LTE iPlus wolno działa, nie wczytują się strony
Moderator: Moderatorzy
- dao
- Specjalista bezprzewodowy-junior
LTE iPlus wolno działa, nie wczytują się strony
Posiadam od ponad 6 m-cy. Wszystko dobrze działało. Jakieś 3 dni temu zaczęło się. Pracuje raz bardzo wolno. Raz z normalną szybkością. Raz strony się wczytują, by po chwili nie wyświetlać strony. Co może być tego przyczyną i jak to usunąć. Reset routera nie pomaga.
sprzęt Huawei E398 + dovado 4gr
sprzęt Huawei E398 + dovado 4gr
- pogodabartek
- Stary wyga bezprzewodowy
Re: LTE iPlus wolno działa, nie wczytują się strony
Masz najnowsze oprogramowanie routera?
- dao
Nie było update'ów.
Bestpartner PANEL XP 2 x 18 dBi 1710, FME,E398+Dovado 4GR
- pogodabartek
Może coś z siecią, albo słaby zasięg lub dużo użytkowników,a jak nic z tych rzeczy to skontaktuj się z serwisem technicznym Dovado i opisz im swój problem.
- dao
Z siecią to zawsze może być coś nie tak. Ale od ponad 6 m-cy działała bez problemu. Trudno jest mi stwierdzić czy pogorszył się zasięg lub jest dużo użytkowników.
Dziwne jest to, że w ciągu kilku sekund potrafi mulić i za chwilę działać bez zarzutu i tak przez dłuższy czas. Po czym jest wszystko ok. I tak od kilku dni. Poczekam jeszcze do nowego cyklu rozliczeniowego.
Może interwencja w iplusie coś da ?
Dziwne jest to, że w ciągu kilku sekund potrafi mulić i za chwilę działać bez zarzutu i tak przez dłuższy czas. Po czym jest wszystko ok. I tak od kilku dni. Poczekam jeszcze do nowego cyklu rozliczeniowego.
Może interwencja w iplusie coś da ?
Bestpartner PANEL XP 2 x 18 dBi 1710, FME,E398+Dovado 4GR
-
- Mistrz bezprzewodowy
Liczba użytkowników przy LTE nie ma takiej zmiennej jak przy 3G (tu jest jednak ograniczenie w dostępie sprzętu, kart USIM do tej technologi). Dla mnie na dziś działanie LTE to jednak b.duże rozczarowanie (mimo posiadanego sprzętu i karty USIM korzystam z HSPA Polkomtela na którym mam stabilne prędkości-oczywiście dużo niższy download ale za to 3x wyższy upload i bez niespodzianek z gubieniem pakietów etc.).pogodabartek pisze: lub dużo użytkowników

jareq
- pogodabartek
Dao może przełącz się na HSPA+ i zobacz czy to samo występuje, to będzie coś wiadomo i wtedy reklamuj, a na infolinii to nic nie wiedza lub nie chcą wiedzieć ta jak w moim wczorajszym przypadkiem, że karta SIM USIM sama wysyłała co chwilkę niby smsy konfiguracyjne i zawieszała telefon chwilami, a po wymianie na nową problem ustał, a stara działając i zasięg był i SMS-y dochodziły.
Niekiedy warto zrezygnować z LTE jeśli są z nim problemy,bo LTE to tylko do ściągania/grania online/oglądania filmów/Voip byłby dobry, bo sa niskie pingi, ale szybko znika limit.
[ Dodano: 2012-08-28, 07:51 ]
Jarek999 może mieć rację.
Niekiedy warto zrezygnować z LTE jeśli są z nim problemy,bo LTE to tylko do ściągania/grania online/oglądania filmów/Voip byłby dobry, bo sa niskie pingi, ale szybko znika limit.
[ Dodano: 2012-08-28, 07:51 ]
Jarek999 może mieć rację.
-
- Mistrz bezprzewodowy
Do ściągania i oglądania filmów-tak, gier on-line? Do VoIP w testach w mojej lokalizacji odpada (do VoIP nie potrzebne jest szybkie łącze, ale symetryczne sprawne pasmo rzędu 128kbps/128kbps przy czasach odpowiedzi ping do ok. 150ms, na HSPA Polkomtela od lat używam telefonu IP i nie ma problemów, na LTE się nie da). Dao może być to kwestia propagacji sygnału, niedomagań modemu..., raczej nie obstawiał bym winy w tym routera-gdyż on tylko obsługuje połączenie modemu (chyba że z netu korzystasz przez WiFi to już mogą być niespodzianki z bezpośredniego otoczenia). P.S Dodzwoniłem się (po 40 minutach) do obsługi technicznej iPlus z prośbą o namiary stacji LTE dla mojej lokalizacji i już nie mam więcej pytań dlaczego tak to działa-tych stacji jest co najmniej o połowę za mało aby mogły skutecznie pokryć zasięgiem zaznaczonym na mapie CP (ta mapa pokrycia się nadaje do włożenia w buty). Abym mógł z LTE korzystać bez problemów to musiałbym zastosować antenę zewnętrzną o minimalnym zysku 15dB-dziękuje postoje mam za mały limit do LTE aby bawić się w takie inwestycje.pogodabartek pisze: bo LTE to tylko do ściągania/grania online/oglądania filmów/Voip byłby dobry, bo sa niskie pingi
![:]](./images/smilies/splash.gif)
jareq
-
- Początkujący użytkownik forum
Dokładnie, potwierdzam to co napisaliście powyżej. LTE Plusa to jedno wielkie rozczarowanie.
(Warszawa @ E398).
Łącze LTE jest mega niestabilne, ping ok. 200, upload praktycznie ZEROWY.
Pozostaje przełączyć się 3G i zaakceptować te 4mb w dół i 1mb w górę.
Infolinia Plusa, rzeczywiście koszmar, min. 30 min. oczekiwania na połączenie, po czy rzeczywiście okazuje się anten LTE jest znacznie mniej niż deklarowano.
O aplikacji iPlus nawet nie chce mi się pisać. Jedyne wyjście wywalić wszystko i łączyć się np. przez TNI.
A przy okazji, mimo wyłączania autostartu na wszystkich dyskach w rejestrze, aplikacja iPlusa (instalator) uruchamia się po każdym wpięciu modemu w port USB/ starcie kompa. Jeśli ktoś ma pomysł dlaczego i jak to wyłączyć, będę wdzięczny.
(Warszawa @ E398).
Łącze LTE jest mega niestabilne, ping ok. 200, upload praktycznie ZEROWY.
Pozostaje przełączyć się 3G i zaakceptować te 4mb w dół i 1mb w górę.
Infolinia Plusa, rzeczywiście koszmar, min. 30 min. oczekiwania na połączenie, po czy rzeczywiście okazuje się anten LTE jest znacznie mniej niż deklarowano.
O aplikacji iPlus nawet nie chce mi się pisać. Jedyne wyjście wywalić wszystko i łączyć się np. przez TNI.
A przy okazji, mimo wyłączania autostartu na wszystkich dyskach w rejestrze, aplikacja iPlusa (instalator) uruchamia się po każdym wpięciu modemu w port USB/ starcie kompa. Jeśli ktoś ma pomysł dlaczego i jak to wyłączyć, będę wdzięczny.