Cyfrowy Polsat a staly adres ip, DNS, PROBLEM

SubForum obecnych i przyszłych użytkowników internetu w technologii CDMA - Centertel (Orange Freedom PRO), Sferia, Nordisk, Plus (CDMA2000 1xEVDO itd.)

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
wirwesku
Początkujący użytkownik forum

Cyfrowy Polsat a staly adres ip, DNS, PROBLEM

Post autor: wirwesku »

Witam,

Mam mały problem, jestem w posiadaniu internetu LTE z cyfrowego polsatu, do zestawu otzymalem modem Huawei oraz router Edimaxa. Mam stworzona sobie cala siec i teraz mam jeden problem, z tego co wiadomo w wersjach mobilnych internetu jest zmienny adres ip.

Chcialbym uzyskac nastepujacych efefekt, aby jeden z komputerów stajonarnych (podlaczony do LTE) posiadal staly adres ip/domene/tunel (najlepiej szyfowany) aby mozna z nim bylo sie polaczyc z zewnatrz.

Czytalem cos na temat serwerów DNS, której zmieniają adres ip w domene, ale nie wiem jak sie po kroku do tego zabrac, w edmiaxie mozna ustawic domeny dns, ale jak to zrobic najlatwiej tego nie wiem?

Prosilbym o porade na ten temat, wujek google nie chce mi pomoc w tym temacie

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Re: Cyfrowy Polsat a staly adres ip, DNS, PROBLEM

Post autor: Jo_gurt »

Musiałbyś skombinować tunel, ale inicjowany z tego komputera stacjonarnego.
No i tunelem musisz się gdzieś zapiąć, co będzie już miało ten publiczny adres.
Zależy też co chcesz osiągnąć, może wystarczy coś pokroju TeamViewer/LogMeIn/Hamachi.
wirwesku
Początkujący użytkownik forum

Re: Cyfrowy Polsat a staly adres ip, DNS, PROBLEM

Post autor: wirwesku »

moze napisze jaki jest sens, jest sobie komputer stacjonarny podlaczony do sieci, z której internet jest z cyforowego polsatu.

Załozenie jest takie ze ten komputer musi miec staly adres ip najlepiej szyforowany po to aby mozna bylo pobierac/wyslac z niego dane do specjalnego programu wenetrznego w fimie.

Firma ktora chce miec dostep do danych z mojego kompa chce abym jej zapewni staly adres ip aby mozna bylo wymieniac dane.

Czy zrobie to za pomoca tych tuneli?

Czy ustawiajac ktory z wymienionych tuneli moge to sprawdzic np za pomoca pulpitu zdalnego ?
ODPOWIEDZ