Nowy dom, nowe wyzwania..

Pozostałe kwestie techniczne (sprzętowe i programowe) dotyczące internetu radiowego - np. konfiguracja firewalli, antywirusów, przeglądarek internetowych.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
TeeM
Początkujący użytkownik forum

Nowy dom, nowe wyzwania..

Post autor: TeeM »

Panowie i Panie,

będę wdzięczny za doradzenie w kierunku stworzenia najbardziej optymalnej sieci w moim obecnym domu (niestety z poprzedniego, gdzie dotarły kable musiałem się wyprowadzić więc startuję z punktu "0").

Krótki opis:
Dom 280m2, 1-piętrowy.
Obecna sieć - Skomur (dostawca ze Zgierza), radiówka 2Mb/512Kb (choć realnie działa w ślimaczym tempie, otwierając onet w 60sek :)) http://www.skomur.pl/index.php/internet ... w-domu-new

Nie ma żadnego dostawcy z kablami, więc interesują mnie tylko rozwiązania mobilne.
Router (tani tp-link połączony z zewnętrzną anteną na domu) do tej pory ledwo zipał, ostatnio musiałem go przenieść na piętro gdyż jest synchro z kamerami itp.
Tu zaczęły się schody - sieć działa w ślimaczym tempie i czas na zmiany.
Router musi znajdować się bezwzględnie w tym pomieszczeniu (dość grube ściany) i musi być jeden - nie ma opcji wiercenia między piętrami i używania kilku urządzeń.

Chciałbym zmienić operatora na Polsat (7 dni testu się tu przyda), więc prośba do Was o merytoryczne wsparcie w zakresie:

- wyboru najlepszego routera (będzie na piętrze w pomieszczeniu, a z sieci korzystamy na dole domu z kilku komputerów i tabletów)
- wyboru najlepszego modemu
- wyboru najlepszej anteny zewnętrznej (wg mapki Polsatu jestem w zasięgu HSDPA/HSPA+, niestety jeszcze nie w LTE - do najbliższego masztu mam 1,3km)

Chciałbym, aby model routera który zaproponujecie obsługiwał również moją obecną sieć - na wypadek gdyby Polsat się nie sprawdził, zostawię ten router do obsługi tego ślimaka.

Pozdrawiam: T.

[ Dodano: 2012-08-25, 17:29 ]
PS. Budżet -> do 1tys zł.
TeeM

Re: Nowy dom, nowe wyzwania..

Widzę, że ilość odpowiedzi nie powala dlatego zadam pytanie inaczej:

Jaki router wybrać aby pasował do wszystkich operatorów komórkowych (przetestuję PrePaidy wszystkich), a zarazem mógł obsłużyć net ze zwykłej radiówki? Chciałbym od razu do niego dobrą antenę kominową.
Patrzyłem na Dovado 4GR, ale słyszałem że nie ma dobrego zasięgu WiFi co w moim wypadku jest kluczowe. W ostateczności mogę przewiercić ścianę i umieścić samą antenę/anteny dla WiFi poza tym małym pokojem na bardziej otwartej przestrzeni.

TeeM
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Post autor: Jo_gurt »

Nikt się nie odzywa bo zwyczajnie odpowiedź jest dość prosta: nie pokryjesz sygnałem WiFi takiej przestrzeni jednym urządzeniem.
TeeM

W takim razie jakie urządzenie będzie miało największy zasięg?

TeeM
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Post autor: Jo_gurt »

Drugie, ustawione na niższej kondygnacji, połączone do pierwszego kablem.
TeeM

Skoro nie ma innej opcji będę wiercił...jakie modele obu routerów (stabilne z dobrym zasięgiem)?
ODPOWIEDZ