Wykorzystanie GPRS

Pozostałe zagadnienia (sprzętowe i programowe), które nie pasują do powyższych kategorii np. optymalizacja łącza, liczniki danych, bezpieczeństwo w sieci, informacje podstawowe.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
niuniafest
Początkujący użytkownik forum

Wykorzystanie GPRS

Post autor: niuniafest »

Mam dosyć banalne pytanie, czy ktos może mi pomóc? Chciałam sie zapytać, jak mogę wykorzystać funkcję GPRS w telefonie komórkowym, żeby kogoś śledzić, tzn żeby żeby wiedziec gdzie sie znajduje w danym czasie, mam problem z krnabrnym nastolatkiem i zastanawiam się czy mogę miec kontrolę gdzie jest np za pomoca internetu, żeby sparwdzic położenie jego telefonu, będe wdzięczna za pomoc, pozdarwiam!
Awatar użytkownika
Varmack
Stały użytkownik forum

Re: Wykorzystanie GPRS

Post autor: Varmack »

Buhehehe, wynajmij dedektywa xD

A poważnie to w erze jest coś takiego ze mozesz sprawdzić gdzie obecnie znajduje sie tel (czyli osoba) dostajesz smsa z nazwa ulicy, czy placu, albo nawet mapkę mmsem. Jedyny minus to to ze osoba którą chcesz "odszukać" jest najpierw powiadamiana smsem i musi odeslać smsa z zgodą na "zlokalizowanie"... trochę dziwnie pomyslane, w sumie bezsensowne, ale jak by mozna bylo kazdego lokalizowac to tez by bylo kretynskie...
Ja nie my?le co mówie - ja, mówi? co my?l?...
gniazdek007

Post autor: gniazdek007 »

Mam straszny problem! Wszystko mam zainstalowane łącznie z modemem dodatkowym (bezpośrednie połączenie) z telefonem, ale pokazuje mi się "Sprawdź czy telefon nie jest zablokowany za pomocą kodu zabezpieczającego". I nie chce uzyskać połączenia! Mam nokie 3100, a kabel DKU-5. POMOCY!!!!!!!!
Awatar użytkownika
canidy
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: canidy »

niuniafest pisze:żeby kogoś śledzić, tzn żeby żeby wiedziec gdzie sie znajduje w danym czasie, mam problem z krnabrnym nastolatkiem i zastanawiam się czy mogę miec kontrolę gdzie jest np za pomoca internetu,
Znacznie prostsze rozwiązanie to kupić mu komórkę w Plusie i samemu też trzeba mieć w Plusie. Wtedy wystarczy z jego tel wysłać zgodę (smsem) dla tego 2 numeru aby móc lokalizować. Wysyłasz potem tylko sms z zapytaniem na nr Plusa i dostajesz od razu odpowiedź. Sory za brak przejżystości w wypowiedzi. Chyba już czas spać ;)
Więcej szczegółów powiedzą Ci w Plusie, bo już nie pamiętam dokładnie.
pogar
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: pogar »

--
Pogar
Aster -> Linksys WRT54G3G -> Dom
niuniafest

dzieki za odp

Post autor: niuniafest »

dzieki wszystkim za odpowiedź, ja wiem że istnieją takie mozliwości za pomocą telefonu, w orange tez to jest, problem tylko w tym, że jak dostaję smsa, to mówi on o lokalizacji ale np mówi o jakimś większym skrzyzowaniu ulic w poblizu ich nadajnika, ale w życiu bym gówniarza nie odnalazła, bo to jest uzaleznione od ich nadajników, to jest takie orientacyjne do kilku kilometrów, dzieki, myslałam że są jakieś sposoby dokładniejsze, pozdrawiam!
Awatar użytkownika
Jaco
Mistrz bezprzewodowy - moderator

Post autor: Jaco »

gniazdek007 pisze:Mam straszny problem! Wszystko mam zainstalowane łącznie z modemem dodatkowym (bezpośrednie połączenie) z telefonem, ale pokazuje mi się "Sprawdź czy telefon nie jest zablokowany za pomocą kodu zabezpieczającego". I nie chce uzyskać połączenia! Mam nokie 3100, a kabel DKU-5. POMOCY!!!!!!!!
Nokia 3100 nie posiada modemu.Zobacz TUTAJ i TUTAJ co może ten telefon.Ale jeśli chcesz za pomocą niego łączyć z internetem to zapomnij o tym.
Awatar użytkownika
Selvis
Stały użytkownik forum

Post autor: Selvis »

niuniafest pisze:żeby kogoś śledzić, tzn żeby żeby wiedziec gdzie sie znajduje w danym czasie, mam problem z krnabrnym nastolatkiem i zastanawiam się czy mogę miec kontrolę gdzie jest np za pomoca internetu,
Taką możliwość daje też ERA (i Heyah).
Nie pamiętam jak sie te usługi nazywają ale można namierzyć dosyć dokładnie takiego delikwenta, o ile ma w tym momencie wałczoną komórkę.
Warunek drugi, to aktywowanie zgody na sprawdzanie na jego numerze.
jeśli to 'własny' nastolatek, to takie ustawienie nie powinno stanowić problemu.
ODPOWIEDZ