz jaki masz (producent, model, wersja).tomciokotar pisze:czy bede mogl jakos wykorzystac swoj stary ze zlaczem RJ-11?
To nie z tej bajki a VDSL to nie światłowód.tomciokotar pisze:Slyszalem cos o konwerterach
Nie pomagam na PW!
-
- Początkujący użytkownik forum
Pentagram P 6331-6
Konwertery, VDSL nie? W takim razie co takiego?
Konwertery, VDSL nie? W takim razie co takiego?
- wojteks
- *** Administrator ***
Nie nadaje się.tomciokotar pisze:Pentagram P 6331-6
VDSL czyli szybkie połączenie po parze miedzianej http://pl.wikipedia.org/wiki/VDSL2 , modem ma wyjście ethernet i router z portem WAN ethernet musisz kupić.tomciokotar pisze:W takim razie co takiego?
Ostatnio zmieniony 2012-06-05, 17:25 przez wojteks, łącznie zmieniany 1 raz.
Nie pomagam na PW!
-
- Stary wyga bezprzewodowy
VDSL też działa na linii telefonicznej tak samo jak ADSL. TP (lub inny operator świadczący VDSLa po linii TP) do VDSLa daje własne modemy-routery i za bardzo wyboru sprzętu alternatywnego nie ma (ew. jakieś Drayteki za 700zł+ )
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Spojrz w moj profil - router do VDSL z mozliwoscia wgrania alternatywnego softu.bdkacz pisze:o VDSLa daje własne modemy-routery i za bardzo wyboru sprzętu alternatywnego nie ma
... albo modem z wbudowanym routerem.wojteks pisze:modem ma wyjście ethernet i router z portem WAN ethernet musisz kupić.
Najlepiej poczekac co da ISP i potem dopiero myslec/kombinowac. U mnie do VDSL daja Frytki 7390.
Nie pomagam na PW.
-
- Stary wyga bezprzewodowy
ZTCW to TP daje Sagecommy albo (rzadziej) DGT. Netia przy VDSL po BSA daje Technicolory.