Jak odłączyć wywoływanie MobilePartner w modemach Huawei?
Moderator: Moderatorzy
- Mietek5
- Użytkownik forum
Jak odłączyć wywoływanie MobilePartner w modemach Huawei?
Korzystam z modemów Huawei E353 i czasami jeszcze E1750.
Internet OrangeFree czyli konieczność wpisywania PIN przed zalogowaniem się do sieci.
Próba zamiany karty SIM z USIM na STK żeby zdjąć PIN okazała się niemożliwa do przeprowadzenia –Orange totalnie mnie olało i pozostała mi chyba już tylko skarga do UKE na chamstwo i niekompetencję pracowników tej sieci, którzy obsługują klientów. Ale w rzeczy samej bardziej zależy mi na ułatwieniu sobie korzystania z internetu niż szarpaniu się.
A chciałbym sobie uprościć korzystanie z internetu co teraz wiąże się z koniecznością wpisywania PIN kilkanaście, albo i kilkadziesiąt razy dziennie, bo pracuję na dwóch laptopach, a ponadto uśpienie powoduje odłączenie od sieci. A już tylko dla porządku wspomnę, że jak od razu nie wpiszę PIN, to już po jakimś czasie muszę restartować komputer, żeby „uczynnić” połączenie modemowe.
Pomyślałem o tym, żeby korzystać z aplikacji Orange, która zapamiętuje i podaje PIN do karty. Tylko że modemy Huawei które mam wywołują Mobile Partnera, który musiałbym każdorazowo zamykać przed uruchomieniem aplikacji dostępowej Orange.
Musiałbym w modemie usunąć lub zmienić coś w autostarcie modemu.
Moje pytanie jest takie- czy to by się sprawdziło co obmyśliłem oraz co i jak (czym się dostać) zmienić w flashu modemu?
Internet OrangeFree czyli konieczność wpisywania PIN przed zalogowaniem się do sieci.
Próba zamiany karty SIM z USIM na STK żeby zdjąć PIN okazała się niemożliwa do przeprowadzenia –Orange totalnie mnie olało i pozostała mi chyba już tylko skarga do UKE na chamstwo i niekompetencję pracowników tej sieci, którzy obsługują klientów. Ale w rzeczy samej bardziej zależy mi na ułatwieniu sobie korzystania z internetu niż szarpaniu się.
A chciałbym sobie uprościć korzystanie z internetu co teraz wiąże się z koniecznością wpisywania PIN kilkanaście, albo i kilkadziesiąt razy dziennie, bo pracuję na dwóch laptopach, a ponadto uśpienie powoduje odłączenie od sieci. A już tylko dla porządku wspomnę, że jak od razu nie wpiszę PIN, to już po jakimś czasie muszę restartować komputer, żeby „uczynnić” połączenie modemowe.
Pomyślałem o tym, żeby korzystać z aplikacji Orange, która zapamiętuje i podaje PIN do karty. Tylko że modemy Huawei które mam wywołują Mobile Partnera, który musiałbym każdorazowo zamykać przed uruchomieniem aplikacji dostępowej Orange.
Musiałbym w modemie usunąć lub zmienić coś w autostarcie modemu.
Moje pytanie jest takie- czy to by się sprawdziło co obmyśliłem oraz co i jak (czym się dostać) zmienić w flashu modemu?
-
- Mistrz bezprzewodowy
Re: Jak odłączyć wywoływanie MobilePartner w modemach Huawei?
Poczytaj tutaj: http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=407310#407310
A poza tym, dlaczego nie chcesz korzystać z Mobile Partnera, który jest o niebo lepszy od aplikacji Orange'a, a który (jak mi się wydaje) chyba też ma opcję zapamiętywania kodu PIN?
(głowy za to dać nie mogę, bo mam powyłączane sprawdzanie kodów PIN)
A poza tym, dlaczego nie chcesz korzystać z Mobile Partnera, który jest o niebo lepszy od aplikacji Orange'a, a który (jak mi się wydaje) chyba też ma opcję zapamiętywania kodu PIN?
(głowy za to dać nie mogę, bo mam powyłączane sprawdzanie kodów PIN)
Krzysztof
- Mietek5
- Użytkownik forum
Dziękuję bardzo. Sprawdziło się i jeszcze tylko będę testować przez kilka dni.
Zrobiłem to:
i po włożeniu modemu jest... właśnie nic nie jest
I ja albo sobie łączę Windowsem albo uruchamiam aplikację Orange Free i łączę się tak jak chciałem bez dodatkowej czynności wpisywania PINa.
Też tak uważam, że MobilePartner jest mały, sprawny i ma te wszystkie swoje opcje, ale on był dla mnie dobry dopóki byłem w Play, gdzie karta nie jest blokowana PINem. Niestety szybkość transmisji w Play była dla mnie zupełnie nie do przyjęcia i musiałem wspomagać się prepaidem Orange. A jak już przeszedłem na abonament Orange to dość niewygodne stało się wielokrotne wpisywanie PINa.
Mobile Partner niestety nie zapamiętuje PINa i chyba też nie wznawia połączenia. Natomiast te dwie cechy posiada aplikacja Orange i dlatego chciałem ustawić w komputerze bezkonfliktowe korzystanie z tej aplikacji.
Otrzymane wskazówki pozwoliły mi to uzyskać. Jeszcze tylko przetestuję ustawienia na różnych komputerach. A obawiałem się konieczności ingerowania we flash modemu.

Zrobiłem to:
a dokładnie 1,2 i 4 (aha, tylko u mnie w katalogu Mobile Partner).tosiek pisze:
- Odinstalowanie Autorun Mobile Partner, który omija wyłączone autoodtwarzanie w systemie, z folderu: \Program Files\PLAY ONLINE\AutoRun\
przy pomocy AutoRunUninstall.exe- Edycja pliku: \Program Files\PLAY ONLINE\SysConfig.dat; ustawiasz w sekcji [EHIDS_PRODUCT_VERSION]:
(tak na marginesie RUN_CLIENT_APP chyba nie działa i wystarczy tylko RUN_INSTALL_APP)Kod: Zaznacz cały
RUN_INSTALL_APP=NO RUN_CLIENT_APP=NO
- Możesz wyłączyć auto-odtwarzanie w windowsie.
- Możesz wyłączyć napę CD w modemie.
i po włożeniu modemu jest... właśnie nic nie jest

I ja albo sobie łączę Windowsem albo uruchamiam aplikację Orange Free i łączę się tak jak chciałem bez dodatkowej czynności wpisywania PINa.
Też tak uważam, że MobilePartner jest mały, sprawny i ma te wszystkie swoje opcje, ale on był dla mnie dobry dopóki byłem w Play, gdzie karta nie jest blokowana PINem. Niestety szybkość transmisji w Play była dla mnie zupełnie nie do przyjęcia i musiałem wspomagać się prepaidem Orange. A jak już przeszedłem na abonament Orange to dość niewygodne stało się wielokrotne wpisywanie PINa.
Mobile Partner niestety nie zapamiętuje PINa i chyba też nie wznawia połączenia. Natomiast te dwie cechy posiada aplikacja Orange i dlatego chciałem ustawić w komputerze bezkonfliktowe korzystanie z tej aplikacji.
Otrzymane wskazówki pozwoliły mi to uzyskać. Jeszcze tylko przetestuję ustawienia na różnych komputerach. A obawiałem się konieczności ingerowania we flash modemu.

-
- Mistrz bezprzewodowy
Zainteresuj się programem Top_NetInfo - http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t ... sc&start=0Mietek5 pisze:Mobile Partner niestety nie zapamiętuje PINa i chyba też nie wznawia połączenia. Natomiast te dwie cechy posiada aplikacja Orange i dlatego chciałem ustawić w komputerze bezkonfliktowe korzystanie z tej aplikacji.
Ma wszystko to, co potrzebujesz i jeszcze wiele innych, fajnych rzeczy.
Krzysztof
- Mietek5
- Użytkownik forum
TakChris-Kr pisze:Zainteresuj się programem Top_NetInfo - http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t ... sc&start=0
Ma wszystko to, co potrzebujesz i jeszcze wiele innych, fajnych rzeczy.

Co prawda jest taki skromny wybór modeli modemów w ustawieniach, ale coś tam wybrałem i łączy!
O to właśnie mi chodziło, żeby po włożeniu modemu - klik, drugi klik i jest połączenie.
Czyli w sumie jest tak, że odłączyłem autostart Mobile Partner. Łączy się fajnie z internetem przez sam system, tylko trzeba wklepywać PINa. Aplikacja Orange jest prawie do przyjęcia, bo zapamiętuje PIN i sama proponuje wznowienie zerwanego połączenia, ale jednak cały czas miewa też swoje zaparcia, które wymagają wypięcia modemu i ponownego uruchomienia.
Top_NetInfo daje się być w tej konkurencji liderem, bo tylko dwa kliki i jestem połączony.
Nie jestem tylko pewny czy w tym połączeniu zainicjowanym przez Top_NetInfo można skorzystać z całej prędkości jaką daje modem, bo na E353 wyciągało pod 5Mb, a modemów serii E3... do ustawienia nie było? Ale to jeszcze będę testował bo przy połączeniu SIM wahania prędkości są przynajmniej u mnie dość znaczne;
-
- Mistrz bezprzewodowy
Menadżer połączeń jeśli tylko jest poprawnie skonfigurowany, to nie ma wpływu na prędkość połączenia.Wybór modelu modemu też już obecnie nie odgrywa roli, bo większość parametrów obecnie program sam ustawia automatycznie.Mietek5 pisze:Nie jestem tylko pewny czy w tym połączeniu zainicjowanym przez Top_NetInfo można skorzystać z całej prędkości jaką daje modem, bo na E353 wyciągało pod 5Mb, a modemów serii E3... do ustawienia nie było?
Ściągnij sobie testową wersję 3.64t, ona jest najbardziej zaawansowana i specjalnie opracowana z myślą o modemach LTE.
W tej wersji ustawiasz tylko producenta modemu, a w przypadku modemów firmy Huawei wybierasz czy to jest modem GSM/WCDMA, czy LTE.
Krzysztof
- Mietek5
- Użytkownik forum
Chris-Kr pisze:Ściągnij sobie testową wersję 3.64t, ona jest najbardziej zaawansowana i specjalnie opracowana z myślą o modemach LTE. W tej wersji ustawiasz tylko producenta modemu, a w przypadku modemów firmy Huawei wybierasz czy to jest modem GSM/WCDMA, czy LTE.

- Mietek5
- Użytkownik forum
No i jest super
Uzyskałem to o co mi chodziło i w sposób zupełnie bezinwazyjny (w modem czy komputer).
Autostart MobilePartner odłączony programowo. Podaje PIN i łączy Top_NetInfo bezistalacyjnie.
Uniknąłem instalowania i uruchamiania aplikacji dostępowej Orange, co do której mdli mnie na samą myśl o niej, już nie wspominając o oglądaniu tego pomarańczowego potworka.
Chamstwo i arogancja tej sieci, która nie udostępnia wyłączenia PINu zostało więc odparte i godnie zdeptane jak no to zasługiwało. Jeszcze się zastanawiałem czy nie zacytować fragmentów wrednej i jednocześnie żałosnej korespondencji operatora, przestrzegającej mnie przed niebezpieczeństwami korzystania z urządzenia nie blokowanego PINem... ale już nie chce im robić jeszcze większego obciachu, głównie przez to, że wiem, tak naprawdę w którym miejscu ta pomarańczowa ryba jest najbardziej zepsuta.
Wracając do połączeń, to obydwie wersje TNI sprawują się dobrze. Najważniejsze, że "nie dają się popsuć" i jakieś błędne ustawienie można łatwo i skutecznie odklikać... resztę ochów i achów wrzucę chyba do właściwego tematu dotyczącego tej aplikacji. Zdecydowałem się zresztą tez zrobić dotację, bo jest dobrym, prostym, dostępnym i uniwersalnym rozwiązaniem

Uzyskałem to o co mi chodziło i w sposób zupełnie bezinwazyjny (w modem czy komputer).
Autostart MobilePartner odłączony programowo. Podaje PIN i łączy Top_NetInfo bezistalacyjnie.
Uniknąłem instalowania i uruchamiania aplikacji dostępowej Orange, co do której mdli mnie na samą myśl o niej, już nie wspominając o oglądaniu tego pomarańczowego potworka.
Chamstwo i arogancja tej sieci, która nie udostępnia wyłączenia PINu zostało więc odparte i godnie zdeptane jak no to zasługiwało. Jeszcze się zastanawiałem czy nie zacytować fragmentów wrednej i jednocześnie żałosnej korespondencji operatora, przestrzegającej mnie przed niebezpieczeństwami korzystania z urządzenia nie blokowanego PINem... ale już nie chce im robić jeszcze większego obciachu, głównie przez to, że wiem, tak naprawdę w którym miejscu ta pomarańczowa ryba jest najbardziej zepsuta.
Wracając do połączeń, to obydwie wersje TNI sprawują się dobrze. Najważniejsze, że "nie dają się popsuć" i jakieś błędne ustawienie można łatwo i skutecznie odklikać... resztę ochów i achów wrzucę chyba do właściwego tematu dotyczącego tej aplikacji. Zdecydowałem się zresztą tez zrobić dotację, bo jest dobrym, prostym, dostępnym i uniwersalnym rozwiązaniem

-
- Mistrz bezprzewodowy
Cieszę się, że rada okazała się trafnaMietek5 pisze:No i jest super![]()

Bardzo słuszna decyzja, Autorowi należy się trochę satysfakcji ze swojego dzieła.Zdecydowałem się zresztą tez zrobić dotację, bo jest dobrym, prostym, dostępnym i uniwersalnym rozwiązaniem![]()
![]()
Nie zapomnij tylko w "Info" podać swojego nicka, żeby było wiadomo, że Ty też masz swój udział w rozwoju TNI

Krzysztof