Witam, nie wiem czy to dobry dział, ale nie miałem pomysłu w którym innym umieścić ten temat. Niemniej jednak bardzo proszę o poradę.
Otóż:
Mam mikrotika RB711, na którym net pobierany jest drogą radiową. Mikrotik ten ma skonfigurowany adres publiczny na interfejsie wlan. Do interfejsu ethernet podłaczony jest klient, który chciałby adres publiczny. Wiem, że można zrobić nat i klient może np. wpisać sobie adres z puli adresów prywatnych, a ja mogę mu na ten adres zanatować publiczne IP. Jak natomiast, zrobić tak, żeby klient mógł wpisać sobie adres publiczny i żeby rb711 było praktycznie nie widoczne w sieci, tylko transparentnie przerzucało cały ruch na mikrotika u klienta, a ten mógł u siebie uruchamiać wszystkie usługi, jakie tylko mu przyjdą do głowy.
[mikrotik] Przekierowanie IP publicznego do klienta
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
[mikrotik] Przekierowanie IP publicznego do klienta
pozdrawiam
Piotr Paszkowski aka patefoniQ
Obsługa informatyczna, Outsourcing IT - Łódź / łódzkie
http://www.syslink.pl
Piotr Paszkowski aka patefoniQ
Obsługa informatyczna, Outsourcing IT - Łódź / łódzkie
http://www.syslink.pl
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Re: [mikrotik] Przekierowanie IP publicznego do klienta
Mozesz postawic klienta w DMZ.
Publiczny adres u kliente IIRC nie jest mozliwy, nawet przy pomocy zabaw z VLAN.
Publiczny adres u kliente IIRC nie jest mozliwy, nawet przy pomocy zabaw z VLAN.
Nie pomagam na PW.
- wojteks
- *** Administrator ***
Daj klientowi PPPoE któremu przydzielisz publiczny IP i niech sobie klient robi co chce z publicznym IP na WAN swojego routera/pojedynczym komputerze.patefoniq pisze:Mikrotik ten ma skonfigurowany adres publiczny na interfejsie wlan.
Jeżeli ten RB może pracować jako AP Client to daj klientowi 1 publiczny IP i on będzie pojawiał się na WAN routera/pojedynczym komputerze.
Trzecia możliwość to dać klientowi dostęp do przekierowania portów w tym RB (pracującym jako router) albo ustalić jakie porty chce mieć przekierowane do LAN na konkretne IP wewnętrzne.
Nie pomagam na PW!
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
patefoniq, a w czym przeszkadza NAT 1:1?
Zależy jeszcze czy masz całą klasę adresową wroutowaną na jakąś połączeniówkę czy po prostu kilka adresów?
Zależy jeszcze czy masz całą klasę adresową wroutowaną na jakąś połączeniówkę czy po prostu kilka adresów?