Rozbudowa sieci wifi

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.
Reklama: Szukasz dostawcy internetu? Sprawdź https://isp.today/pl/ ogólnoświatowy katalog dostawców internetu.

Moderator: Moderatorzy

Zablokowany
ePiotr
Początkujący użytkownik forum

Rozbudowa sieci wifi

Post autor: ePiotr »

Witam,znajomy poprosił mnie o pomoc przy rozbudowie domowej sieci wi-fi.Ponieważ nie jestem na bieżąco w temacie proszę o poradę fachowców.
Sieć jest w domku jednorodzinnym,na 1 piętrze w pokoju stoi router tp-link td-w8950nd podpięty do neostrady.Korzystają z niego:laptop na tym samym piętrze,laptop piętro wyżej(zasięg średni)oraz komputer stacjonarny w innym budynku oddalonym o kilkadziesiąt metrów dalej(antena panelowa i zasięg średni,czasami potrafi zerwać połączenie)Do tej konfiguracji ma dojść nowy budynek oddalony o około 300m w lini prostej(po drodze jedno drzewo lekko przysłaniające widoczność).Mam plan żeby do tego wszystkiego dołożyć router z funkcja repeater,będzie w takim miejscu że znacznie poprawi się zasięg na 2 piętrze oraz w pobliskim budynku a jednocześnie prześle mi sygnał do nowego budynku gdzie myślę postawić następny router do odbioru sygnału i zasilenia w wi-fi całego budynku.Teraz moje pytanie,jaki router i jakie anteny zakupić żeby zdało to egzamin,ewentualnie jak to wszystko inaczej poskładać żeby sieć była stabilna i miała dobry zasięg.Mam jeszcze do dyspozycji router Edimax AR-7084gA który leży nieużywany w szafie.W nowym budynku jednak ten router może nie zdać egzaminu ze względu na powierzchnię jaka ma być pokryta i warunki techniczne budynku.Wydaje mi się że lepszy byłby router z dwoma antenami który stanął by gdzieś na poddaszu a fabryczne anteny zastąpiłbym innymi na dłuższych kablach żeby jedna wypuszczona na dach odbierała sygnał a druga zapewniła sygnał w budynku.Czy waszym zdaniem coś takiego mam sens i jest szansa że będzie dobrze działało???
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Re: Rozbudowa sieci wifi

Post autor: wojteks »

ePiotr pisze:Mam plan żeby do tego wszystkiego dołożyć router z funkcja repeater
Zapomnij, to tylko czasem działa.
ePiotr pisze:Wydaje mi się że lepszy byłby router z dwoma antenami
To że router ma 2 anteny to nie znaczy że tak będzie działał jak myślisz.

Jedyny sensowny sprzęt przy założeniu że nie będzie działał w "n" to Ovislink G.Duo skonfigurowany jako AP Client i AP (ewentualnie router).
Nie pomagam na PW!
ePiotr

wojteks pisze:ePiotr napisał/a:
Mam plan żeby do tego wszystkiego dołożyć router z funkcja repeater

Zapomnij, to tylko czasem działa.
mam coś takiego u siebie w domu i jestem zadowolony więc dlatego poszedłem tym tropem :)

jakie anteny założyć żeby to dobrze chodziło???
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

ePiotr pisze:jakie anteny założyć żeby to dobrze chodziło?
Do repeatera? Żadne, nie będzie działał z zewnętrznymi antenami.
Nie pomagam na PW!
ePiotr

myślisz ze ten router któru poleciłeś poradzi sobie z taką odległością?
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

ePiotr pisze:myślisz ze ten router któru poleciłeś poradzi sobie z taką odległością?
Przez drzewa zapomnij o WiFi, to kolejny problem z Twoim połączeniem.
Nie pomagam na PW!
ePiotr

to może jakiś inny sposób???drzewo jest tylko jedno ale jeżeli to taka przeszkoda nie do pokonania to przy maksymalnym wyciągnięciu anten w górę uda się je ominąć
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

ePiotr pisze:to może jakiś inny sposób???
Pewny sposób to zakopany światłowód.

Przy WiFi musisz ominąć drzewo i anteny muszą się widzieć. W zasadzie kupujesz 2x Nanostation na 5GHz (oczywiście jak ominiesz drzewo) i robisz link od routera kablem na dach do Nanostation, po WiFi do drugiego Nanostation w tym oddalonym budynku a potem od niego kablem do miejsca gdzie umieścisz AP nadający WiFi na ten budynek.
Nie pomagam na PW!
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: ja.michal »

ePiotr, macie pozwolenie na współdzielenie łącza poza lokal?
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

Post autor: Patryk »

Z racji na fakt, iż usługi Neostrada nie wolno dzielić poza lokal, wątek zamykam.
Zablokowany