Huawei E353 + router TP LINK TL-MR3220 - problem z netem

Kwestie techniczne, konfiguracja i rozwiązywanie problemów z modemami GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA).

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
rafalpiasek
Początkujący użytkownik forum

Huawei E353 + router TP LINK TL-MR3220 - problem z netem

Post autor: rafalpiasek »

Witam:)

Mam ten zestaw do transmisji obrazu z kamer ze sklepu. Wykupiłem abonament w T-Mobile + dodatkowo stały IP. No i mam ciągle problem. Na początku router w ogóle nie widział tego modemu, poczytałem trochę forum i wgrałem soft od Gargoyle. Modem był wykrywany bez problemu ale internet ciągle się wieszał, chwile pochodził i znowu rozłączał. Sprawdziłem na stronach TP-Linka i jest nowy soft do tego routera, wgrałem teraz soft ponownie od TP-Linka i także modem jest wykrywany, połączenie nawiązane, wszystko chodzi ładnie i śmiga ale po chwili modem jest widziany jako Unplagged i dupka. Zrestartuje router, chwile pochodzi a za chwile Unplagged i nie ma połączenia. Ktoś ma pomysł o co chodzi?

Pozdrawiam.
jarek999
Mistrz bezprzewodowy

Re: Huawei E353 + router TP LINK TL-MR3220 - problem z netem

Post autor: jarek999 »

Ten router nie wyrabia z zasilaniem modemu po USB-wskazany dobry aktywny HUB. Przy ww zastosowaniu wg mnie lepsze będzie Gargoyle bo można wrzucić mu skrypt pingujący hosta w sieci i cały czas utrzymywać modem w aktywności http://openrouter.info/forum/viewtopic.php?f=22&t=1198 . ;)
jareq
rafalpiasek

Dziękuje za odpowiedź. Taki hub może być?:
http://allegro.pl/tracer-h6-hub-usb-2-0 ... 12746.html

Co do pingowania hosta, jeśli tego nie zrobię to co będzie się działo?
jarek999
Mistrz bezprzewodowy

Nie ryzykował bym z takim zakupem (do ww zastosowania wskazany z wydajnym zasilaniem-ceny od ok. 50zł w górę).
rafalpiasek pisze:jeśli tego nie zrobię to co będzie się działo?
Jak cały czas idzie transmisja to pingowanie zbędne, ale jak wyrywkowo to przy pingowaniu hosta utrzymujemy aktywność modemu (nie dochodzi do zwiech, przycinania transmisji itp., połączenie jest realizowane o wiele skuteczniej). :)
jareq
rafalpiasek

jarek999 pisze:Nie ryzykował bym z takim zakupem (do ww zastosowania wskazany z wydajnym zasilaniem-ceny od ok. 50zł w górę).
To kupie coś droższego:
http://allegro.pl/hub-usb-3-0-7-portow- ... 80782.html
jarek999 pisze:Jak cały czas idzie transmisja to pingowanie zbędne, ale jak wyrywkowo to przy pingowaniu hosta utrzymujemy aktywność modemu (nie dochodzi do zwiech, przycinania transmisji itp., połączenie jest realizowane o wiele skuteczniej). :)
To koniecznie muszę to zrobić, poczytam co i jak. Dziękuje za pomoc i napiszę czy pomogło.
Jak dużo transferu może to zjeść?
rafalpiasek

Dziękuje za pomoc!!
Wszystko chodzi bez problemów i przerw.

Pozdrawiam
Rafał Piaskowski.
jarek999
Mistrz bezprzewodowy

rafalpiasek pisze: Jak dużo transferu może to zjeść?
Ok. 0,5Giga miesięcznie (jak masz noce bez limitu to o 1/3 mniej)-komfort bezcenny. :)
jareq
ODPOWIEDZ