kamery IP - transmisja radiowa - JAK?

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.
Reklama: Szukasz dostawcy internetu? Sprawdź https://isp.today/pl/ ogólnoświatowy katalog dostawców internetu.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Mike19
Początkujący użytkownik forum

kamery IP - transmisja radiowa - JAK?

Post autor: Mike19 »

Witam,
chce monitorować odległe miejsce 8kamerami IP. Nie ma widoczności między punktami więc trzeba zastosować po drodze retransmisje. Załączam obrazek pokazujący moje wyobrażenie na temat takiej instalacji. Wszystkie kamery najpierw wpinam do jednego switcha. Później do kierunkowej anteny, następuje komunikacja radiowa z drugą anteną kierunkową. Tą antenę chce podpiąć przewodem z koleją anteną kierunkową która będzie wysyłać sygnał dalej, więc chyba potrzebuje 2 switchy i złączyć je w bridge albo 1 swich do którego podłącze 2 anteny? No właśnie nie wiem jak to zrobić, jakiego sprzętu potrzebuje i jak konfigurować swiche(ap, client, bridge, itp)?
Czy lepiej kupować same anteny i swiche z wejściami na nie czy anteny ze zintegrowaną kartą sieciowa i wpinać je po rj45 do swichy?
Patrzyłem głównie sprzęt z yagi.pl np: http://yagi.pl/bridge-client-c-53.html

Pozdrawiam i proszę o jakieś rady
Obrazek
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Re: kamery IP - transmisja radiowa - JAK?

Post autor: key »

4x Nanostation, ale sprawdz czy jest szansa na polaczenie - widocznosc, czysty fresnel.

Switch2 i 3 jest niepotrzebny.
Nie pomagam na PW.
Mike19

przy 2 antenach nie ma widoczności, są zabudowania i drzewa w strefie Fresnela ale przy 4 antenach już będzie wszystko ok. Dobrze czyli kupie np 4 takie anteny:
http://www.cyberbajt.pl/produkt/3012/0/ ... y_produktu
i jak je teraz konfigurować? Jaka będzie adresacja ip tych anten i jakie tryby pracy?(ap?,bridge?)
switch - 1antena? (przewodowo)
1antena - 2antena?
2antena - 3antena? (przewodowo)
3antena - 4antena?
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Post autor: krystianb »

Mike19 pisze: Fresnela ale przy 4 antenach już będzie wszystko ok. Dobrze czyli kupie np 4 takie anteny:
Pomiędzy każdą parą strefa frensela rozumiem że jest czyta.
Mike19 pisze:i jak je teraz konfigurować? Jaka będzie adresacja ip tych anten i jakie tryby pracy?(ap?,bridge?)
Najlepiej w tej samej podsieci każdy kolejny n+1 co by to było łatwo zdalnie ogarnąć. Co do typu połączeń to bym próbował bridge, jak by nie działało to wtedy zostaje zawsze AP i APC w parach.

Jeszcze pytanie jaka przepustowość jest potrzebna?
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
Mike19

Tak między każdą parą strefa fresnela jest czysta.

Pomiędzy pierwszymi antenami będzie ok 150m, a pomiędzy kolejnymi dwoma do 300m.

Kamery będą raczej 1megapikselowe więc liczę ok 4MB/s dla kamery czyli 32MB/s, jednakże musi być jakiś zapas w razie rozbudowy systemu o dodatkowe kamery. Myślałem żeby to zrobić na częstotliwości 5GHz ale w jakim dokładnie standardzie 802.11? polecacie? Jakie są realne przepustowości osiągane na tych odległościach?
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

Mike19 pisze:ok 4MB/s dla kamery czyli 32MB/s
Upewnij się co do użytych jednostek 1Mbps to 128kB/s, WiFi nawet pracujące w N MIMO to maksymalnie teoretycznie 150Mbps w jedną stronę czyli 19MB/s.
Nie pomagam na PW!
Mike19

faktycznie chyba coś przesadziłem, tak by może było bez kompresji. Właśnie sprawdziłem i odtwarzając film na YT w 720p zabiera mi ok 5Mb/s łącza. Na YT jest chyba kompresja H264 i taka sama będzie w kamerach więc trzeba przyjąć 5Mb/s na kamerę przy 25kl/s.
Jest jakaś antena Nanostation w standardzie N na 5GHz?
ihsahn

Post autor: ihsahn »

Przy takich odległościach Nanostation Loco M5 styknie.
ODPOWIEDZ