Wykorzystanie GPRS
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Wykorzystanie GPRS
Mam dosyć banalne pytanie, czy ktos może mi pomóc? Chciałam sie zapytać, jak mogę wykorzystać funkcję GPRS w telefonie komórkowym, żeby kogoś śledzić, tzn żeby żeby wiedziec gdzie sie znajduje w danym czasie, mam problem z krnabrnym nastolatkiem i zastanawiam się czy mogę miec kontrolę gdzie jest np za pomoca internetu, żeby sparwdzic położenie jego telefonu, będe wdzięczna za pomoc, pozdarwiam!
- Varmack
- Stały użytkownik forum
Re: Wykorzystanie GPRS
Buhehehe, wynajmij dedektywa xD
A poważnie to w erze jest coś takiego ze mozesz sprawdzić gdzie obecnie znajduje sie tel (czyli osoba) dostajesz smsa z nazwa ulicy, czy placu, albo nawet mapkę mmsem. Jedyny minus to to ze osoba którą chcesz "odszukać" jest najpierw powiadamiana smsem i musi odeslać smsa z zgodą na "zlokalizowanie"... trochę dziwnie pomyslane, w sumie bezsensowne, ale jak by mozna bylo kazdego lokalizowac to tez by bylo kretynskie...
A poważnie to w erze jest coś takiego ze mozesz sprawdzić gdzie obecnie znajduje sie tel (czyli osoba) dostajesz smsa z nazwa ulicy, czy placu, albo nawet mapkę mmsem. Jedyny minus to to ze osoba którą chcesz "odszukać" jest najpierw powiadamiana smsem i musi odeslać smsa z zgodą na "zlokalizowanie"... trochę dziwnie pomyslane, w sumie bezsensowne, ale jak by mozna bylo kazdego lokalizowac to tez by bylo kretynskie...
Ja nie my?le co mówie - ja, mówi? co my?l?...
-
Mam straszny problem! Wszystko mam zainstalowane łącznie z modemem dodatkowym (bezpośrednie połączenie) z telefonem, ale pokazuje mi się "Sprawdź czy telefon nie jest zablokowany za pomocą kodu zabezpieczającego". I nie chce uzyskać połączenia! Mam nokie 3100, a kabel DKU-5. POMOCY!!!!!!!!
- canidy
- Stary wyga bezprzewodowy
Znacznie prostsze rozwiązanie to kupić mu komórkę w Plusie i samemu też trzeba mieć w Plusie. Wtedy wystarczy z jego tel wysłać zgodę (smsem) dla tego 2 numeru aby móc lokalizować. Wysyłasz potem tylko sms z zapytaniem na nr Plusa i dostajesz od razu odpowiedź. Sory za brak przejżystości w wypowiedzi. Chyba już czas spaćniuniafest pisze:żeby kogoś śledzić, tzn żeby żeby wiedziec gdzie sie znajduje w danym czasie, mam problem z krnabrnym nastolatkiem i zastanawiam się czy mogę miec kontrolę gdzie jest np za pomoca internetu,

Więcej szczegółów powiedzą Ci w Plusie, bo już nie pamiętam dokładnie.
-
- Specjalista bezprzewodowy-junior
--
Pogar
Aster -> Linksys WRT54G3G -> Dom
Pogar
Aster -> Linksys WRT54G3G -> Dom
-
dzieki za odp
dzieki wszystkim za odpowiedź, ja wiem że istnieją takie mozliwości za pomocą telefonu, w orange tez to jest, problem tylko w tym, że jak dostaję smsa, to mówi on o lokalizacji ale np mówi o jakimś większym skrzyzowaniu ulic w poblizu ich nadajnika, ale w życiu bym gówniarza nie odnalazła, bo to jest uzaleznione od ich nadajników, to jest takie orientacyjne do kilku kilometrów, dzieki, myslałam że są jakieś sposoby dokładniejsze, pozdrawiam!
- Jaco
- Mistrz bezprzewodowy - moderator
Nokia 3100 nie posiada modemu.Zobacz TUTAJ i TUTAJ co może ten telefon.Ale jeśli chcesz za pomocą niego łączyć z internetem to zapomnij o tym.gniazdek007 pisze:Mam straszny problem! Wszystko mam zainstalowane łącznie z modemem dodatkowym (bezpośrednie połączenie) z telefonem, ale pokazuje mi się "Sprawdź czy telefon nie jest zablokowany za pomocą kodu zabezpieczającego". I nie chce uzyskać połączenia! Mam nokie 3100, a kabel DKU-5. POMOCY!!!!!!!!
- Selvis
- Stały użytkownik forum
Taką możliwość daje też ERA (i Heyah).niuniafest pisze:żeby kogoś śledzić, tzn żeby żeby wiedziec gdzie sie znajduje w danym czasie, mam problem z krnabrnym nastolatkiem i zastanawiam się czy mogę miec kontrolę gdzie jest np za pomoca internetu,
Nie pamiętam jak sie te usługi nazywają ale można namierzyć dosyć dokładnie takiego delikwenta, o ile ma w tym momencie wałczoną komórkę.
Warunek drugi, to aktywowanie zgody na sprawdzanie na jego numerze.
jeśli to 'własny' nastolatek, to takie ustawienie nie powinno stanowić problemu.