Huawei E173u-2 - dziwny problem, może uda się coś odkryć

Kwestie techniczne, konfiguracja telefonów do współpracy z internetem, rozwiązywanie problemów z tym związanych... itp.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
tomaszj
Początkujący użytkownik forum

Huawei E173u-2 - dziwny problem, może uda się coś odkryć

Post autor: tomaszj »

Witam szanownych specjalistów :-)

Sytuacja wygląda następująco:
1. Huawei E173u-2 z PlayOnline, z odblokowanym pasmem UMTS 900 MHz
2. Nowa (sprzed miesiąca) karta Aero2
3. Dwa, niemal identyczne laptopy z Vistą, stojące obok siebie.

Modem, z włożoną kartą Aero2, podłączam do prądu, tzn do ładowarki USB. Dioda mruga kilka razy podwójnym zielonym, a po chwili pojawiają się niebieskie, pojedyncze błyski, czyli modem widzi sieć Aero2.

Wkładam modem do laptopa nr 1, w którym uprzednio:
- zainstalowałem PlayOnline
- skopiowałem sobie na bok katalog Driver
- odinstalowałem PlayOnline
- zainstalowałem drivery z Drivers
i niezależnie od wszelkich kombinacji, opisanych na jdtech, bezkabli itd, w żaden sposób nie mogę osiągnąć niebieskiej diody ani połączyć się z Aero2. Naprawdę próbowałem po kolei wszystkiego.

Wkładam modem do laptopa nr 2, na którym niczego nie instalowałem, poza domyślną instalacją driverów, która następuje automatycznie po włożeniu modemu, czyli driver samego modemu, karty sieciowej i pamięci usb. Modem mruga na niebiesko i łączy się bez żadnych problemów.

Starannie sprawdziłem konfigurację modemu na obu laptopach, wersję driverów, parametry połączenia i wpisy do rejestru. Wszystko jest identyczne. Jeszcze jedna ciekawostka: laptop nr 1, przewieziony w inne miejsce (5km dalej), łączy się z Aero2 bez żadnego problemu i żadnych zmian w konfiguracji.

Pytanie: na czym może polegać problem? Ciekawi mnie to m.in. dlatego, że jeśli da się gdzieś w systemie operacyjnym podać jakieś parametry, które wpływają na działanie modemu bezpośrednio po podłączeniu go do gniazda USB to może da się tam też podać polecenie połączenia z Aero2. Mielibyśmy ładne rozwiązanie: podłączamy modem do USB i po chwili mamy internet, bez żadnego uruchamiania dodatkowych programów.

Jakieś pomysły? Coś mam sprawdzić? Potrafię się podłączyć do modemu i wysłać mu polecenia AT, używam do tego putty, bo pod Vistą nie ma HyperTerminala.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Re: Huawei E173u-2 - dziwny problem, może uda się coś odkryć

Post autor: wojteks »

Jaki zasięg jest w miejscu gdzie modem nie łączy się z Aero2 i jaki w drugim miejscu?
Nie pomagam na PW!
tomaszj

wojteks pisze:Jaki zasięg jest w miejscu gdzie modem nie łączy się z Aero2 i jaki w drugim miejscu?
Na laptopie, który nie może się połączyć za pośrednictwem tego modemu, Top_netinfo pokazuje moc sygnału: -85dBm, 45%, CSQ 14 i parametry połączenia UMTS, a na drugim, stojącym tuż obok, pokazuje -107dBm, 9%, CSQ3, a w parametrach połączenia brak danych o operatorze. Załączam zrzuty ekranów.

W drugiej lokalizacji (5km dalej) - nie wiem i nie mogę teraz sprawdzić.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

tomaszj pisze: na drugim, stojącym tuż obok, pokazuje -107dBm, 9%, CSQ3
Masz tak słaby sygnał, że przesunięcie modemu o kilka cm może go całkowicie wytłumić.

Również może na to mieć wpływ zasilanie z USB, różne laptopy miały z tym problemy. Weź dobry przedłużacz USB i wystaw modem za okno. Sprawdź potem przełączając przedłużacz bez poruszania modemu.
Nie pomagam na PW!
Awatar użytkownika
KrissTofferr
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: KrissTofferr »

tomaszj, podaj odpowiedzi na polecenia (z obydwu laptopów):
AT^SYSCFG?
AT+CSQ
AT+COPS?
AT+COPS=?
tomaszj

wojteks pisze:Masz tak słaby sygnał, że przesunięcie modemu o kilka cm może go całkowicie wytłumić.
To była wskazówka, która pozwoliła rozwiązać problem :) Okazuje się, że jeden laptop stoi akurat w jedynym miejscu, gdzie na wysokości stołu jest zasięg. Gdy sprawdzałem sam modem, podłączony do ładowarki USB, robiłem to nieco wyżej. Wystarczyło wstać z tym drugim laptopem w ręku i już udawało się połączyć z Aero2.

Dziękuję za pomoc!

[ Komentarz dodany przez: YaHooo: 2012-06-27, 18:23 ]
<a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=59341#59341">Panie i Panowie tniemy cytaty!</a>
Ostatnio zmieniony 2012-06-27, 17:23 przez tomaszj, łącznie zmieniany 1 raz.
ODPOWIEDZ