OvisLink G.Duo - problemy z konfiguracją

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.
Reklama: Szukasz dostawcy internetu? Sprawdź https://isp.today/pl/ ogólnoświatowy katalog dostawców internetu.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
parodia
Początkujący użytkownik forum

OvisLink G.Duo - problemy z konfiguracją

Post autor: parodia »

Witam, przeglądałam wiele poradników do konfiguracji urządzenia, tematów na forach z problemami, jednak żaden nie pomógł.

Mam internet radiowy, do tej pory sygnał odbierał TP-LINK TL-WR543G, z którego później połączenie szło do D-Linka DIR-300, który z kolei tworzył sieć wi-fi. OvisLink miał robić to wszystko "w jednej skrzynce".

Urządzenie przełączone na tryb pracy WISP+AP, w zakładce "WAN Port" ustawione statyczne IP, serwery DNS i zmieniony MAC (sieć ma tylko te zabezpieczenia, bez limitowania TTL). Tor 2 tymczasowo nieaktywny, router połączony po kablu z laptopem.
I teraz tak: pingi idą bez problemu do bram dostawcy, do DNS, ale już nie do www.

Prosiłam administratora sieci o pomoc, wszystko ustawiliśmy jeszcze raz jak wyżej, włączając statyczne IP i DNSy również na komputerze - to samo, pingi idą do bram, ale nie do sieci.

Urządzenie na pewno jest dobre. Na próbę odbierało wi-fi od D-Linka i podawało dalej (też jako WISP-AP) - i w tej konfiguracji działa bez problemu.

Byłabym bardzo wdzięczna za jakąś pomoc :)
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Re: OvisLink G.Duo - problemy z konfiguracją

Post autor: Jo_gurt »

Jeśli ruch ginie u operatora to niestety tylko on ci jest w tanie pomóc :/
MAC na pewno zgłasza się u operatora poprawny?
parodia
Początkujący użytkownik forum

Re: OvisLink G.Duo - problemy z konfiguracją

Post autor: parodia »

Jo_gurt pisze:Jeśli ruch ginie u operatora to niestety tylko on ci jest w tanie pomóc :/
MAC na pewno zgłasza się u operatora poprawny?
Właśnie fizycznie był u mnie w domu i stwierdził, że nie jest w stanie pomóc, że konfiguracja poprawna, a nie wiadomo czemu nie działa.
Tak, MAC zgłasza się ten sam jak na starym TP-Linku - wg operatora poprawny i dopuszczony.
ODPOWIEDZ