przedłużenie zasięgu WIFI; TP-LINK
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
przedłużenie zasięgu WIFI; TP-LINK
witam,
mam internet z Neostrady DSL który rozsyła router CellPipe 7130. Chciałbym aby WiFi działało w większym zasięgu (lokal gastronomiczny, długa sala). W tym celu zakupiłem TP-LINK TL-WR543G. Sprzedawca poinformował mnie, że jest taka możliwość aby TP-LINK odebrał od routera sygnał WiFi i przesłał go dalej przez trzeci router. Trzeci router to jest SAGEMCOM F@ST 2704. Czy jest taka możliwość w ogóle? Jak należy to skonfigurować krok po kroku?
Dzięki z podpowiedź i pozdrawiam
mam internet z Neostrady DSL który rozsyła router CellPipe 7130. Chciałbym aby WiFi działało w większym zasięgu (lokal gastronomiczny, długa sala). W tym celu zakupiłem TP-LINK TL-WR543G. Sprzedawca poinformował mnie, że jest taka możliwość aby TP-LINK odebrał od routera sygnał WiFi i przesłał go dalej przez trzeci router. Trzeci router to jest SAGEMCOM F@ST 2704. Czy jest taka możliwość w ogóle? Jak należy to skonfigurować krok po kroku?
Dzięki z podpowiedź i pozdrawiam
- wojteks
- *** Administrator ***
Re: przedłużenie zasięgu WIFI; TP-LINK
Jest ale konfiguracja jest upierdliwa, wystarczyło kupić AP Client a nie kolejny router.mnbv7 pisze:Czy jest taka możliwość w ogóle?
Sugeruję położenie kabla od głównego routera i użycie WR543G jako normalny router kablowy a sagecoma schować do szuflady.
Nie pomagam na PW!
-
Witam,wojteks pisze:Sugeruję położenie kabla od głównego routera i użycie WR543G jako normalny router kablowy a sagecoma schować do szuflady.
a w jaki sposób skonfigurować jako normalny router kablowy?
Pozdrawiam
[ Komentarz dodany przez: YaHooo: 2012-11-13, 18:05 ]
<a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=59341#59341">Panie i Panowie tniemy cytaty!</a>
Ostatnio zmieniony 2012-11-13, 18:05 przez mnbv7, łącznie zmieniany 1 raz.
- wojteks
- *** Administrator ***
Tryb pracy AP Router, trudno mi napisać coś więcej, nie mam takiego sprzętu.mnbv7 pisze:a w jaki sposób skonfigurować jako normalny router kablowy?
Nie pomagam na PW!
- Marek51
- Użytkownik forum
Połączyć kablem z portu LAN CELLPIPE do portu WAN tp-linka. Konfiguracja tp-linka wg instrukcji. W czasie konfiguracji zakładka Network -> LAN zmienić IP adress na różny od CELLPIPE. Chociaż ... nie wiem, ale zdaje mi sie, że CELLPIPE ma adres z puli 10.0., więc możesz zostawić na tp-linku fabryczny, czyli 192.168.1.1
-
mam podobny problem. Chcę zrobić następującą konfiguracje: Modem DSL CellPipe 7130 -> kablem do switcha -> kablem do TP-LINK TL-WR543G. - do tego podpięta przez wifi kamera IP.
podłączyłem kablem modem przez port WAN internet działa. jednak inne komputery podpięte do sieci nie widza tp- linka. Mogę na niego wejść jak się połączę bezpośrednio przez lan w nim. Docelowo chcę żeby kamerka ip była dostępna przez internet. Na razie widzę ją tylko jak podłącze się do portu lan w TP Linku. Adres ip tp linka to 192.168.2.30 kamerka jest 192.168.2.102:XXXX.
Jak zrobić, żeby ten TP-Link był widoczny w całej sieci, by można było oglądac obraz z kamery. Podpowiecie coś?
W następnej fazie chce wyjść tym sygnałem na świat.
PS nie jestem pewien czy router tp link jest w trybie AP Client
Dodam w załączniku zrzut ekranu z CellPipe.
Patrząc na DHCP może powinienem zmienic ip routera na coś w przedziale od
10.0.0.64
10.0.0.253.
i wtedy ip kamerki też w tym przedziale
Pomoże to coś?
podłączyłem kablem modem przez port WAN internet działa. jednak inne komputery podpięte do sieci nie widza tp- linka. Mogę na niego wejść jak się połączę bezpośrednio przez lan w nim. Docelowo chcę żeby kamerka ip była dostępna przez internet. Na razie widzę ją tylko jak podłącze się do portu lan w TP Linku. Adres ip tp linka to 192.168.2.30 kamerka jest 192.168.2.102:XXXX.
Jak zrobić, żeby ten TP-Link był widoczny w całej sieci, by można było oglądac obraz z kamery. Podpowiecie coś?
W następnej fazie chce wyjść tym sygnałem na świat.
PS nie jestem pewien czy router tp link jest w trybie AP Client
Dodam w załączniku zrzut ekranu z CellPipe.
Patrząc na DHCP może powinienem zmienic ip routera na coś w przedziale od
10.0.0.64
10.0.0.253.
i wtedy ip kamerki też w tym przedziale
Pomoże to coś?
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Po co router? Kup zwykly switch albo AP.nev pisze: kablem do TP-LINK TL-WR543G
Z podwojnym NATem.nev pisze:podłączyłem kablem modem przez port WAN internet działa
Tak ma byc.nev pisze:Na razie widzę ją tylko jak podłącze się do portu lan w TP Linku.
Podlacz TP-Linka jak AP (port LAN, wylaczone DHCP, IP na sztywno z twojej puli).nev pisze: Podpowiecie coś?
Nie pomagam na PW.
-
już kupiłem to trzeba korzystać z tego co jest, chyba, że się nie da.key pisze:Po co router? Kup zwykly switch albo AP.
key pisze:Podlacz TP-Linka jak AP (port LAN, wylaczone DHCP, IP na sztywno z twojej puli).
jutro to zrobię,
da się coś z tego zrobić czy trzeba będzie coś wymieniać
[ Dodano: 2012-11-21, 17:20 ]
podłączyłem TP Linka pod lan ze switcha, dałem mu ip 1.0.0.155 i stał się widoczny w sieci wewnętrznej. Siec w miejscu w którym to robię jest strasznie pokombinowana. Modem DSL w ogóle tego nie widzi. Prawdopodobnie widzi tylko switcha Maxima,
Jak to ugryźć?
Może żeby uprościć wpiął bym się routerem tplink do modemu CellPippe przez lan, przydzieliłbym ip 10.0.0.155, następnie do Tp-Linka podłączyłbym kamerę z ip np 10.0.0.157:2525. Czy kamera była by widziana w CellPipe? Bez jej widoczności chyba nie mogę przekierować ją na zewnątrz.
Albo może ktoś ma inny pomysł jak to zrobić. Na pewno kamera ip musi być podłączona do routera bezprzewodowo. Reszta raczej kablem bo trochę ścian jest.
Rozrysowałem sieć mniej więcej jak to wygląda.
Tak się domyślam ze tp link nie jest widoczny w sieci gdyż jest podłączony do tego switcha i switch jest widoczny.
Dzwoniłem na infolinie dsl i można zrobić np tak ze podłączyć bezpośrednio tp linka do modemu dsl, przekierować porty w dslu, dopisać adres MAC żeby mógł być wan w tym tp linku. Tylko co dalej czy to coś pomoże? czy próbować jakoś to lanem załatwić.
dobra zrobiłem:) połączyłem wszystko po LANie, nadałem ręcznie ip dla routera i kamerki ip z puli które dawał router dsl, w tp linku dhcp wyłączone na cellpipe włączone przekierowanie portow i poszlo

wujek Google trochę pomógł i zaprzyjaźniony informatyk