Jaki router 3G do modemu Huewei E173 z sieci PlusGsm
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Jaki router 3G do modemu Huewei E173 z sieci PlusGsm
Witajcie.
Chcę kupić router 3G, który będzie bezproblemowo współpracował z modemem Huewei E173 z sieci PlusGsm.
Zastanawiam się nad tymi:
- SAPIDO RB-1842
- TP-Link TL-MR3220
Z tym TP-linkiem jest o tyle problem, że na oficjalnej stronie producenta ten modem nie jest wymieniony na liście wspieranych. W sklepie mówią jednak, że na 99% będzie działał.
Czy możecie coś doradzić?
Chcę kupić router 3G, który będzie bezproblemowo współpracował z modemem Huewei E173 z sieci PlusGsm.
Zastanawiam się nad tymi:
- SAPIDO RB-1842
- TP-Link TL-MR3220
Z tym TP-linkiem jest o tyle problem, że na oficjalnej stronie producenta ten modem nie jest wymieniony na liście wspieranych. W sklepie mówią jednak, że na 99% będzie działał.
Czy możecie coś doradzić?
-
- Mistrz bezprzewodowy
Re: Jaki router 3G do modemu Huewei E173 z sieci PlusGsm
Tych modemów jest cała rodzina, pełne oznaczenie modelu odczytasz z tabliczki znamionowej po zdjęciu pokrywy obudowy.KodIT pisze:Chcę kupić router 3G, który będzie bezproblemowo współpracował z modemem Huewei E173 z sieci PlusGsm.
Gdy odczytasz pełne oznaczenie modelu, to wtedy znajdziesz go na liście.Z tym TP-linkiem jest o tyle problem, że na oficjalnej stronie producenta ten modem nie jest wymieniony na liście wspieranych. W sklepie mówią jednak, że na 99% będzie działał.
Niepokoi mnie tylko to, że TL-MR3220 na stronie TP-Linka obecnie wygląda inaczej, niż wyglądały dotychczasowe, które były identyczne jak TL-MR3420.
Oryginalne oprogramowanie od TP-Linka jest jednak niedopracowane i ma tę wadę, że router od czasu do czasu przestaje widzieć modem i zrywa połączenie.
Dlatego od razu przygotuj się na zainstalowanie alternatywnego softu Gargoyle.
Krzysztof
-
A co myślicie o tym routerze SAPIDO RB-1842?
W liście kompatybilności jest podanego ogólnie E173.
Nie wiem tylko, czy to dobry sprzęt.
Nie wiem tylko, czy to dobry sprzęt.
-
- Mistrz bezprzewodowy
To zależy od sposobu wykorzystywania tego połączenia-jeżeli będzie pracował kilka godzin dziennie i to niezbyt intensywnie to się sprawdzi 1 i 2 z tym że z Sapido może być mniej problemów gdyż jest zasilany 5V i zawsze łatwo i szybko zastosować zasilacz większej mocy np.2A. Jeżeli natomiast połączenie 3G będzie użytkowane jako łącze stałe to zdecydowanie MR-3220+zakup do niego wydajnego w zasilanie aktywnego HUB-a (opisywane wyżej problemy głównie są spowodowane zbyt małą wydolnością prądową USB w tym routerze i występują równolegle na oprogramowaniu fabrycznym i alternatywnym-Gargoyle które jest o wiele wygodniejsze w użytkowaniu). Generalnie zasilanie po USB modemów to jeden z najsłabszych punktów większości routerów (jednym z wyjątków jest Dovado 4GR).KodIT pisze:A co myślicie o tym routerze SAPIDO RB-1842?

jareq
-
Router będzie użytkowany umiarkowanie jednak przez ok. 12 godz dziennie.
Modem 3G będzie miał przez cały czas dostarczać Internet.
Modem 3G będzie miał przez cały czas dostarczać Internet.
-
- Użytkownik forum
witam
ja polecam easybox 602 lub 802 lub 803 od vodafona
ale uwaga e173s-* nie widzi tych modemów
wifi N , voip , QoS
802 ma 3 usb jeden pod modem dwa do drukarki lub dysk
u mnie chodzi na adslu jakieś 2-3 miesiące bez zawieszenia i restartu a wkładam i wyjmuje te modemy , dyski ...
ja polecam easybox 602 lub 802 lub 803 od vodafona
ale uwaga e173s-* nie widzi tych modemów
wifi N , voip , QoS
802 ma 3 usb jeden pod modem dwa do drukarki lub dysk
u mnie chodzi na adslu jakieś 2-3 miesiące bez zawieszenia i restartu a wkładam i wyjmuje te modemy , dyski ...