Dobór anteny.

Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Vertizor
Użytkownik forum

Dobór anteny.

Post autor: Vertizor »

Witam serdecznie.

Po wielu przejściach z Play postanowiłem zakupić antenę. Mój problem jest prosty - modem nie chce się połączyć z BTS odległym ode mnie o jakieś 300-400m, tylko wybiera sobie jakieś inne.

Problem opisany w wątku: http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p ... ht=#401531

http://mapa.btsearch.pl/gps/ll/51.39749 ... 58744/z/16

Jak widać na mapie - niedaleko mnie są dwa BTSy (mieszkam na Przechodniej) Play - na ulicy Limanowskiego i Narutowicza. Potrzebuję anteny, która pomoże mi połączyć się z jednym z nich.

Modem Huawei E173U-2.

Z góry dziękuję za pomoc! :)
Awatar użytkownika
Yanusz
Mistrz bezprzewodowy

Re: Dobór anteny.

Post autor: Yanusz »

Najbliższy, to nie zawsze znaczy najlepszy. A modem ma jakiś powód skoro loguje się do stacji bazowej która stoi dalej. Być może jest do granic możliwości obciążona, może sygnał z niej pochodzący jest tłumiony przez przeszkody terenowe, a może nie działa ona wcale. Ale to wszystko gdybanie.
Pytanie podstawowe: Czy podczas obecnego połączenia prędkości Cie nie satysfakcjonują?
Pomoc w doborze anten EDGE/UMTS/HSDPA/HSPA/HSPA+/LTE/CDMA
Vertizor
Użytkownik forum

Re: Dobór anteny.

Post autor: Vertizor »

Prędkości - 50-70kb/s, gdzie wyciskałem 240kb/s jakiś czas temu. W nocy przeważnie osiągałem te wartości (2mb/s) i sprawdzając przez Top Netinfo okazało się, że w nocy modem łączy się z najbliższą mi stacją, a w dzień bywały dni, że nawet do Warszawy leciało :S

W dodatku jakiś czas temu miałem ładne pingi w grach - 50-60, jednak to się zmieniło na gorsze.

W tej sytuacji nie wiem co robić - byłem w salonie Play, to zaktualizowali oprogramowanie modemu i tyle.
ODPOWIEDZ