Konfiguracja Sapido rd-1842 + Cyfrowy Polsat Huawei e398
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Konfiguracja Sapido rd-1842 + Cyfrowy Polsat Huawei e398
Witam,
Mam ogromną prośbę, czy macie może instrukcję jak krok po kroku skonfigrować/uruchomić router/sieć WIFI w domu mając do dyspozycji:
Laptop MSI Win XP SP3
Cyfrowy Polsat z modemem Huawei E398
Router Sapido rd-1842
Nie znam się na tym, szukałem w necie rozwiązań na mój problem niestety bezskutecznie.
Pzdr,
Radek
Mam ogromną prośbę, czy macie może instrukcję jak krok po kroku skonfigrować/uruchomić router/sieć WIFI w domu mając do dyspozycji:
Laptop MSI Win XP SP3
Cyfrowy Polsat z modemem Huawei E398
Router Sapido rd-1842
Nie znam się na tym, szukałem w necie rozwiązań na mój problem niestety bezskutecznie.
Pzdr,
Radek
-
Re: Konfiguracja Sapido rd-1842 + Cyfrowy Polsat Huawei e398
Czy na forum jest jakaś osoba która jest w stanie mi pomoc?
- wojteks
- *** Administrator ***
Zacznij od obrazkowej instrukcji do routera, poczytaj
o konfiguracji routerów a potem zadaj jakieś konkretne pytania.

Nie pomagam na PW!
-
Wojtku, niestety obrazkowa instrukcja modemu różni się od tego co mam po zalogowaniu na router. Nie mogę sobie z tym poradzić. w FAQ próbowałem znaleźć rozwiązania niestety bezskutecznie - może źle wyszukuje.
Jednakże jeżeli jesteś w stanie mi pomóc będę wdzięczny.
Pzdr,
Radek
[ Dodano: 2012-07-23, 18:58 ]
Po konfiguracji routera po omacku jak umieściłem modem CP Huawei E398 w jego porcie USB i miałem podłączony do komputera kabel ethernet internet jako tako działał.
Jednakże po odłączeniu kabla od komputera nie było połączenia. W routerze nie wykrywany jest Cyfrowy Polsat na liście dostawców.
Czy znasz jakieś rozwiązanie na to? plik w załaczniku z configiem.
Jednakże jeżeli jesteś w stanie mi pomóc będę wdzięczny.
Pzdr,
Radek
[ Dodano: 2012-07-23, 18:58 ]
Po konfiguracji routera po omacku jak umieściłem modem CP Huawei E398 w jego porcie USB i miałem podłączony do komputera kabel ethernet internet jako tako działał.
Jednakże po odłączeniu kabla od komputera nie było połączenia. W routerze nie wykrywany jest Cyfrowy Polsat na liście dostawców.
Czy znasz jakieś rozwiązanie na to? plik w załaczniku z configiem.
- wojteks
- *** Administrator ***
Nie znam sapido więc trudno mi coś konkretnego napisać.rkolibabski pisze:jeżeli jesteś w stanie mi pomóc
Nie pomagam na PW!
-
- Mistrz bezprzewodowy
Zrób jakieś screen-y będzie łatwiej-ustawiałem do tej pory 2 modele tego producenta GR-1222 i GR-1736, ww modelach jest to łatwe-jest przewodnik konfiguracji wpisany w memu a dodatkowo w GR-1736 menu jest w języku PL. 

jareq
-
jarek999, jeżeli możesz mi pomóc będę wdzięczny. Jestem podstawowym użytkownikiem, wiedzę mam małą na temat konfiguracji routerów.
Poniżej zamieszczam link do spakowanego archiwum z screenami, które pokazują stronę one button setup oraz menu i moje ustawienia.
https://rapidshare.com/files/2574478372/Router screen.rar
Jeżeli potrzebujesz dodatkowych screenów to napisz proszę co mam podesłać.
Radek
Poniżej zamieszczam link do spakowanego archiwum z screenami, które pokazują stronę one button setup oraz menu i moje ustawienia.
https://rapidshare.com/files/2574478372/Router screen.rar
Jeżeli potrzebujesz dodatkowych screenów to napisz proszę co mam podesłać.
Radek
-
- Mistrz bezprzewodowy
Link nic nie wyświetla, co do konfiguracji jeżeli dostajesz się do panelu konfiguracji przez www to konfigurujesz zakładkę ustawień WAN-wybierasz 3g, wpisujesz APN i nr dostępowy,pin jak jest na karcie, zapisujesz ustawienia i już powinien nawiązać połączenie (przy E398 proponował bym wcześniej sprawdzić jaka jest wgrana wersja firmware i ewentualnie pobrać i zainstalować nowe z serwera Sapido). 

jareq
-
Link faktycznie nie dziala, spowodowane to jest spacja w nazwie. Skopiuj cala nazwę wraz z dopiskiem scteen.rar
-
- Mistrz bezprzewodowy
Trzy kwestie: 1) resetuj do ustawień fabrycznych, 2)sprawdź wersje firmware w statusie urządzenia i porównaj z dostępną ze strony Sapido, 3) dlaczego w opcji połączenia manual: ustawiasz włączony-enable ??? Takie ustawienie wymaga ręcznego inicjowania połączenia z zakładki routera. P.S sprawdź czy przypadkiem nie masz do dyspozycji wyboru opcji języka PL?
jareq
-
Przywróciłem ustawienia fabryczne
Firmware miałem wgrany ze stronki Sapido, wgrałem jeszcze raz - obsluguje LTE.
Co dalej mam czynić
Firmware miałem wgrany ze stronki Sapido, wgrałem jeszcze raz - obsluguje LTE.
Co dalej mam czynić

-
- Mistrz bezprzewodowy
Uściślijmy-obsługuje modem pracujący w tym standardzie i czy jest opcja wyboru takiego połączenia LTE-4G w zakładce WAN (tj. jedyna strona konfiguracji służąca wyłącznie do ustanowienia połączenia z internetem)? Jest szczegółowa instrukcja po angielsku ze zdjęciami jak nawiązać połączenie 3,5G (tak się zastanawiam czy ten router przełącza modem w tryb pracy LTE? Czy przypadkiem nie jest tak że co prawda obsługuje E398 ale tylko w HSPA+???).rkolibabski pisze:wgrałem jeszcze raz - obsluguje LTE.

jareq
-
W zakładce WAN widnieją takie opcje do wyboru:
https://rapidshare.com/files/2764693525/WAN.JPG
O to chodzi?
https://rapidshare.com/files/2764693525/WAN.JPG
O to chodzi?
-
- Mistrz bezprzewodowy
Twoja cała konfiguracja sprowadza się do wyboru opcji WAN-3,5G, wpisania APN: internet i NR dostępowego *99# lub *99***1# zapisania ustawień i już (są tam też zawarte opcje dla tych co "live przewijają do przodu" z wyszukaniem kraju i operatora z listy). Jeżeli w jakiś magiczny sposób router przełącza ten modem w LTE to nawiążesz połączenie w tym standardzie, jeżeli nie to będzie HSPA i już. (ewentualnie można wysłać zapytanie do support-u Sapido).rkolibabski pisze: O to chodzi?
jareq
-
Niestety nie działa, mój komputer wykrywa sieć WI-FI i się z nią łączy, ale nie mam internetu.
-
Problem z ruterem sapido 1842 i cyfrowym polsatem
Witam mam modem Huawei E398 w Cyfrowym polsacie i ruter Sapido, niestety nie moge go skonfigurować tak by działał, męcze się już od kilku dni, robiąc wszystko to co znalazłem na forum. Pod modem Huawei podpięta jest jeszcze antena zewnętrzna, gdy podłącze sam modem do kompa to net mi działa w HSPA+, a jak podlącze pod ruter to juz nie chce działać. W załączniku są dwa zdjecią tego co mi sie pokazuje w ruterze.
-
Twój router nie rozpoznał modemu, na drugim zdjęciu w sekcji 3,5G Configuration powinieneś mieć siłę sygnału w % i nazwę sieci komórkowej. Zacznij od zmiany firmweru w routerze na nowszy 1.0.47. U mnie w GR-1733 w najnowszej wersji jest Cyfrowy Polsat. Drugą sprawą może być ustawienie modemu do pracy w HSPA+ a nie w LTE, ponieważ nie mam tego modemu to w tej sprawie niech się wypowiedzą jego posiadacze.
-
Wgranie nowego Firmweru pomogło w tym, że pokazuje mi teraz siłe sygnału i jest cyfrowy polsat do wyboru, niestety nadal nie chce działać internet:( będe chyba musiał sprzedać ten ruter i kupie sobie cos od cyfrowego polsatu, bo widocznie tego nie da się skonfigurować tak by działał.
-
- Mistrz bezprzewodowy
Przecież masz: http://www.sapidotech.com/poland/ i support. 

jareq
-
No tak, ale na ich stronie nic nie ma:) nawet numeru do infolinii:(
-
- Mistrz bezprzewodowy
Jak nie ma? http://www.sapidotech.com/poland/location.phpkaneda1984 pisze:ale na ich stronie nic nie ma:) nawet numeru do infolinii:(
jareq
-
Powinno jeszcze wyświetlać nazwę operatora (network name) a przynajmniej tak jest u mnie. Sprawdź jeszcze jak mruga (kolor i częstotliwość) twój modem w czasie pracy routera i przy próbie uzyskania połączenia. Moim zdaniem skoro jesteś z Mszczonowa(?) to możesz mieć problem z zasięgiem (66% to może być siła sygnału Plusa) ale nie dam głowy za to.
-
Faktycznie jak tam zadzwoniłem to połączyli mnie z pomocą techniczną, z tego co się dowiedziałem to cały problem powstał przez to, że u mnie internet działa w HSPA+ a nie w LTE, akurat ten ruter ma wsparcie tylko dla LTE. Jedyne co mi zaproponowali to zmiana mojego obecnego modemu (Huawei E398) na jakiś starszy model, lub zakup innego rutera.
Ruter musze sprzedać,więc jak ktoś by chciał kupić to jest na sprzedaż
Ruter musze sprzedać,więc jak ktoś by chciał kupić to jest na sprzedaż

-
- Specjalista bezprzewodowy-senior
mirekprv poprosił mnie na priv o moje doświadczenia. Piszę na forum, aby zostało dla potomnych.
Mam router Sapido GR-1733, firmware Ver1.1.60 oraz modem Huawei E398. Jestem w zasięgu LTE Cyfrowego Polsatu i w tym trybie korzystam z tych urządzeń non-stop, to moje podstawowe łącze internetowe w domu.
Kilka dni temu net przestał banglać, po wpisaniu dowolnego adresu do przeglądarki pojawiała się strona z informacją, że moja karta SIM musi zostać zaktualizowana i to musi odbyć się w zasięgu HSPA+ a nie LTE. Przełożyłem modem do laptopa, w sofcie Polsatowym ustawiłem "WCDMA only" i włożyłem modem z powrotem do routera. Od tego momentu zauważyłem wyraźne spowolnienie netu, test wykazał, że rzeczywiście jestem na HSPA+ (zamiast standardowych 30mbit/s było 1-2mbit/s oraz generalnie net tak mulący, że hej...). Instrukcja CP mówiła o tym, że karta może potrzebować nawet 24 na aktualizację, więc na taki czas zostawiłem sprawy, bo nie chciało mi się ciągle latać na górę po modem aby sprawdzić, czy już. Dopiero po ok. 30 godzinach przełączyłem z powrotem na LTE i teraz wszystko działa jak zwykle, czyli dobrze.
Przez cały czas, gdy modem był w trybie HSPA+ nie zauważyłem żadnego problemu.
Mam router Sapido GR-1733, firmware Ver1.1.60 oraz modem Huawei E398. Jestem w zasięgu LTE Cyfrowego Polsatu i w tym trybie korzystam z tych urządzeń non-stop, to moje podstawowe łącze internetowe w domu.
Kilka dni temu net przestał banglać, po wpisaniu dowolnego adresu do przeglądarki pojawiała się strona z informacją, że moja karta SIM musi zostać zaktualizowana i to musi odbyć się w zasięgu HSPA+ a nie LTE. Przełożyłem modem do laptopa, w sofcie Polsatowym ustawiłem "WCDMA only" i włożyłem modem z powrotem do routera. Od tego momentu zauważyłem wyraźne spowolnienie netu, test wykazał, że rzeczywiście jestem na HSPA+ (zamiast standardowych 30mbit/s było 1-2mbit/s oraz generalnie net tak mulący, że hej...). Instrukcja CP mówiła o tym, że karta może potrzebować nawet 24 na aktualizację, więc na taki czas zostawiłem sprawy, bo nie chciało mi się ciągle latać na górę po modem aby sprawdzić, czy już. Dopiero po ok. 30 godzinach przełączyłem z powrotem na LTE i teraz wszystko działa jak zwykle, czyli dobrze.
Przez cały czas, gdy modem był w trybie HSPA+ nie zauważyłem żadnego problemu.
-
Co za bzdury wypisujesz, mam ten router i śmiga na HSPA+ w Orange aż miło. Nie słyszałem żeby modem chodził tylko na LTE a nie działał na technologii wstecz.Faktycznie jak tam zadzwoniłem to połączyli mnie z pomocą techniczną, z tego co się dowiedziałem to cały problem powstał przez to, że u mnie internet działa w HSPA+ a nie w LTE, akurat ten ruter ma wsparcie tylko dla LTE.