Prolem z internetem w CP

Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
szpilekpi123
Początkujący użytkownik forum

Prolem z internetem w CP

Post autor: szpilekpi123 »

Witam mam internet z CP hspa+ 28Mb/s. Do tego modem Huaweei e367, ale połączenie skacze z hspa+ na wcdma, bardzo zwalniając internet. co mam z tym zrobić ? i czy wgl da się coś z tym zrobić?
Mam też antene na dachu ak c4 i siłą połączenie to około -89 dBm czyli nie tak źle. Zauważyłem że skacze tylko w dzień, wieczorami około 23 jest cały czas hspa+ co 10 min wskoczy na wcdma ale odrazu przeskoczy znów na hspa+. słyszałem że można jakoś wymusić żeby połączenie było tylko hspa+ tylko <font color="#FF00FF"><b>»»nie wiem««</b></font> jak to zrobić .
Awatar użytkownika
Yanusz
Mistrz bezprzewodowy

Re: Prolem z internetem w CP

Post autor: Yanusz »

Przeskakiwanie z HSPA+ na WCDMA (UMTS) w trybie bezczynności jest czymś najzupełniej normalnym. Jeśli zaś takie przestoje pojawiają się często, także wtedy, kiedy aktywnie korzystamy z sieci, może to świadczyć o czasowym przeciążeniu danej stacji bazowej.
Pomoc w doborze anten EDGE/UMTS/HSDPA/HSPA/HSPA+/LTE/CDMA
szpilekpi123
Początkujący użytkownik forum

Post autor: szpilekpi123 »

a czy jest możliwość wymuszenia połączenia hspa+ ? Bo przeskakuje niezależnie od tego czy korzystam z internetu czy nie.
Awatar użytkownika
Yanusz
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: Yanusz »

Nie ma takiej możliwości.
Możesz włączyć w tle pingowanie, np.

Kod: Zaznacz cały

ping onet.pl -n 10000 -l 128
choć nie wiem czy to coś pomoże, jeśli nadajnik jest przytkany.
Pomoc w doborze anten EDGE/UMTS/HSDPA/HSPA/HSPA+/LTE/CDMA
ODPOWIEDZ