WiFi rodzielenie NETIA

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.
Reklama: Szukasz dostawcy internetu? Sprawdź https://isp.today/pl/ ogólnoświatowy katalog dostawców internetu.

Moderator: Moderatorzy

Zablokowany
matrixz
Początkujący użytkownik forum

WiFi rodzielenie NETIA

Post autor: matrixz »

Witam, czytałem coś już na tym forum ale nie moge wszystkiego poskładać do kupy.
Chce rozdzielić netie 10 mega miedzy 4 domy (braci) odległość 100m, 400m , 800m z widocznością dachów;]

1) Przykładowo http://allegro.pl/prefesionalna-antena- ... 38551.html taka antenka by wystarczyła w ZUPEŁNOŚCI?
2) jaki sprzęt do tego aby była możliwość dynamicznego podziału łącza?

Głównie chodzi mi o jedną rzecz: ja mam 1 kompa, dwa domy po 1, ostatni dom 2 komy, oraz w każdym domu są tunery na Linux'ie z kartą sieciową. Tunery non stop korzystają z neta, ale to nie obciąża wcale sieci, muszą miec tylko zapewniona szybką przepustowość, na godzinę jak pobiorą z 1MB danych to jest dużooo.
I chciałbym aby one nie miały nałożone ograniczenia, a kompy tak, w senesie jeżeli korzysta 3 komy z neta to podział łącza dzieli sie na 3, a jeżeli 1 to jeden ciągnie całe 10MB. (z tym że jak np bedzie coś pobierał to żeby nie zakłócił przepustowości tunerom.)

Jak taką siec zrobić? Oczywiście w każdym z domu laptopy na wifi chciały by śmigać. Czyli każdy domek (oprócz pierwszego bo to bliska odległość) musi mieć antenkę yagi+Access Pointy+ router (domki już posiadają den sprzęt gdyż korzystają z innej sieci radiowej)
Tylko pytanie jak robić uwierzytelnianie? żeby te limity działały? Bo jak zrobie na MAC każdego routera i tam odbywa się uwierzytelnianie to jeśli jest tam podpięty laptop i tuner, a laptop nie korzysta z neta to tak czy tak tuner cały czas korzysta... co automatycznie na moim sprzęcie nie daje możliwości zwiększenia prędkości pozostałym którzy korzystają z kompów...
nie wiem czy do dobrze opisałem...
jakieś pomysły?
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Re: WiFi rodzielenie NETIA

Post autor: wojteks »

Czy Netię można rozdzielać poza lokal?
Nie pomagam na PW!
matrixz
Początkujący użytkownik forum

Post autor: matrixz »

wojteks pisze:Czy Netię można rozdzielać poza lokal?
Wedle ich regulaminu to NIE, a wedle swojej odpowiedzialności i uznania TAK.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

matrixz pisze:Wedle ich regulaminu to NIE
Więc temat zamykam.
Nie pomagam na PW!
Zablokowany