Huawei z E3131, połączenie z routerem

Kwestie techniczne, konfiguracja i rozwiązywanie problemów z modemami GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA).

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
werepan
Początkujący użytkownik forum

Huawei z E3131, połączenie z routerem

Post autor: werepan »

Witam, posiadam modem Huawei 3131 i router TP- link TL-MR 3220 chciałbym stwożyć sobie w domu sieć. Wcześniej router chodził pod Cyfrowym Polsatem, jak mam go skonfigurować żeby teraz chodził z internetem z T-mobile (blueconnect). Pewnie trzeba go zrestartować i skonfigurować od początku, mam instrukcję ale przy konfiguracji modem gdy jest podpięty do routera cały czas miga a nie świeci ciągle czyli że nie jest włączony. Proszę o jakąś podpowiedź.
Dzięki
Awatar użytkownika
jakubd
Stary wyga bezprzewodowy

Re: Huawei z E3131, połączenie z routerem

Post autor: jakubd »

MR3220 działa z E3131 po aktualizacji firmware do wersji z maja 2012. Bez tego nie zadziała wcale.

Router po pracy z CP wymaga do uruchomienia z tmobile tylko jednego - zmiany APN z "internet.cp" (lub tego starszego APNu) na "internet".
werepan

Zaktualizowałem firmware, ale po wgraniu nie mogę się połączyć z routerem, wyskakuje mi czysta strona w przeglądarce, o co chodzi?
Awatar użytkownika
jakubd
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: jakubd »

hm... a jaki aplik dokładnie wrzuciłeś podczas aktualizacji?
W razie czego zrób pełen reset z przywróceniem stanu fabrycznego (jest w instrukcji, uniwersalna metoda: nacisnąć reset, trzymać 30 sekund, wyjąć wtyczkę zasilania i dalej trzymać reset przez 30 sekund, po czym podłączyć zasilanie trzymając reset przez kolejne 30 sekund.
werepan

Wrzuciłem mr3220v1_en_3_12_20_up(120523) pobrany ze strony TP-Link. Zrobiłem restart ale dalej to samo - biała (pusta) strona.

[ Dodano: 2012-08-02, 10:24 ]
Oczywiście reset a nie restart.
Awatar użytkownika
kris68
Stały użytkownik forum

Post autor: kris68 »

werepan raczej niemozliwe jest zeby wgrac zle oprogramowanie/firmware jezeli juz miales przygotowane ( mam nadzieje ze nie pobrales od 3420 ale tam ma calkiem inne oznaczenia ). Mam nadzieje ze otwierasz stronke 192.168.1.1 ? Bo raczej nie ma mozliwosci zeby w ten sposob uwalic router - a tym bardziej jezeli wykonales reset do ustawien fabrycznych.
werepan

jakubd pisze:MR3220 działa z E3131 po aktualizacji firmware do wersji z maja 2012. Bez tego nie zadziała wcale.

Router po pracy z CP wymaga do uruchomienia z tmobile tylko jednego - zmiany APN z "internet.cp" (lub tego starszego APNu) na "internet".
Dobrze, połączyłem się z routerem (firmware zaktualizowany do najnowszej wersji). Co dalej gdzie mam zmienić ten APN. Bo w tej chwili gdy podłączam modem do routera to mam z nim łączność ale brak dostępu do internetu.
Awatar użytkownika
kris68
Stały użytkownik forum

Idz za wizardem czy jak sie to nazywa Quick Setup dojdziesz do tego miejsca gdzie bedzie pisało play lub plus - zjedz w tym do polsatu i tam juz bedzie zaznaczone .i dalej next lub save.
tomczaspolud

Post autor: tomczaspolud »

Witam.
Mam równiez prolem z połączeniem Huawei z E3131 z routerem uzywam AIR3GII wgrałem najnowsze firmware R1.00e06 niestety problem nie znika, walczę z tym od 2 dni. Miał ktoś może doświadczenie z takim połączeniem. Jeżeli tak będe wdzięczny za jakies wskzówki.
Awatar użytkownika
kris68
Stały użytkownik forum

tomczaspolud i własnie dlatego nie kupilem AIR3GII tylko TP - MR 3420 bo wiedziałem ze ten model na 100% obsługuje Huawei E 3131 - mam sentyment do AIR 3G - ale wzgledy praktyczne - czyli sprawdzony sprzet - przewazyly.
Ale ktos pisal na forum ze powinno wspoldzialac z twoim routerem - wez poszukaj albo załóz nowy temat - moze ktos ci udzieli pomocy.
tomczaspolud

jedyne to co udamo mi sie <font color="#FF00FF"><b>»»znaleźć««</b></font> to właśnei rada żeby wgrać to firmware napisałem tez do suportu airlive. Mądry Polak po fakcie:) nie musialem nigdy bawic sie w bezkablowe połaczenia i zabralem sie do tego ze zlej strony.
werepan

Wielkie dzięki za pomoc, udało się.
tomczaspolud

Otrzymałem odpowiedz z souprtu wyłasno mi zalacznik do softa. Po wgraniu okazalo się że w routerze jest ten sam soft (R1.00e06), który wgrywałem. Mniejsza z tym spróbowalem wszytko zrobic na spokojnie po raz enty tak samo upgrate, poźniej reset ustawień, wprowadzenie konfiguracji. Router nie czyta modemu odrazu należy poczekać (trwa to dość długo ponad minute:)), ale internet już działa przez AIR3GII. Wniosek taki, że wystarczyło odczekać tą chwile do czasu aż router połaczy się z modemem. Poniżej treść mejla który otrzymałem:
Dear Sir,

Thanks for your mail.

Please download and upgrade the firmware to your Air3GII:

http://mail.airlive.com:80/webdisk/airl ... E3131-.zip

Please do not power off Air3GII while you upgrade firmware.

After upgrading, please reset Air3GII to default setting.

It will make Air3GII work in original status.

Best Regards,

Airlive Tech Support Team
ODPOWIEDZ