Problem z internetem Cyfrowego Polsatu.
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Problem z internetem Cyfrowego Polsatu.
Witam.
Od paru dni mam problem z cyfrowym polsatem. Mieszkam 13 km od Torunia, a nadajnik mam w odległości około 6-7km. Mam od nich internet HSPA+ MIMO 28,8 mb/s. Rok temu pingi był super, 40-50ms max, pobierało tak około 800kb/s, ale to się zmieniło niestety. Teraz nagłe wzrosty pingu, minimalny około 120 do nawet 7000ms. Dzieje się tak już od 6 miesięcy. Wcześniej miałem też antenę kominową AK-C4 (3 dBi), jednak po ostatnich wzrostach pingu wymieniłem na nieco mocniejszą, antenę talerzową paraboliczną (24 dBi). Myślałem, że pomoże ale niestety nic. Pingi dalej są duże, transfer wzrósł jedynie do 7-9mb/s. Internetu potrzebuję głównie do gier, więc patrzę jak na razie na pingi.
Czy ktoś wie, w jaki sposób da rade mieć chociaż stał ping poniżej 100ms? Telefony do CP nic nie dają, ba mam nawet całą kartkę A4 z zapisanymi zgłoszeniami, jednak nie chce się pozbywać tego internetu bo to w sumie jedyny operator który daję mi tu jak na razie najlepszy internet.
Pozdrawiam.
Od paru dni mam problem z cyfrowym polsatem. Mieszkam 13 km od Torunia, a nadajnik mam w odległości około 6-7km. Mam od nich internet HSPA+ MIMO 28,8 mb/s. Rok temu pingi był super, 40-50ms max, pobierało tak około 800kb/s, ale to się zmieniło niestety. Teraz nagłe wzrosty pingu, minimalny około 120 do nawet 7000ms. Dzieje się tak już od 6 miesięcy. Wcześniej miałem też antenę kominową AK-C4 (3 dBi), jednak po ostatnich wzrostach pingu wymieniłem na nieco mocniejszą, antenę talerzową paraboliczną (24 dBi). Myślałem, że pomoże ale niestety nic. Pingi dalej są duże, transfer wzrósł jedynie do 7-9mb/s. Internetu potrzebuję głównie do gier, więc patrzę jak na razie na pingi.
Czy ktoś wie, w jaki sposób da rade mieć chociaż stał ping poniżej 100ms? Telefony do CP nic nie dają, ba mam nawet całą kartkę A4 z zapisanymi zgłoszeniami, jednak nie chce się pozbywać tego internetu bo to w sumie jedyny operator który daję mi tu jak na razie najlepszy internet.
Pozdrawiam.
-
- Stały użytkownik forum
Re: Problem z internetem Cyfrowego Polsatu.
Skoro wczesniej bylo wszytsko stabilne,a teraz masz jakies skoki pingow, to powinienes to zglosic operatorowi.Jesli to jakas blachostka to pol biedy, gorzej jak to wiekszy problem, a ty dopiero po 6 miesiacach o tym donosisz 
Posprawdzaj wszytskie mozliwe czesci od siebie, zeby ustalic i miec 100% pewnosc ze to nie z twojej winy.Czyli:
-Zacznij od formata systemu
-Skany malweare,antywiry
-Sprawdz pod innym portem USB lub te na plycie glownej
-Sprawdz modem/router u sasiada i pinguj
-Ewentualnie podlacz telefon (nowszy z 3g/4g) zeby dzialal jako modem w celu prawdzenia innej czestotliwosci
-Srawdz kabel do anteny (mogl uledz skorodowaniu od srodka, jesli go ciales i jest na zewnatrz)

Posprawdzaj wszytskie mozliwe czesci od siebie, zeby ustalic i miec 100% pewnosc ze to nie z twojej winy.Czyli:
-Zacznij od formata systemu
-Skany malweare,antywiry
-Sprawdz pod innym portem USB lub te na plycie glownej
-Sprawdz modem/router u sasiada i pinguj
-Ewentualnie podlacz telefon (nowszy z 3g/4g) zeby dzialal jako modem w celu prawdzenia innej czestotliwosci
-Srawdz kabel do anteny (mogl uledz skorodowaniu od srodka, jesli go ciales i jest na zewnatrz)
-
Praktycznie codziennie do nich telefonowałem i meilowałem o tych problemach. U siebie to tak:
- formatowałem już system 3 razy
- sprawdzałem wszystkie porty USB, tak samo jak modem bezpośrednio łączy się poprzez router, jest tak samo
- kabel od anteny jest ok
Później sprawdzę jeszcze właśnie od sąsiada czy u niego tak samo. Myślę, że problemem jest przeciążony nadajnik, ale czemu więc nie postawią innego, albo nie wzmocnią jakoś sygnału.
- formatowałem już system 3 razy
- sprawdzałem wszystkie porty USB, tak samo jak modem bezpośrednio łączy się poprzez router, jest tak samo
- kabel od anteny jest ok
Później sprawdzę jeszcze właśnie od sąsiada czy u niego tak samo. Myślę, że problemem jest przeciążony nadajnik, ale czemu więc nie postawią innego, albo nie wzmocnią jakoś sygnału.
-
- Stały użytkownik forum
Jesli to problem z nadajnikiem , to zapewne nie chodzi o odleglosci tylko o przeciazenie.
Stawianie nowego to dodatkowe koszty,pozwolenia itd
Ja mam nadajnik 500m dalej i gdyby nie blok zaslaniajacy, moglbym go zobaczyc z okna i tez mam takie niestabilne lacze od jakiegos czasu.
Jak czytam te same problemy ze skokami pingow to przychodzi mi tylko jedna mysl do glowy.Zeby jak najszybciej sie umowa skonczyla, bo przeciazona siec napchana uzytkownikami, tak jak kiedys mialem na radiowce wi-fi, tylko tam to juz kompletnie nic nie dzialalo.
Sprawdz jeszcze ten modem u sasiada zeby sprawdzic czy u niego tez tak bedzie i podlacz telefon u siebie jako modem zeby sprawdzic czy modem sprawny.
Jesli nic nie pomoze to pisz reklamacje do nich mailem, faxem, albo listownie.
Stawianie nowego to dodatkowe koszty,pozwolenia itd
Ja mam nadajnik 500m dalej i gdyby nie blok zaslaniajacy, moglbym go zobaczyc z okna i tez mam takie niestabilne lacze od jakiegos czasu.
Jak czytam te same problemy ze skokami pingow to przychodzi mi tylko jedna mysl do glowy.Zeby jak najszybciej sie umowa skonczyla, bo przeciazona siec napchana uzytkownikami, tak jak kiedys mialem na radiowce wi-fi, tylko tam to juz kompletnie nic nie dzialalo.
Sprawdz jeszcze ten modem u sasiada zeby sprawdzic czy u niego tez tak bedzie i podlacz telefon u siebie jako modem zeby sprawdzic czy modem sprawny.
Jesli nic nie pomoze to pisz reklamacje do nich mailem, faxem, albo listownie.
-
- Mistrz bezprzewodowy
Sieć WCDMA900 ma dużo mniejszą pojemność, na +dużo większy zasięg. Dodatkowo obsługuje coraz więcej użytkowników BDI (chociaż to najmniejszy problem bo te ten cel Aero2 przeznacza określony % pasma), iPlus abonament tam gdzie nie ma zasięgu Polkomtela z automatu, Mix-Plus, Sim-Plus.
Czekać na dodatkowe inwestycje operatora lub na koniec umowy niestety. 
![:]](./images/smilies/splash.gif)

jareq
- wojteks
- *** Administrator ***
Rok temu nie było użytkowników WCDMA900, obecnie jest ich wielu. To co opisujesz to normalne zachowanie obciążonej sieci.Saddam pisze:Rok temu pingi był super, 40-50ms max, pobierało tak około 800kb/s, ale to się zmieniło niestety.
Nie pomagam na PW!
-
- Stały użytkownik forum
Jakby to bylo takie normalne, to na obsludze klienta/serwisie nie mowili by ze u nich wszytsko w pozadku i to pierwsze zgloszenie w tej okolicy i jesli bylo by tak jak piszesz wszyscy zaczeli by nazekac zglaszajac podobne problemy.To co opisujesz to normalne zachowanie obciążonej sieci.
Chcesz przez to powiedziec ze WCDMA900 juz nie funkcjonuje tak jak powinno? - czyli powinni zmienic oplaty za abonamenty,albo poprostu cos z tym zrobic.Rok temu nie było użytkowników WCDMA900, obecnie jest ich wielu
Ja uzywam WCDMA 2100 i tez mam lipe.
Zdury
-
Przeskanowałem komputer Avastem i jest czysty. Później od sąsiada pożyczę router i modem i zobaczę czy tak samo jest u niego. Teraz ściągałem AQQ i z transferu 50kb/s spadło mi do 800b/s... Pingi na speedtescie z Warszawy - 130, download 2mb/s, upload 0.5mb/s.
-
- Stały użytkownik forum
Podaj jeszcze twoj limit dzienny.
Bo ja sam nie wiem jak to zrobilem,ale kiedys tez mialem download 800kB/s ,a potem spadlo do 490 po czym sie okazalo ze mam taka taryfe do 5gb w dzien.
Bo ja sam nie wiem jak to zrobilem,ale kiedys tez mialem download 800kB/s ,a potem spadlo do 490 po czym sie okazalo ze mam taka taryfe do 5gb w dzien.
-
dzienny 10GB, nocny 50GB. Tylko, że mi spadło z 50kb/s do 800bajtów/s
a limitu nie przekroczyłem bo by mi pisało w przeglądarce, że limit został wyczerpany.

-
- Stały użytkownik forum
10gb powiadasz, to powinienes lajtowo wyciagnac HSPA 7,2Mb i download 800kB/s malo tego, w zasadzie powinienes zmienic sobie modem na taki z LTE zeby wyciagnac pasmo 12mb, bo nie kozystasz z pelnego tranferu.
Taka moja propozycja, zebys wzial sobie na probe Modem LTE. To jest tydzien darmowego internetu z limitem 25gb w dzien i 50gb w nocy, oplata 19zl po miesiacu za aktywacje.Chodzi o to zebys sprawdzil inny modem na innym pasmie, byc moze jest tak ze przez ta nowa generacje ona jakos wplywa na HSPA i jest przeciazona.
Ja osobiscie jestem przeciwko operatorom,ktory mysla ze jesli net jest przeciazony, to wszytsko jest w normie, powinni chociaz obnizyc oplate za internet w takim wypadku.
Taka moja propozycja, zebys wzial sobie na probe Modem LTE. To jest tydzien darmowego internetu z limitem 25gb w dzien i 50gb w nocy, oplata 19zl po miesiacu za aktywacje.Chodzi o to zebys sprawdzil inny modem na innym pasmie, byc moze jest tak ze przez ta nowa generacje ona jakos wplywa na HSPA i jest przeciazona.
Ja osobiscie jestem przeciwko operatorom,ktory mysla ze jesli net jest przeciazony, to wszytsko jest w normie, powinni chociaz obnizyc oplate za internet w takim wypadku.
Ostatnio zmieniony 2012-07-19, 18:15 przez Konani, łącznie zmieniany 1 raz.
- pogodabartek
- Stary wyga bezprzewodowy
Nie no nie bierz tego modemu LTE,a kup sobie router sierra wireless taki za 1000zł
Przecież można poużywać i oddać.
Takie doradzanie mija się z celem forum.
Wyciągnąć pasmo 12mb- co to jest za słownictwo ?
Przecież można poużywać i oddać.
Takie doradzanie mija się z celem forum.
Wyciągnąć pasmo 12mb- co to jest za słownictwo ?
-
prawie jak tech support Apple. wtrące swoje 4 grosze - rick !
-
Sprawdziłem u siebie router i modem od sąsiada, mamy taki sam i jest tak samo, pingi po 150ms, download 5mb/s, upload 0.5mb/s z Warszawy, antenę podłączyłem tą swoją paraboliczną 24dBi. Ostatnio sąsiad właśnie brał modem LTE czy ta technologia działa u mnie no i nie ma zasięgu w ogóle.
-
- Stały użytkownik forum
Moze koledzy ktorzy wypowiadali sie wyzej ze swoim doradztwem, moze cos doradzicie madrego zamiast hejtowac?
Ta oferta z internetem na próbe jest oplacalna, bo dosc ze przez 7 dni nie placisz za transfer 25gb w dzien, mozesz sobie przy okazji przetestowac czy w twoim rejonie obsluguje juz LTE,a to 19zl to za aktywacje numeru nic wiecej.
Saddam masz to samo co ja z tego wynika,bo ja robilem wszytsko to samo co tobie poradzilem zeby sprawdzic po czyjej stronie lezy wina i niestety trzeba sie pluc do operatora lub zmienic dostawce internetu bo innego wyjscia nie ma.Chyba ze ktos wniesie cos swiezego do tematu?
Mozesz zaczac pisac reklamacje do nich z opisem problemow lub wylaczyc internet pod pretekstem wyjazdu np na wakacje i wtedy rachunek powinien przychodzic mniejszy,bo trudno zebysmy placili dwa rachunki jak z drugiego internetu nie korzystamy.
Ta oferta z internetem na próbe jest oplacalna, bo dosc ze przez 7 dni nie placisz za transfer 25gb w dzien, mozesz sobie przy okazji przetestowac czy w twoim rejonie obsluguje juz LTE,a to 19zl to za aktywacje numeru nic wiecej.
Saddam masz to samo co ja z tego wynika,bo ja robilem wszytsko to samo co tobie poradzilem zeby sprawdzic po czyjej stronie lezy wina i niestety trzeba sie pluc do operatora lub zmienic dostawce internetu bo innego wyjscia nie ma.Chyba ze ktos wniesie cos swiezego do tematu?
Mozesz zaczac pisac reklamacje do nich z opisem problemow lub wylaczyc internet pod pretekstem wyjazdu np na wakacje i wtedy rachunek powinien przychodzic mniejszy,bo trudno zebysmy placili dwa rachunki jak z drugiego internetu nie korzystamy.
Ostatnio zmieniony 2012-07-19, 18:31 przez Konani, łącznie zmieniany 1 raz.
-
No to w moim wypadku muszę czekać aż mi osiedle okabluje TPSA, przez 6 miesięcy dzwoniłem i mejlowałem do Cyfrowego Polsatu i nic nie poradzili, mam tylko kartkę wypełnioną z numerami zgłoszeń, będzie do reklamacji
. Dzięki wielkie wszystkim za pomoc.
Mam jeszcze pytanie, żeby już nie zakładać innego tematu, co do właśnie internetu stałego z neostrady. Niedługo właśnie może będą kłaść te kable no i myślę sobie jak z pingiami, w końcu net stały to po 50 max powinno być, ale że mieszkam 13km od Torunia to czy te pingi jednak nie będą zawyżone ?

Mam jeszcze pytanie, żeby już nie zakładać innego tematu, co do właśnie internetu stałego z neostrady. Niedługo właśnie może będą kłaść te kable no i myślę sobie jak z pingiami, w końcu net stały to po 50 max powinno być, ale że mieszkam 13km od Torunia to czy te pingi jednak nie będą zawyżone ?