Na mojej dzialce lezacej "in the middle of nowhere" korzystam ze szczatkowego zasiegu EDGE orange.
Ostatnio bawilem sie telefonem i znalazl mi siec 3G Aero2. Po wlozeniu karty Aero2 udalo mi sie po klilku probach zalogowac - ale telefon pokazal 1asu (-111dBm) .
Wg. bazy btsearch do nadajnika do ktorego sie polaczylem mam 30km na poludnie (podejrzewam ze jest to blad w bazie). Teoretycznie najblizszy nadajnik Aero2 (i <font color="#FF00FF"><b>»»w ogóle««</b></font> nadajniki 3G) sa oddalone ok 10 km na polnoc . Ze wzgledu na polozenie domu na skarpie w gre wchodzi wylacznie kierunek poludniowy - nie mam szans na skierowanie anteny w kierunku polnocnym bez 40 metrowego masztu.
Czy przy takich parametrach jest <font color="#FF00FF"><b>»»w ogóle««</b></font> sens zamawiac antene ATK20 i probowac sie polaczyc ?
Aero2 -111dBm
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
- Patryk
- Guru bezprzewodowy
Re: Aero2 -111dBm
Sygnał może być z odbicia - wtedy antena pomoże, ale jakość łącza może być wątpliwa.
Bez określenia konkretnego miejsca trudno pomóc inaczej niż za pomocą szklanej kuli.
Bez określenia konkretnego miejsca trudno pomóc inaczej niż za pomocą szklanej kuli.
- Andrzejz78
- Guru bezprzewodowy
Re: Aero2 -111dBm
Miałem identyczny przypadekDEC5000 pisze:Czy przy takich parametrach jest »»w ogóle«« sens zamawiac antene ATK20 i probowac sie polaczyc ?
Sam modem bardzo rzadko ale kilka razy się udało zalogował się do Aero2 przy znikomym sygnale ale później przeskoczył na innego BTSa Zakup ATK20 spowodował że sygnał Aero2 wskoczył na średnio 50% poziomu mocy przy 16km od nadajnika