PLAY
Moderator: Moderatorzy
-
- Specjalista bezprzewodowy-junior
PLAY
Od dłuższego czasy zastanawiam się, dlaczego Play ciągle ma takie niskie limity prędkości w porównaniu do pozostałych operatorów. Czym to jest spowodowane, bo z pewnością działa odpychająco na klientów. Z drugiej zaś strony kuszą dość dobrymi ofertami. Nie za bardzo rozumiem polityki tej firmy. Co o tym sądzicie?
Usagi
- Yanusz
- Mistrz bezprzewodowy
Re: PLAY
No właśnie - coś za coś. Mimo, że Play jest na szarym końcu pod względem prędkości (nikt już nie stosuje lejków prędkości w zależności od tego ile kto płaci), to Play Online może poszczycić się naprawdę mnóstwem użytkowników, więc jak widać nie jest to tak odpychające dla klientów, jakby się mogło wydawać. Wynika to z tego, że w internecie mobilnym lejki prędkości (czy też ich brak) mają często znaczenie czysto marketingowe, bo i tak wszystko zależy od obciążenia sieci. Czasem osoba z lejkiem w Play na 2Mb/s będzie miała lepszą prędkość, niż ktoś z innej sieci, który może mieć w teorii np 21Mb/s.
Natomiast dla ludzi bardziej cenna jest inna rzecz: stosunek ilości GB do ceny. A w tym, póki co, Play ciągle jest przed konkurencją.
Play zostały te limity prędkości z powodów infrastrukturalnych. Chcą zachować w miarę dobrą przepustowość sieci. Klientów im przybywa, a ostatnio jakoś nie słychać, żeby Play postawił jakiś nadajnik 4G
Jeśli Play wygra przetarg UKE na 1800MHz , być może będzie mógł sobie pozwolić na zniesienie limitów prędkości.
Natomiast dla ludzi bardziej cenna jest inna rzecz: stosunek ilości GB do ceny. A w tym, póki co, Play ciągle jest przed konkurencją.
Play zostały te limity prędkości z powodów infrastrukturalnych. Chcą zachować w miarę dobrą przepustowość sieci. Klientów im przybywa, a ostatnio jakoś nie słychać, żeby Play postawił jakiś nadajnik 4G

Jeśli Play wygra przetarg UKE na 1800MHz , być może będzie mógł sobie pozwolić na zniesienie limitów prędkości.
Pomoc w doborze anten EDGE/UMTS/HSDPA/HSPA/HSPA+/LTE/CDMA
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Te limity były tłumaczone przez rzecznika. W Play prowadzą politykę, że jak masz mieć np. 4 Mb/s to masz te 4 Mb/s. Czasem są problemy, ale jak w każdej sieci. Przez to jest stała jakość w sieci. Łatwiej to ogarną. No i wychodzi jakość de facto wyższa bo masz ogólnie 90-100% deklarowanego łącza. Zobacz na innych. Reklamują LTE do 100 Mb/s i to co ludzie przedstawiają na forum to od 10% do 50% deklarowanej prędkości.
Podawanie maksymalnej prędkości w danej technologii to chwyt marketingowy.
Yanusz, faktycznie nic nie stawiają bo domyślam się, że czekają na rozstrzygnięcie przetargu na 1800 MHz.
Podawanie maksymalnej prędkości w danej technologii to chwyt marketingowy.
Yanusz, faktycznie nic nie stawiają bo domyślam się, że czekają na rozstrzygnięcie przetargu na 1800 MHz.
-
- Stały użytkownik forum
I do mnie ta oferta przemawia - szczególnie w kwestii przejścia z nielimitowanego (o prędkości żółwia) wimax'u. A z moich ostatnich testów wynika że zasięg umts900 play'a jest większy niż na mapkach - nadal utrzymując 1,5-2 mb/s (bez anteny - mierzone telefonem)
A 20 GB limitu za 59 zł, po moich testach transferu przez router spokojnie wystarczy na cały miesiąc.
+ darmowe noce oczywiście
A 20 GB limitu za 59 zł, po moich testach transferu przez router spokojnie wystarczy na cały miesiąc.
+ darmowe noce oczywiście
-
- Specjalista bezprzewodowy-junior
No nie jestem do końca przekonany. Jakoś Internetu Play stoi mimo wszystko na dość niskim poziomie. Moim zdaniem sieć jest BARDZO niestabilna, nawet jeżeli weźmiemy pod uwagę, że to tylko Internet mobilny. U mnie np.: nadajniki Plusa i Playa stoją obok siebie, ale w Plusie dam radę się połączyć przez UMTS / HSDPA ( mówię o UMTS 2100Mhz ), a w przypadku Play jest to niemalże niemożliwe. Jak widać cena to nie wszystko, ale z drugiej strony to dobrze, że obniżają ceny usług i zmuszają pozostałych operatorów do coraz lepszych ofert. Swoją drogą nasuwa się pytanie po co Playowi zasięg aż trzech operatorów, skoro mają podobną liczbę BTS co pozostali operatorzy ( oprócz Plusa ). Przecież i tak Internet na "obcym" zasięgu nie działa ( oprócz ofert takich jak Fresh, czy Lubię to!, ale to trudno nazwać Internetem mobilnym
) , więc o co tyle krzyku?

Usagi
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
usagi, widzisz, wypowiadasz się na podstawie jednej, swojej lokalizacji. Ja ostatnio trochę jeździłem i z Playa korzystałem i czasem, wieczorami bywają problemy lub z zasięgiem na trasie przy streamingu (ale to do przewidzenia). Ogólnie miałem zawsze w okolicach wykupionych 4 Mb/s.
Żaden operator nie będzie miał wszędzie idealnie. Taki urok internetu po radiu. Nie ma natomiast (albo są bardo rzadko) różnice jak mam w Orange. W jednej lokalizacji mam (w 3G) niecały 1 Mb/s, a w innej koło 13 Mb/s. Ze stabilnością to nie ma nic wspólnego.
No i pingi w Play. Na ogół oscylują w granicach 45-55 ms, jak jest gorzej to koło 60-65ms.
No, ale to moje doświadczenia, a moim kompie z modułem mPCIe, a nie modemem USB.
EDGE natomiast ma najlepszy T-Mobile. Nigdzie takiego stabilnego nie miałem jak u nich.
Każdy i tak wybiera ofertę dla siebie i to co mu pasuje w danym miejscu czy pod dane zadanie. Dla mnie internet komórkowy to dodatek do stacjonarnego, a nie jego substytut. Jak musiał być substytut to był Play i zdał egzamin.
Żaden operator nie będzie miał wszędzie idealnie. Taki urok internetu po radiu. Nie ma natomiast (albo są bardo rzadko) różnice jak mam w Orange. W jednej lokalizacji mam (w 3G) niecały 1 Mb/s, a w innej koło 13 Mb/s. Ze stabilnością to nie ma nic wspólnego.
No i pingi w Play. Na ogół oscylują w granicach 45-55 ms, jak jest gorzej to koło 60-65ms.
No, ale to moje doświadczenia, a moim kompie z modułem mPCIe, a nie modemem USB.
EDGE natomiast ma najlepszy T-Mobile. Nigdzie takiego stabilnego nie miałem jak u nich.
Każdy i tak wybiera ofertę dla siebie i to co mu pasuje w danym miejscu czy pod dane zadanie. Dla mnie internet komórkowy to dodatek do stacjonarnego, a nie jego substytut. Jak musiał być substytut to był Play i zdał egzamin.
- Yanusz
- Mistrz bezprzewodowy
Dołączam się do w/w opinii.ja.michal pisze: Ja ostatnio trochę jeździłem i z Playa korzystałem i czasem, wieczorami bywają problemy lub z zasięgiem na trasie przy streamingu (ale to do przewidzenia). Ogólnie miałem zawsze w okolicach wykupionych 4 Mb/s.
Również w swoim czasie pojeździłem trochę po Polsce z kartą Play Online (Warszawa, Kraków, Lublin, Gliwice i wiele mniejszych miejscowości) i tam gdzie był zasięg (bo to jest jednak bolączka, że internet działa tylko na własnych stacjach bazowych) to byłem usatysfakcjonowany. Może miałem szczęście, trudno powiedzieć, ale NIGDY DL nie spadł mi poniżej 2Mb/s. W swoim miejscu zamieszkania również nie narzekam, gdyż 10km od nadajnika mam ciągle 4 mega. Oczywiście zdarzają się gorsze momenty, ale w porównaniu do innych sieci, internet od Play oceniam na dobrą czwórkę z plusem.
Jest to moja subiektywna opinia.
Pomoc w doborze anten EDGE/UMTS/HSDPA/HSPA/HSPA+/LTE/CDMA
-
- Stały użytkownik forum
Gdyby nie Plus i Orane to Play by się zwinął.usagi pisze:Swoją drogą nasuwa się pytanie po co Playowi zasięg aż trzech operatorów, skoro mają podobną liczbę BTS co pozostali operatorzy ( oprócz Plusa ). Przecież i tak Internet na "obcym" zasięgu nie działa ( oprócz ofert takich jak Fresh, czy Lubię to!, ale to trudno nazwać Internetem mobilnym) , więc o co tyle krzyku?

W innych sieciach to norma ale, jak ktoś znajdzie wiejski nadajnik playa który ma tylko gsm 900 a nie jest w zasięgu 3g ma u mnie piwo