Komputer nie uzyskuje dzierżawy IP z routera TP-LINK TL-WR54

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.
Reklama: Szukasz dostawcy internetu? Sprawdź https://isp.today/pl/ ogólnoświatowy katalog dostawców internetu.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
WojtekW80
Początkujący użytkownik forum

Komputer nie uzyskuje dzierżawy IP z routera TP-LINK TL-WR54

Post autor: WojtekW80 »

Witam. Mam problem z uzyskaniem IP na laptopie HP z routera TP-Link TL-WR54. Komputer ma sprawną kartę wifi (sprawdzone na innych sieciach), widzi sieć do której ma się podłączyć, po wpisaniu prawidłowego hasła i dłuższym oczekiwaniu wywala komunikat "Sieć nieznana". Pingi do routera nie przechodzą, komunikacji brak. Po podłączeniu ethernetem problemu nie ma, laptop od razu uzyskuje dzierżawę. Na laptopie zainstalowany jest ESET.

Problem nie występuje z innymi urządzeniami, wszystkie przetestowane przeze mnie ustrojstwa w liczbie 2 uzyskały bezprzewodowy internet natychmiast.
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Re: Komputer nie uzyskuje dzierżawy IP z routera TP-LINK TL-WR54

Post autor: krystianb »

System na felernym kompie ma wszystkie aktualizacje?
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
WojtekW80

Tak. System Vista Home Premium. Aktualizowany na bieżąco. Tytułem uzupełnienia, bo może nie wyraziłem się jasno - komputer nie może wydzierżawić IP tylko z tego routera i tylko przez wifi.
zDaleKi
Stary bywalec bezprzewodowy

Post autor: zDaleKi »

WojtekW80 pisze: widzi sieć do której ma się podłączyć, po wpisaniu prawidłowego hasła i dłuższym oczekiwaniu wywala komunikat "Sieć nieznana". Pingi do routera nie przechodzą, komunikacji brak. Po podłączeniu ethernetem problemu nie ma
WojtekW80 pisze:komputer nie może wydzierżawić IP tylko z tego routera i tylko przez wifi.
Nie założył ktoś na tym routerze filtra MAC? Może trzeba tylko dodać MAC karty WiFi tego kompa i będzie OK?
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
WojtekW80

To jest nowy router :), nie włączałem filtrowania MAC adresów. Klonowanie adresu MAC laptopa do routera też nie pomogło (router podłączony jest do urządzenia dostępowego Multimedii).

Czy fakt użytkowania wcześniej na laptopie blueconnecta może mieć znaczenie ? (podczas konfiguracji konsoli routera przez kabel był on odłączony).

[ Dodano: 2012-08-08, 10:07 ]
Problemów ciąg dalszy. Wczoraj wieczorem zabrałem się za laptopa z silnym postanowieniem zakończenia tematu, ale sytuacja się zaogniła tj. teraz nie widzi on nawet SSID, choć sieć jest zapamiętana i ustawiona do automatycznego łączenia. Oczywiście inne urządzenia sieć bez problemu znalazły i połączyły się via router z internetem. Zgłupiałem do reszty...
ODPOWIEDZ