Stacjonarny modem GSM
Moderator: Moderatorzy
-
- Użytkownik forum
Stacjonarny modem GSM
Czy istnieje coś takiego jak stacjonarny modem GSM? Coś w stylu jak router, tyle ze modem z możliwością podłączenia anteny bez redukcji.
Pytam, bo w modemach na USB bardzo lipnie skonstruowano złącze antenowe.
Pytam, bo w modemach na USB bardzo lipnie skonstruowano złącze antenowe.
- jakubd
- Stary wyga bezprzewodowy
Re: Stacjonarny modem GSM
Tak, są stacjonarne routery 3G, ale w większości są paskudnie drogie, zwykle zabytkowe technologicznie (mało kto je kupował) i... mają tak samo zawodne złącze 3G, o ile w ogóle je mają.
Wyjątkami są urządzenia profesjonalne (ceny powyżej kilku tys. PLN) oraz kilka urządzeń, które było planowanych, ale chyba ostatecznie nie weszły do produkcji, a na pewno nie są dostępne w PL normalnymi kanałami (np. Netgear MBR1517).
Wyjątkami są urządzenia profesjonalne (ceny powyżej kilku tys. PLN) oraz kilka urządzeń, które było planowanych, ale chyba ostatecznie nie weszły do produkcji, a na pewno nie są dostępne w PL normalnymi kanałami (np. Netgear MBR1517).
- wojteks
- *** Administrator ***
Oczywiście, jest wiele routerów z wbudowanymi modemami 3G np. Huawei B260a czy cała masa zalipów.dixifixi pisze:Coś w stylu jak router, tyle ze modem z możliwością podłączenia anteny bez redukcji
Nie pomagam na PW!
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Ja bym zaczął od pytania o co dokładnie chodzi?
Ruter gsm, czy modem bez translacji adresów, jeśli modem to z interfejsem usb czy jednak Ethernet?
Ruter gsm, czy modem bez translacji adresów, jeśli modem to z interfejsem usb czy jednak Ethernet?
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
- jakubd
- Stary wyga bezprzewodowy
Wydaje mi się, że kolega dixifixi szuka urządzenia, które będzie miało solidne gniazdo antenowe dla anteny komórkowej, które by nie odłaziło od płyty głównej tak łatwo, jak powierzchniowo montowane CRC9 czy TS9 w typowych modemach.
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Z takich urządzeń były kiedyś modemy litewskiej produkcji bazujące na modułach optiona. Miały gniazdo chyba sma, ale nazwa producenta już nie pamiętam, cóż z tego co w miarę dostępne to b260 huawei'a, potem to już modemy/routery przemysłowe za kosmiczne pieniądze.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
-
- Użytkownik forum
Dokładnie. Może jakiś router z modemem się by sprawdził, tylko ciekawe czy jest taki co by działał tez w hspa+ z gniazdem sma?jakubd pisze:Wydaje mi się, że kolega dixifixi szuka urządzenia, które będzie miało solidne gniazdo antenowe dla anteny komórkowej, które by nie odłaziło od płyty głównej tak łatwo, jak powierzchniowo montowane CRC9 czy TS9 w typowych modemach.
- wojteks
- *** Administrator ***
Przepytaj sprzedawcę http://welcom.pl/p/pl/392/zalip+cdg561w ... +mbps.htmldixifixi pisze: tylko ciekawe czy jest taki co by działał tez w hspa+ z gniazdem sma?
http://welcom.pl/p/pl/504/huawei+b683.html
jakie te routery mają gniazda antenowe do modemu.
Nie pomagam na PW!
-
- Użytkownik forum
super. O to mi chodziło. Dzięki kolego.
[ Dodano: 2012-07-23, 22:16 ]
Jeszcze mam pytanie. Czy da się zdjąć simloka z tego modelu?
[ Dodano: 2012-07-23, 22:16 ]
Jeszcze mam pytanie. Czy da się zdjąć simloka z tego modelu?