Modem ADU-520L

SubForum obecnych i przyszłych użytkowników internetu w technologii CDMA - Centertel (Orange Freedom PRO), Sferia, Nordisk, Plus (CDMA2000 1xEVDO itd.)

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
_Kb_
Początkujący użytkownik forum

Modem ADU-520L

Post autor: _Kb_ »

Ponieważ to mój pierwszy post na tym forum, więc witam wszystkich :)

Wziąłem na próbę internet z Nordiska (sprzęt z logo iPlus). Mieszkam w odległości około 5,5 km od nadajnika (część trasy przesłonięta lasem), ale zasięg (pali się zielona dioda) mam zaledwie w kilku punktach mieszkania na piętrze, przy stałym i niezmiennym poziomie sygnału 2 kreski. Na parterze bez szans żeby się połączyć. Na zewnątrz też niewiele lepiej - zalewie kilka "gorących punktów" na terenie całej działki.
Ponieważ praktycznie nie udało mi się złapać stabilnego połączenia z domu, więc podjechałem w pobliże nadajnika. Byłem przy dwóch BTS-ach Nordiska i zawsze udało mi się uzyskać jedynie 4 kreski w odległości 100-150m.

Wydaje mi się że 4 kreski przy samym BTS-ie i dwie w odl. 5 km to za mało, biorąc pod uwagę że paktycznie brak jest szans na płączenie w tej odległości. Robił ktoś podobne próby? Taka marna czułość ADU-520L to norma, czy trafił mi się felerny egzemplarz? Czy inne modemy są bardziej czułe?
jarek999
Mistrz bezprzewodowy

Re: Modem ADU-520L

Post autor: jarek999 »

_Kb_ pisze: Taka marna czułość ADU-520L to norma, czy trafił mi się felerny egzemplarz? Czy inne modemy są bardziej czułe?
Osobiście używam ADU-510L+router Asus z firmware Tomato DUAL-WAN (ww modemy są supportowane przez firmware) z Nordiska w odległości 6-8km od stacji w trudnym terenie-link przez lasy co do poziomu sygnału to przy pierwszej instalacji z routerem MR-3420 oryginalne firmware TP-Linka wyświetlało niestabilny zasięg ok.30%, modem przerobiłem zgodnie z instrukcją z forum i podłączyłem zewnętrzną antenę panelową o zysku 14dB, uzyskując wg wskazań routera zasięg full-100%. Sprzęt działa bardzo stabilnie (dając przyzwoity transfer, dobre czasy odpowiedzi, brak strat pakietów) od prawie 14m-cy. Czy ADU-520L posiada wyjście na antenę zewnętrzną? Jeżeli tak to zastosuj takową antenę i zobacz jak się zachowuje modem. ;)

[ Komentarz dodany przez: wojteks: 2012-06-24, 18:52 ]
<a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=59341#59341">Panie i Panowie tniemy cytaty!</a>
Ostatnio zmieniony 2012-06-24, 17:52 przez jarek999, łącznie zmieniany 1 raz.
jareq
Sotar
Użytkownik forum

Post autor: Sotar »

Niestety, nie posiada.

Ja mam oba te modemy, 520 i 510. Używam ich zamiennie bo max. 15GB z Nordiska na m-c mi nie wystarcza.
Mam ok. 4 km (myślałem że mniej, ale ostatnio to sprawdziłem) do nadajnika, z czego sporo lasu.
U mnie działa OK, po nakierowaniu tej śmiesznej przegubowej antenki w stronę nadajnika.
Mogłoby być lepiej, dlatego będę szukał możliwości podłączenia zewnętrznej anteny do tego modemu (do 510 się da, więc i tu powinno, to, słyszałem, bardzo podobna konstrukcja wewnętrznie i software'owo, tylko obudowa bardziej przybajerzona).

W jakim programie sprawdzasz zasięg?
_Kb_
Początkujący użytkownik forum

Post autor: _Kb_ »

Dzięki za odpowiedzi.

@Sotar
U mnie działa OK, po nakierowaniu tej śmiesznej przegubowej antenki w stronę nadajnika.
Hahaha :) ... Na to nie wpadłem, raczej próbowałem ustawiać tę antenkę pionowo albo prostopadle do kierunku na BTSa.

Podobnie jak Ty szukam możliwości poprawienia czułości. Ponieważ modem mam jedynie wypożyczony do testów (do jutra), więc nie mogę przy nim za wiele kombinować i nawet nie próbowałem go otwierać. Poprawę czułości (lepsze pokrycie "zasięgiem") uzyskałem przez dołączenie do "zawiasu" nibyantenki odcinka cienkiego drutu ~fi 0,5mm o długości rzędu 35cm (~1/2 lambda). Nie dało to dodatkowej kreski w iPlus Managerze, ale łatwiej uzyskuję stabilne połączenie z transferem rzędu 1Gb/s "w dół" i tyle samo "w górę".
Dzisiaj chcę jeszcze wypróbować (nie wiem czy zdążę) jak zadziała umieszczenie modemu w ognisku niewielkiego reflektora parabolicznego na strychu. Może jednak uda się uniknąć wystawiania anteny na dach (kolejna wątpliwa "ozdoba" budynku).

@jarek999
Dzięki za sugestię by modem wpiąć do routera i dodać zwewnętrzną antenę. Jest w miarę oczywiste, że wbudowana w modem nibyantenka o całkowitej długości 10cm nie zapewni dobrej łączności, ale po cichu liczyłem że może jednak zapewni, a tylko mój modem jest felerny. Zdaję sobie sprawę z tego, że te "kreski zasięgu" to umowna sprawa bo najważniejsze jest uzyskanie stabilnego połaczenia, a nie kresek.
Dzięki za opis stosowanego sprzętu. Będę potrzebował podobnego rozwiązania jak masz u siebie, więc na pewno zwrócę się jeszcze do ciebie po radę.

Pozdrawiam
ODPOWIEDZ