Mam taki problem, postanowiłem zakupić router Wi-fi, który miał pozwolić siostrze korzystać z internetu bezprzewodowo, kiedy ja będę miał podłączony modem do komputera.
Urządzenia w moim podłączeniu:
- Modem Huawei E173
- Router Tracer Tenda W541R
- 2x karta sieciowa
Najpierw nie widział mi routera, więc wywaliłem wszystkie karty sieciowe i zainstalowałem sterowniki ponownie. Zadziałało, ale dopiero jak wpadłem na pomysł korzystając z dwóch kart sieciowych.
1. Do pierwszej karty połączyłem kabel, który miał robić za WAN. Udostępniłem połączenie PLAY tej karcie sieciowej.
2. Drugi kabel połączył slot nr 1 i drugą kartę sieciową, która miała umożliwiać chwilowo konfigurowanie routera.
Niby wszystko zadziałało, sieć była widoczna, ale nie było internetu zarówno u mnie, jak i na telefonie i laptopie.
Ustaliłem już, że brak internetu na moim komputerze jest spowodowany podłączeniem kompa pod slot 1. Wydaje mi się, że komp nie wie z którego połączenia korzystać, bo jak wyłączę tą kartę sieciową to net działa.
Myślałem, że znalazłem rozwiązanie, bo po konfiguracji routera w zasadzie slot nr 1 nie był mi potrzebny, a net u mnie działał, więc teoretycznie wszystko było ok, jednak na innych urządzeniach nie ma połączenia z internetem mimo, że sieć nadal widzi.
Robił ktoś takie coś?
Z góry dziękuję za pomoc.
PLAY - modem USB + Router Wi-fi
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
- wojteks
- *** Administrator ***
Re: PLAY - modem USB + Router Wi-fi
Zamiast kupić router z USB do którego podłączyłbyś modem to strasznie kombinujesz.motarko pisze:Robił ktoś takie coś?
Poczytaj o <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=7194" target="_blank">»ICS«</a> i musisz się zdecydować jak skonfigurować router, moim zdaniem wystarczy kabel podłączony do LAN, WAN zostaw pusty i wyłącz w routerze DHCP po stronie LAN.
Nie pomagam na PW!