huawei E3131
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
huawei E3131
Witam, mam problem z polaczeniem się przez modem huawei e3131 w sieci play. Gdy klikam polacz wyskakuje mi komunikat : " zarejwstruj się w sieci przed próba połączenia " . Robiłem ten myk z Tni ale to nic nie pomogło, dodatkowo powiem iz TNI pokazywał dobry zasięg (mimo iż jestem na wsi mam zamontowany dobry wzmacniacz gsm ). Przy próbie wyboru szukania ręcznego pokazują mi się sieci plus, era, Orange , pl17 . Era i pl17 zakazane, dodam tylko iż nie wiem czy dobrze zrobiłem ten krok z Tni bo nie wszystko było tak jak na screenach, czekam na jakieś sugestie 

-
- Stary wyga bezprzewodowy
Re: huawei E3131
Jeśli wskazuje pl17 znaczy to ze modem działa również na 900mhz i nie potrzebny jest żaden trik z TNI. Jednym slowem nie masz zasięgu sieci play, tu masz wykaz stacji http://mapa.btsearch.pl/ popatrz co masz w okolicy i pamiętaj, ze nie wszystkie stacje musza działać, mapa jest na podstawie pozwoleń. Zawsze tez można zwrócić się z zapytaniem do operatora gdzie jest najbliższa stacja bazowa od naszego miejsca zamieszkania 
Można tez pobiegać z telefonem wymusić UMTS i szukać sieci play w okolicy, wtedy będzie można ocenić czy np antena zewnętrzna coś pomoże. Jak na razie mamy za mało danych do analizy sytuacji

Można tez pobiegać z telefonem wymusić UMTS i szukać sieci play w okolicy, wtedy będzie można ocenić czy np antena zewnętrzna coś pomoże. Jak na razie mamy za mało danych do analizy sytuacji
-
No ok czyli muszę podjechac do większego miasta i tam sprawdzić ? Wzmacniacz sprawia że na 4 telefonach różnych sieci jest maksymalny zasięg
- wojteks
- *** Administrator ***
Zacznijmy od tego że ten wzmacniacz jest nielegalny według obowiązujących przepisów.pepe44 pisze:mam zamontowany dobry wzmacniacz gsm )
Wzmacniacz GSM nie wzmacnia/nie pracuje w UMTS więc o połączeniu UMTS900 zapomnij przy jego pomocy.
Nie pomagam na PW!
-
- Mistrz bezprzewodowy
-
Mam pozwolenie bo niczego nie zakłóca ;p , tak to jest pakiet startowy 1gb
- jakubd
Po prostu jesteś poza zasięgiem sieci macierzystej Play, a posiadana karta SIM wymaga korzystania właśnie z sieci Play (usługi transmisji danych tego typu nie są świadczone zwykle w roamingu z Plus/Orange).pepe44 pisze:pokazują mi się sieci plus, era, Orange , pl17 . Era i pl17 zakazane
"Myk z TNI" jest potrzebny, ale do aero2, a nie do działania firmowego modemu Play z kart Play.
-
posiada ktoś dashboard z czystym mobile partner 23 + sterowniki dla tego modemu (do wgrania) ?
jeśli tak to proszę o linka
jeśli tak to proszę o linka
- wojteks
- *** Administrator ***
Nie ma takiej możliwości, chyba że repeater zamontowała któraś z sieci komórkowych. To że nie zakłóca jest bez znaczenia.pepe44 pisze:Mam pozwolenie bo niczego nie zakłóca
Nie pomagam na PW!
-
Ok byłem w mieście które teoretycznie jest w zasięgu play i nawet nie wykrylo sieci pl17, propos aero2 to czy można to po prostu sobie kupić ? I czy by chodziło na tym modemie czy muszę ściągnąć loka ?
-
Play to pl 06pepe44 pisze:Ok byłem w mieście które teoretycznie jest w zasięgu play

http://aero2.pl/bdi-2.htmlpepe44 pisze:propos aero2 to czy można to po prostu sobie kupić