1043nd problem z dyskiem USB
Moderator: Moderatorzy
- Cz3ski
- Specjalista bezprzewodowy-junior
1043nd problem z dyskiem USB
Witam, podłączyłem pod 1043nd dysk zew. Adata NH03 1TB, dysk widoczny w routerze, usery ustawieni, wszystko na odczyt zapis. Klikając w open the disk nie mogę go otworzyć, nigdzie nie ma tego dysku a ni w otoczeniu ani w urządzeniach (win 7) co może być przyczyną?
Ostatnio zmieniony 2012-07-25, 14:42 przez Cz3ski, łącznie zmieniany 1 raz.
EeePC 904HD + Huawei E169
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Re: 1043nd problem z dyskiem USB
Gdzie to klikasz?Cz3ski pisze:Klikając w open the disk nie mogę go otworzyć,
Jeśli ma działać to zapewne będzie to udział Samba, np. \\192.168.1.1\disk1Cz3ski pisze:nigdzie nie ma tego dysku a ni w otoczeniu ani w urządzeniach (win 7)
Jaki masz soft na routerze? Oryginalny? Może nie rozumie nic innego niż FAT32?
-
- Początkujący użytkownik forum
Witam, mam dokładnie ten sam problem , wgrany mam najnowszy soft ze strony tplinka, a problem polega na tym że dysk jest widziany przez router, włączony jest ftp.
Problem wygląda tak że przez ftp działa wszystko i dysk widać, jak wkleję w eksplorator w win7 file:\\192.168.1.1\ albo \\192.168.1.1\nazwa to widać zawartość i wszystko działa tak jak powinno ale samego dysku nie widać w otoczeniu sieciowym na żadnym komputerze (win7 i xp), da się na oryginalnym sofcie ustawić tak żeby dysk był widocznym bezpośrednio w otoczeniu sieciowym ?
PS.
Możliwości konfiguracji USB sharing to są w sumie bardzo ubogie, a na razie nie chciałem wgrywać openwrt jak by się dało to zrobić na sofcie oryginalnym.
Problem wygląda tak że przez ftp działa wszystko i dysk widać, jak wkleję w eksplorator w win7 file:\\192.168.1.1\ albo \\192.168.1.1\nazwa to widać zawartość i wszystko działa tak jak powinno ale samego dysku nie widać w otoczeniu sieciowym na żadnym komputerze (win7 i xp), da się na oryginalnym sofcie ustawić tak żeby dysk był widocznym bezpośrednio w otoczeniu sieciowym ?
PS.
Możliwości konfiguracji USB sharing to są w sumie bardzo ubogie, a na razie nie chciałem wgrywać openwrt jak by się dało to zrobić na sofcie oryginalnym.
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
A po co ci tak na prawdę widoczność w otoczeniu sieciowym?
Zrób sobie skrót na pulpicie albo nawet zamapuj jako litera dysku i wsio.
Z zamapowaniem może być tylko taki szkopuł, że jak przy starcie dysk nie będzie dostępny to może chwilę potrwać zanim system się zorientuje i może to spowolnić start.
Zrób sobie skrót na pulpicie albo nawet zamapuj jako litera dysku i wsio.
Z zamapowaniem może być tylko taki szkopuł, że jak przy starcie dysk nie będzie dostępny to może chwilę potrwać zanim system się zorientuje i może to spowolnić start.
-
- Początkujący użytkownik forum
W gruncie rzeczy mam zrobione tak jak napisałeś, nie wiem tylko czy odtwarzacz który mam będzie miał opcje dodania takiej lokalizacji sieciowej ale to sprawdzę później. Swoją droga to jedno mi się bardzo nie podoba w tym oryginalnym sofcie, albo udostępniam cała partycje albo nic, trochę to głupie bo z całego dysku chciałem udostępnić tylko jeden folder a tu lipa, tylko dla FTP da się tak zrobić. Powoli do mnie dociera dlaczego nikt nie używa oryginalnego softu na tym routerze