TL-MR3420: brak połączenia w Opera Mini, problem w ubuntu

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.
Reklama: Szukasz dostawcy internetu? Sprawdź https://isp.today/pl/ ogólnoświatowy katalog dostawców internetu.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Markadiusz
Specjalista bezprzewodowy-junior

TL-MR3420: brak połączenia w Opera Mini, problem w ubuntu

Post autor: Markadiusz »

Mój router nie chce współpracować tylko z urządzeniami z których ja korzystam. :rotfl: Mam Nokię N79 z Operą Mini i laptopa z ubuntu (i XP, ale z tego korzysta tylko brat - mówi, że nie ma problemów). Na Nokii połączenie działa wszędzie poza Operą Mini, na laptopie na ubuntu wczytują się wybrane strony. Np. urbandictionary, facebook czy youtube już nie. Przy pierwszej połączenie jest natychmiast zerwane, druga i trzecia wczytują się tylko tekstem i to tylko kilka linijek, zero grafiki itp. Problem nie występuje, gdy laptopa połączę bezpośrednio (nie przez router) kablem lub modemem E173u-2 ale do czegoś ten router ma być. W telefonie muszę korzystać z pakietu danych.
Soft w routerze był aktualizowany. Działa tak samo zarówno przed aktualizacją jak i po niej; tak samo przed wstępną (nazwa sieci i hasło) konfiguracją i po niej. Po dokładniejszej konfiguracji (ustawienie godziny, wyłączenie DHCP) nie można się z nim połączyć.
Po wyłączeniu wszystkich zabezpieczeń i tylko wybraniu nazwy sieci udało mi się uzyskać połączenie przez modem w routerze ale długo tak nie pociągnę (EDIT: rozłączyło po kilku minutach - dno).
Co radzicie zrobić? Nie mam karty pamięci, żeby wgrać gargoyle czy co tam. Brat i znajomi korzystający na telefonach czy laptopach z mojego łącza nie mają kłopotów, tylko ja. O ile dobrze pamiętam, po kupnie routera takich problemów nie było ale to nic pewnego.
OBE>POnK>OF>Margonet NET+BDI
ODPOWIEDZ