Problem z modemem Huawei E372 i jego stabilnością
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Problem z modemem Huawei E372 i jego stabilnością
Witam!
Bardzo bym prosił o pomoc w kwestii modemu.Przechodząc do problemów - podczas ściągania z torrentów po jakichś 30min. transfer spada do zera,co więcej zauważyłem że podczas tego "zastoju" technologia zmienia się z DC HSPA+ na WCDMA.Nie pomaga wtedy rozłączenie tylko wyjęcie i ponowne włożenie modemu.Natomiast podczas zwykłego przeglądania stron,grania,nawet podczas ściągania z serwerów bezpośrednio ładnie pracuje wszystko(aczkolwiek modem mam dopiero 4 dni więc zobaczymy dalej).Stary modem który miałem,czyli Huawei E1752 działał bezproblemowo tak z torrentami jak i wszystkim innym.
Dodam jeszcze że karta "nocna" (szczęśliwe godziny w orange) której używam do torrentów jest trochę zjechana od wkładania i wykładania (czarne paski na "złotku"),aczkolwiek nie sądze żeby to było problemem gdyż program normalnie się z netem łączy.
Jeszcze z ważnych rzeczy dodam że wszystko mam podłączone do kompa przez 5 metrowy kabel USB + USB Hub aktywny + antenka do modemu (też 5m kabel).
Zasięg w programie Mobile Partner pokazuje od 38 do 41% zasięgu w tech. DC HSPA+ oraz 100% dla WCDMA (od BTS-u mieszkam gdzieś z 200 metrów,tyle że jest on za blokiem w którym mieszkam)
Z góry dzięki za wszelkie odpowiedzi,porady i wskazówki.
Bardzo bym prosił o pomoc w kwestii modemu.Przechodząc do problemów - podczas ściągania z torrentów po jakichś 30min. transfer spada do zera,co więcej zauważyłem że podczas tego "zastoju" technologia zmienia się z DC HSPA+ na WCDMA.Nie pomaga wtedy rozłączenie tylko wyjęcie i ponowne włożenie modemu.Natomiast podczas zwykłego przeglądania stron,grania,nawet podczas ściągania z serwerów bezpośrednio ładnie pracuje wszystko(aczkolwiek modem mam dopiero 4 dni więc zobaczymy dalej).Stary modem który miałem,czyli Huawei E1752 działał bezproblemowo tak z torrentami jak i wszystkim innym.
Dodam jeszcze że karta "nocna" (szczęśliwe godziny w orange) której używam do torrentów jest trochę zjechana od wkładania i wykładania (czarne paski na "złotku"),aczkolwiek nie sądze żeby to było problemem gdyż program normalnie się z netem łączy.
Jeszcze z ważnych rzeczy dodam że wszystko mam podłączone do kompa przez 5 metrowy kabel USB + USB Hub aktywny + antenka do modemu (też 5m kabel).
Zasięg w programie Mobile Partner pokazuje od 38 do 41% zasięgu w tech. DC HSPA+ oraz 100% dla WCDMA (od BTS-u mieszkam gdzieś z 200 metrów,tyle że jest on za blokiem w którym mieszkam)
Z góry dzięki za wszelkie odpowiedzi,porady i wskazówki.
-
- Mistrz bezprzewodowy
Re: Problem z modemem Huawei E372 i jego stabilnością
Wygląda to na zawieszenie transmisji i zrzut modemu w tryb uśpienia WCDMA-proponuję uruchomić w tle jakieś radio internetowe w celu wymuszenia ciągłej transmisji.szabelka pisze:Witam!
Stary modem który miałem,czyli Huawei E1752 działał bezproblemowo tak z torrentami jak i wszystkim innym.

jareq
-
Nie sądzę aby modem wchodził w tryb uśpienia gdyż,to przeskakiwanie odbywa się nawet podczas ściągania z torrentów (w utorrent prędkość na poziomie 200-300kb więc uśpieniem bym tego nie nazwał
)

-
- Mistrz bezprzewodowy
Ok! Skoro jesteś pewien że nie ma przerw w transmisji (z moich obserwacji na modemach których używałem to tak się działo właśnie gdy wyhamowała transmisja lub był problem z jakością sygnału), a jak to się ma do problemu o którym piszą inni użytkownicy przy ściąganiu plików powyżej 2GB ?szabelka pisze: podczas ściągania z torrentów (w utorrent prędkość na poziomie 200-300kb więc uśpieniem bym tego nie nazwał)

jareq
-
Co do tych plików 2GB to sprawdzę kiedyś nocą,chociaż nie wiem gdzie taki plik znajdę w całości
(no chyba że do tych plików torrenty się zaliczają to akurat nocami taki ściągam). Dodam jeszcze że póki co siedzę już z 3-4 godz. nic nie ściągając to wszystko działa bardzo stabilnie.

-
Dobra,potestowałem dalej modem i jest tak - chodzi stabilnie (tyle że bez anteny jest lepszy zasięg,dziwne trochę),podczas ściągania plików 2GB(bezpośrednio z serwerów) i więcej działa bez problemu,średnia prędkość to 2-3Mb/s - ogólnie zero probelmów...oprócz tych nieszczęsnych torrentów przez który jakby cały modem się "zacinał".HSPA+ zmienia się na WCDMA i jedyne co pomaga aby wznowić transfer to wyjęcie i włożenie modemu (rozłączenie nie pomaga).Wspomnę też że mobile partner podczas tego "zastoju" pokazuje że modem coś wysyła ale ściągania na poziomie zera.
Więc może trzeba coś ustawić w programie torrenta lub jakoś skonfigurować połączenie ? Dzięki za każdą wskazówkę
P.S Sorka za post pod postem.
Więc może trzeba coś ustawić w programie torrenta lub jakoś skonfigurować połączenie ? Dzięki za każdą wskazówkę
P.S Sorka za post pod postem.
-
- Mistrz bezprzewodowy
Włączyć w tle np. radio internetowe.szabelka pisze:Wspomnę też że mobile partner podczas tego "zastoju" pokazuje że modem coś wysyła ale ściągania na poziomie zera.
jareq
-
Spróbowałem tego sposobu z radiem internetowym i...dalej to samo,no może 10min. dłużej.Całkowite zatrzymanie transferu,modem wysyłać coś tam wysyła ale już niczego nie pobiera.Jedyne co pomaga to ponowne podłączenie modemu(wyjęcie i włożenie do USB HUB-a).No i tylko gdy pobieram przez torrenty to się dzieje
.Da się jeszcze coś z tym zrobić ?
Z góry dzięki za wszelkie wskazówki.

Z góry dzięki za wszelkie wskazówki.
-
- Mistrz bezprzewodowy
Jaki to jest model HUB-a?szabelka pisze:Spróbowałem tego sposobu z radiem internetowym i...dalej to samo,no może 10min. Jedyne co pomaga to ponowne podłączenie modemu(wyjęcie i włożenie do USB HUB-a).
jareq
-
HUB aktywny firmy Unitek a dokładnie : http://www.ht.com.au/part/Y8084-Comsol- ... detail.hts .Chociaż to by od usb hub-a zależało ? Stary modem dobrze chodził.
-
- Mistrz bezprzewodowy
Ja bym sprawdził przy połączeniu bezpośrednim do komputera jak się zachowuje. Stary modem miał inne zapotrzebowanie na energię, E372 może się rozpędzić z przesyłaniem danych ale szczególnie przy słabym zasięgu musi mieć wydajne zasilanie po USB (ja do Belkina mam oryginalny zasilacz z znamionowym zapasem mocy-2,6A do 4-portowego HUB-a, choć to nie musi być tego przyczyna, można też próbować podłączyć modem w innej lokalizacji, to już metoda prób i błędów, co zadziała?).szabelka pisze: Stary modem dobrze chodził.
jareq
-
Sprawdziłem podczas bezpośredniego podłączenia do kompa - i to samo,20min i nic się nie ściąga tylko wysyła.Już sam nie wiem od czego to.Może od tego że wcześniej przed mobile partnerem miałem aplikację od Orange do łączenia się ? Chociaż jeśli by od tego coś zależało to raczej podczas ogólnego korzystania z modemu by się coś psuło a nie tylko przy torrentach.
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
To może być wina Twoich problemów. Widać modem nie wyrabia takiej pracy i się przywiesza. Po prostu torrenty otwierają dużo połączeń i być może to za dużo dla modemu. Spróbuj ograniczyć pobieranie w kliencie torrenta albo ilość połączeń.szabelka pisze:No i tylko gdy pobieram przez torrenty to się dzieje
Pozdrawiam YaHooo 
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)

> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
-
Spróbuje z ograniczeniem tych połączeń,jednak to trochę dziwne by było że nowszy modem ma problemy a starszy z którego korzystałem (i wychodzi na to że dalej korzystać będę do torrentów) spokojnie sobie radził.
-
- Specjalista bezprzewodowy-senior
Miałem (mam) taki sam problem. Modem pracuje 24/7 w routerze. Co jakiś czas modem się zawiesza. Połączenie wygląda na ustanowione ale transmisji niestety brak. Modem odpowiada na komendy AT normalnie. Po wysłaniu komendy restartującej modem "AT+CFUN=1,1" muszę poczekać od 30-60 sekund zanim się wykona. Wydaje mi się, że może to być problem wewnętrznego oprogramowania modemu. Modem został już raz wymieniony na nowy w ramach gwarancji z tego powodu. Na nowym problem występuje rzadziej ale jednak występuje. Pewnie za jakiś czas znowu trafi do serwisu. Tylko co to da...
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
Czasem potrafi pomóc aktualizacja firmware. Ale jeśli to objawia się tylko na torrentach, to ja bym to olał.szabelka pisze:,jednak to trochę dziwne by było że nowszy modem ma problemy
To raczej wina firmware. No chyba, że na komputerze ten problem nie występuje.frutis pisze:Po wysłaniu komendy restartującej modem "AT+CFUN=1,1" muszę poczekać od 30-60 sekund zanim się wykona.
Pozdrawiam YaHooo 

-
U mnie problem występuje nawet podczas zwykłego przeglądania sieci.YaHooo pisze:Czasem potrafi pomóc aktualizacja firmware. Ale jeśli to objawia się tylko na torrentach, to ja bym to olał.
Problem występuje również na komputerze. Zanim modem się zawiesi restart następuje natychmiast po wpisaniu komendy.YaHooo pisze:To raczej wina firmware. No chyba, że na komputerze ten problem nie występuje.
Modem który dostałem z serwisu ma identyczne firmware jak poprzedni. Orange nie posiada chyba żadnego uaktualnienia firmware dla tego modemu.
-
- Mistrz bezprzewodowy
Zamierzałem kupić w grudniu minionego roku ten modem, dobrze że się zawahałem-Plus nie ma DC.frutis pisze:U mnie problem występuje nawet podczas zwykłego przeglądania sieci.
Problem występuje również na komputerze. Zanim modem się zawiesi restart następuje natychmiast po wpisaniu komendy.
Modem który dostałem z serwisu ma identyczne firmware jak poprzedni. Orange nie posiada chyba żadnego uaktualnienia firmware dla tego modemu.
Nie powinno być takich zależności, gdyż modem jest swoistym bridge-m, połączenie jest realizowane na komputerze, routerze (ilość przerzucanych danych oczywiście obciąży modem będzie się "pocił"). Tych modemów niestety nie ma dostępnych na masową skalę i może na nowe firmware będzie trzeba poczekać jeszcze kilka miesięcy.YaHooo pisze: To może być wina Twoich problemów. Widać modem nie wyrabia takiej pracy i się przywiesza. Po prostu torrenty otwierają dużo połączeń i być może to za dużo dla modemu. Spróbuj ograniczyć pobieranie w kliencie torrenta albo ilość połączeń.

jareq
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
To już znacznie gorsze i może oznaczać albo uszkodzenie modemu, albo słabe zasilanie z komputera, albo słaby zasięg, problemy z siecią.frutis pisze:U mnie problem występuje nawet podczas zwykłego przeglądania sieci.
Czyli to jest ewidentnie problem z modemem.frutis pisze:Problem występuje również na komputerze. Zanim modem się zawiesi restart następuje natychmiast po wpisaniu komendy.
A to jak wyjaśnisz problem w Play'u który miał pewien modem, że przy pobieraniu plików większych niż 2GB rozłączał po pobraniu 2GB?jarek999 pisze:Nie powinno być takich zależności, gdyż modem jest swoistym bridge-m, połączenie jest realizowane na komputerze,

Pozdrawiam YaHooo 

-
- Mistrz bezprzewodowy
Nie wiem, może to kwestia komunikacji z siecią tego modelu? Na E220 i E1820 pobierałem z sieci kilka razy pliki >10GB jednorazowo przez Transmission bez żadnych ograniczeń (pobierałem-wysyłałem) i modemy nie dostawały jakiejś zadyszki (poza skutkiem ubocznym że były wręcz gorące).YaHooo pisze:A to jak wyjaśnisz problem w Play'u który miał pewien modem, że przy pobieraniu plików większych niż 2GB rozłączał po pobraniu 2GB?

jareq
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
Z tego co pamiętam (jak na złość nie pamiętam modelu, ale to był Huawei). Jednak zmiana firmware powodowała ustąpienie problemów.jarek999 pisze:Nie wiem, może to kwestia komunikacji z siecią tego modelu?
Pozdrawiam YaHooo 

-
Witam raz jeszcze!
Chciałem spróbować aktualizacji firmware modemu, w końcu jeśli piszecie że może to pomóc to warto spróbować, niestety podczas instalacji program chce jakieś hasło. Wyczytałem że trzeba użyć kalkulatora i podać mu nr. IMEI modemu. Tak też zrobiłem, jednak to co zostało wygenerowane program instalacyjny nie przyjmuje. Może to być przyczyną sim-locka(modem od orange) czy po prostu kalkulator jest przestarzały ?
z góry dzięki za wszelkie wskazówki
Chciałem spróbować aktualizacji firmware modemu, w końcu jeśli piszecie że może to pomóc to warto spróbować, niestety podczas instalacji program chce jakieś hasło. Wyczytałem że trzeba użyć kalkulatora i podać mu nr. IMEI modemu. Tak też zrobiłem, jednak to co zostało wygenerowane program instalacyjny nie przyjmuje. Może to być przyczyną sim-locka(modem od orange) czy po prostu kalkulator jest przestarzały ?
z góry dzięki za wszelkie wskazówki

Ostatnio zmieniony 2012-06-22, 17:31 przez szabelka, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Kod do simlocka to co innego, a aktualizacji oprogramowania to drugi kod.
-
Ok, jednak instalator firmware-u nie przyjmuje kodu wygenerowanego z IMEI-u jako hasła. Jakaś rada na to istnieje czy nic nie da rady zrobić ?
Ostatnio zmieniony 2012-06-22, 17:31 przez szabelka, łącznie zmieniany 1 raz.
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
A który kod wpisujesz? Bo są dwa hasła, jedno unlock key, a drugie flash key. Ty potrzebujesz tego drugiego.szabelka pisze:Ok, jednak instalator firmware-u nie przyjmuje kodu wygenerowanego z IMEI-u jako hasła. Jakaś rada na to istnieje czy nic nie da rady zrobić ?
Pozdrawiam YaHooo 

-
Cóż, szczerze mówiąc nie wiem jakie,ogólnie to które generuje się przez IMEI 
Ogólnie wyskakuje mi podczas aktualizacji taki okienko jak poniżej i tam próbowałem wpisać hasło od IMEI-u. Więc jeśli to nie to to skąd wziąść prawidłowe hasło ?
[ Komentarz dodany przez: Grzechu: 2012-06-23, 21:08 ]
Po znakach interpunkcyjnych stawiamy spację, przed - nie stawiamy. Proszę o tym pamiętać.

Ogólnie wyskakuje mi podczas aktualizacji taki okienko jak poniżej i tam próbowałem wpisać hasło od IMEI-u. Więc jeśli to nie to to skąd wziąść prawidłowe hasło ?
[ Komentarz dodany przez: Grzechu: 2012-06-23, 21:08 ]
Po znakach interpunkcyjnych stawiamy spację, przed - nie stawiamy. Proszę o tym pamiętać.
Ostatnio zmieniony 2012-06-23, 20:07 przez szabelka, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Była aplikacja do generowania sobie obydwu numerów. Nie wiem czy to gdzieś jest.
Obydwa numerki generuje się przez IMEI.
[ Dodano: 2012-06-23, 21:15 ]
Widzę, że tutaj jest i działa kalkulator online.
Za X wstawiasz 15 cyfr IMEI.
Wyskoczy ci
[ Dodano: 2012-06-23, 21:25 ]
Jeszcze jest druga stronka.
http://a-zgsm.com/huawei.php
Obydwa numerki generuje się przez IMEI.
[ Dodano: 2012-06-23, 21:15 ]
Widzę, że tutaj jest i działa kalkulator online.
Kod: Zaznacz cały
http://www.bb5.at/huawei.php?imei=X
Wyskoczy ci
Kod: Zaznacz cały
IMEI: xxxx
Entsperren / Unlock: xxxx
Flashen / Flash: xxxx
[ Dodano: 2012-06-23, 21:25 ]
Jeszcze jest druga stronka.
http://a-zgsm.com/huawei.php
-
Hmm, niby instalacja nowego firmware pomogła ale i... zaszkodziła ? Ściąga już normalnie,transfer nie staje - tyle że się modem rozłącza, ale na szczęście już z programu mogę się normalnie połączyć(problem dalej dotyczy tylko torrentów). Czy i na to znalazło by się rozwiązanie ? Żeby ustabilizować połączenie
(zaznaczam że zasięg jest dobry)

- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
To może masz problem z zasilaniem z komputera? Sprawdź w miarę możliwości jak się dzieje jak podłączysz modem poprzez aktywny hub USB z zasilaczem minimum 2A.szabelka pisze: tyle że się modem rozłącza
Pozdrawiam YaHooo 

-
Jaki firmware wgrałeś?szabelka pisze:Hmm, niby instalacja nowego firmware pomogła ale i... zaszkodziła ? Ściąga już normalnie,transfer nie staje - tyle że się modem rozłącza, ale na szczęście już z programu mogę się normalnie połączyć(problem dalej dotyczy tylko torrentów). Czy i na to znalazło by się rozwiązanie ? Żeby ustabilizować połączenie(zaznaczam że zasięg jest dobry)