Konfiguracja całej sieci
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Konfiguracja całej sieci
Witam. Zakładając że nic nie zmienię bede posiadał taki sprzęt:
baza: Rocket M2, antena 2x2, wszystko w 2,4G.
Podłączał kabelek RJ-11/RJ-45 (z netem, w zależności od dostawcy) do routera (jakiś z 802.11n, i 1000Mb na lanie, możecie polecić jakiś tani), z nim łącze sie ja, tuner TV, drukarka, dysk sieciowy, no i LANem idzie skrętka do bazy. Wiadomo że sa klienci, posiadają przeważnie antena+access+router (nie wnikamy jakie są to urządzenia i w jakich technologi).
Pytanie: czy da sie wszystko tak ustawić żebym był w jednej sieci z innymi? i aby można było udostępniać pliki z komp-komp, i każdy ma dostęp do dysku sieciowego. Puls aby zachodził rozsądny podział łącza?
Na tym 1 routerze mogę ustawić że (mamy np.10mega na 5 osób) moje urządzenia mają 2mega (czyli wszystko podpięte u mnie w domu) a baza dostaje 8 mega? no i potem w bazie to odpowiednio rozdzielam.
Ale strasznie to komplikuje, bo np. chec dynamiczny podział łącza zrobić.. wiec jak z klientów bedzie siedział tylko jeden gość, to przez baze będzie miał przyznane 8 mega... a ja w domu bede siedzial na necie i bede miał 2.
A w ogóle da się do inaczej rozwiązać?
baza: Rocket M2, antena 2x2, wszystko w 2,4G.
Podłączał kabelek RJ-11/RJ-45 (z netem, w zależności od dostawcy) do routera (jakiś z 802.11n, i 1000Mb na lanie, możecie polecić jakiś tani), z nim łącze sie ja, tuner TV, drukarka, dysk sieciowy, no i LANem idzie skrętka do bazy. Wiadomo że sa klienci, posiadają przeważnie antena+access+router (nie wnikamy jakie są to urządzenia i w jakich technologi).
Pytanie: czy da sie wszystko tak ustawić żebym był w jednej sieci z innymi? i aby można było udostępniać pliki z komp-komp, i każdy ma dostęp do dysku sieciowego. Puls aby zachodził rozsądny podział łącza?
Na tym 1 routerze mogę ustawić że (mamy np.10mega na 5 osób) moje urządzenia mają 2mega (czyli wszystko podpięte u mnie w domu) a baza dostaje 8 mega? no i potem w bazie to odpowiednio rozdzielam.
Ale strasznie to komplikuje, bo np. chec dynamiczny podział łącza zrobić.. wiec jak z klientów bedzie siedział tylko jeden gość, to przez baze będzie miał przyznane 8 mega... a ja w domu bede siedzial na necie i bede miał 2.
A w ogóle da się do inaczej rozwiązać?
- wojteks
- *** Administrator ***
Re: Konfiguracja całej sieci
Kiepski pomysł obecnie, tylko 5GHz się liczy.matrixz pisze:wszystko w 2,4G.
To zaprzecza temumatrixz pisze:posiadają przeważnie antena+access+router
matrixz pisze:czy da sie wszystko tak ustawić żebym był w jednej sieci z innymi?
Przesył plików zabije każdą sieć radiową nawet jeżeli to będzie N 300Mbps.matrixz pisze:aby można było udostępniać pliki z komp-komp, i każdy ma dostęp do dysku sieciowego.
Pewnie tak.matrixz pisze:A w ogóle da się do inaczej rozwiązać?
Nie pomagam na PW!
-
To mnie zmartwiłeś. A jak by założyć ze rezygnuje z przesyłania tych plików, mam 10mega na 10 osób, każdy już posiada sprzet do 2,4 wiec muszę właśnie taką baze zrobić, wiec jak najtaniej to zrobić? jaki sprzęt? zakładając ze antena musi być dookulna... wtedy już odpada standard n, i antenki 2x2...wojteks pisze:Przesył plików zabije każdą sieć radiową nawet jeżeli to będzie N 300Mbps.
- wojteks
- *** Administrator ***
Router z podziałem pasma (tomato, dd-wrt i podobne rozwiązania).matrixz pisze:wiec jak najtaniej to zrobić?
Ilu tych klientów planujesz, jak więcej niż 5 to stawiaj anteny sektorowe i dziel na kilka AP. Podstawa to dobór poziomu sygnału (odpowiednie anteny) u klientów żeby były podobne i wszyscy klienci mieli stabilne z zapasem sygnału połączenie w G. Skoro ludzie mają swój sprzęt to z tym może być problem.
Nie pomagam na PW!
-
Co masz na myśli?wojteks pisze:Skoro ludzie mają swój sprzęt to z tym może być problem.
Czyli tak, kupuje antenke np: nowa-antena-dokolna-5ghz-cyberbajt-wifi
tego bulleta 5: ubiquiti-bullet-m5-hp-5ghz-600mw-hi-power-zasilacz
i to sobie siedzi na dachu. podłączony jest skrętką np. na poddaszu to swojego zasilacza, i od zasilacza dalej leci skrętką do mnie do pokoju.
i mam jakiś router (jaki najlepszy)? wpinam tam kabelek z strychu, plus swoje, do drukarki sieciowej i tunera tv, swój laptop pod wifi itp, konfiguruje go pod odbiur, plus na odbiór (klientów)...
ustawiam bulleta w ten tryb WDS, wiec bedzie ta antena na dachu działać tak, jak antenka od mojego routera?
klient kupuje np:http://www.cyberbajt.pl/produkt/3344/0/ ... y_produktu
zawiesza na np na kominie, kablem skrętką leci do jego laptopa,
ustawia to jako Client WDS, i wszystko ładnie sie widzi. Ale że ma np. 2 laptopa labo tuner tv, to kupuje router (jaki?), i wtedy ustawia tą antene z urządzeniem na tryb Access Point WDS, kablem skrętką z dachu leci teraz do routera (jakiegoś) w którym (coś i jak) trzeba ustawić.. i wtedy kompy u niego i tunere łączą sie i mają neta.
oczywiście jak wszystko będzie ustawione na WDS. to jak zrobię szyfrowanie też na MAC kart sieciowych to każde urządzenie (laptop/tuner/drukarka) bede musiał wpisać to mojego routerka w domku. i np. jak ktoś przyjdzie z laptopem swoim do domu klienta, i połączy sie do routera to i niestety ale nie będzie miał neta... (dobrze rozumuje).. no ale to urok tego ze w jedej sieci chcemy być.....
Całkiem inne pytanie. Mam teraz radiówkę, antena yagi+access+ router no i niestety ja nie jestem w sieci tej głównej... ale np jak podepnę się skrętką zamiast routera siebie (kompa) do accesa to już jestem co nie??... a da sie tak ustawić router żebym przez niego łącząc sie też był w tej sieci????
Ale ten Bullet M2 na 2.4 był by zły? i jak by chodziło wszystko na 2,4? bo do odbioru 5G wszystko jest drogie.. chyba ze ktoś zapoda jakieś urządzenia i anteny w miarę tanie (klienci do 1km są)....
Te zastawy dla klientów mnie przerażają...
Tu zrobiłem obrazek o co mi chodzi (lub możecie zaproponować jak to inaczej zrobić)
- wojteks
- *** Administrator ***
Każdy ma jakąś antenę więc dobieranie poziomu sygnału może być utrudnione.matrixz pisze:Co masz na myśli?
No to na 5 czy na 2.4GHz?matrixz pisze:nowa-antena-dokolna-5ghz-cyberbajt-wifi
Nie, w tryb AP a klienci w tryb AP Client ewentualnie WISP o ile ma.matrixz pisze:bulleta w ten tryb WDS
Bez sensu, wystarczy dobre szyfrowanie WiFi i dla klientów PPPoE.matrixz pisze: też na MAC kart sieciowych
Ile dostawca daje IP, pewnie jeden. Nie da się, możesz co najwyżej wstawić swój komputer do DMZ.matrixz pisze: a da sie tak ustawić router żebym przez niego łącząc sie też był w tej sieci?
Zadajesz podstawowe pytania, ja też zapytam czy masz działalność gospodarczą, sieć musisz zgłosić do UKE itp formalne kroki przedsięwziąć.
Jak wystawisz laptopa na dach to ile sieci WiFi 2.4Hz widzisz?
Nie pomagam na PW!
-
2 sieci, w sumie jest to ta sama siec tylko że łapie mi 2 nadajniki jeden sygnał kieski z 10%. a drugi ok...wojteks pisze: Jak wystawisz laptopa na dach to ile sieci WiFi 2.4Hz widzisz?
Mój tata prowadzi działalność gospodarczą, ale jeżeli nie zamierzam mieć ponad 10 osób (w sumie faktycznie realnie 5 bedzie nas) i nie zawieram z nimi umowy (sami swoi), nie wystawiam im faktur vat, itp itd, to po co mi to UKE? zawsze mogę antenkę na dachu dać aby a na swojej działce (która ma 110arów, duża) mieć neta dobrego na laptopie u siebie)wojteks pisze:Zadajesz podstawowe pytania, ja też zapytam czy masz działalność gospodarczą, sieć musisz zgłosić do UKE itp formalne kroki przedsięwziąć.
- wojteks
- *** Administrator ***
No to możesz zaryzykować sieć w 2.4GHz.matrixz pisze:2 sieci
Żebyś się za jakiś czas nie zdziwił jak będą donosy do US a "swoi" się szybko od Ciebie odwrócą. Nie masz wiedzy nie buduj sieci, wiedza z forum jest do tego za mała.matrixz pisze: i nie zawieram z nimi umowy (sami swoi)
Pomijam drobiazg że jak ktoś coś nawywija to Ty będziesz winny bo jak udowodnisz że to nie Ty jeżeli nie masz umowy.
Nie pomagam na PW!