Nowy modem i antena kierunkowa

Dyskusje na temat wyboru sprzętu. Jaki modem, telefon do GPRS/EDGE/UMTS/HSDPA/HSUPA, jaką przejściówkę, kabel do telefonu... itp. mam wybrać?

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
tomek11
Użytkownik forum

Nowy modem i antena kierunkowa

Post autor: tomek11 »

Witam!

Z góry przepraszam jeśli zły dział. Kończy mi się umowa z T-Mobile na internet mobilny. Jest taka oferta, że będę płacił (znaczy się mój tato :rotfl:) 40 zł i będzie pakiet 7 GB a prędkość do 42 Mbit/s. Muszę jednak sam kupić modem, ale jest tu caaała kupa różnych, że już sam nie wiem. Według mapy T-Mobile mam zasięg UMTS/HSDPA lecz nie mam jak sprawdzić czy te HSDPA jest faktycznie bo 3G jest na balkonie. Najbliższe nadajniki na stronie http://mapa.btsearch.pl/ są gdzieś 4-5 km od mojego miejsca zamieszkania które obsługują UMTS (mieszkam na wsi). Chciałem kupić od razu router Wi-Fi ale się już sam pogubiłem który będzie pasować (myślałem nad tymi TP-LINK). Od razu chcę kupić antenę kierunkową (może być jakaś 4G bo może kiedyś będzie u mnie :D ) aby pasowała do tego modemu aby prędkość była jak największa. Do tego gdzieś 15-20m kabla od anteny i przejściówkę jakąś aby pasowała. Budżet tak do 400 zł (góra 500) na modem (lub router jeśli jakiś znajdziecie co by pasował do anteny i żeby SIM się dało wsadzić) i antenę kierunkową.

2-3 GB ma mi służyć do pobierania większych plików a reszta do przeglądania internetu i grania w gry internetowe

Z góry wielkie dzięki!
egon64
Specjalista bezprzewodowy-junior

Re: Nowy modem i antena kierunkowa

Post autor: egon64 »

Mogę Ci polecić ten sprzęt:

http://www.cybertech.com.pl/p80,zestaw- ... ts-3g.html

Jeśli chodzi o modem to polecam coś Sierry. Modelu nie podam, bo sam nie znam, ale z opinii wielu użytkowników są najszybsze i bardzo stabilne. Huawei są tańsze, ale mniej wydajne. Jak już kupisz modem to wystarczy podać model sprzedawcy a on dopasuje przejściówkę.
Hej Ho Let's GO !
tomek11
Użytkownik forum

Dzięki wielkie ;) Może jeszcze ktoś się wypowie. Zapomniałem dopisać, że to do komputera bez Wi-Fi ma być połączone kablem jakoś, bo z routera to czasem tylko będę korzystał. Nie musi on być koniecznie, wystarczy modem i antena i linki do tych stron :D

A jeszcze jedno pytanie. Ja tu tak szukam i szukam, ale nie wiem jakie pasmo odbierać mogę i jak dopasować aby pasowała antena do modemu itp.?
matek451
Guru bezprzewodowy

Post autor: matek451 »

Piszesz dość chaotycznie.Mogę ci doradzić coś w sprawie routera i modemu.Na dzień dzisiejszy jeżeli nie wiesz z jakiego nadajnika będziesz korzystał(chyba piszesz o umowie z T-Mobile,bez modemu,jeżeli o innej to sprecyzuj) polecam Huawei E-3131,pracuje na 900 i 2100 MHz,jest stabilny i co najważniejsze łatwy i tani w zakupie.Możesz go kupić w salonie PLAY ze starterem 1GB za 129zł.Przy okazji przetestujesz zasięg PLAY u siebie.Ja tak zakupiłem go i używam w CP.Jest lepszy od e-353 i e-173 ,które mam do T-Mobile.Na dzień dzisiejszy to najkorzystniejsza oferta jakość /cena.Modem HSDPA,dwuzakresowy można go używać we wszystkich sieciach(darmowe AERO2),dobrze działa z TNI.Co do routera to używam TP-LINK MR-3220,który działa z modemami HUAWEI.Jest łatwy w konfiguracji,dostępne są aktualizacje firmware lub oprogramowanie open.Piszesz że router jest niekonieczny.Lecz jeżeli będziesz korzystał z anteny zewnętrznej to istotna jest długość kabla,nie polecam tych 20m.Lepsze rozwiązanie ,krótszy kabel do modemu,router i dalej po LAN do kompa.Po WiFi możesz korzystać z innych urządzeń.Naprawdę warto stworzyć sieć w domu.To rozwiązanie bardziej rozwojowe a koszt routera to ok.120-140 zł.Możesz brać ten MR-3420.Łatwo dostępny,niedrogi i już sprawdzony przez wielu(szybszy od MR-3220).Co do anteny to jeżeli sieć t-Mobile to ta polecana w zestawie z Cybertecha z MR-3420 na 2100 będzie OK.Do tego dokup kabel max.10m i konektor z CR9,jest też w Cybertechu za 14żł(pasuje do E-3131).Koszty to 229+20+14=263+przesyłka ok.20zł.Do tego modem z PLAY za 129.Koszt tak jak założyłeś ok.400zł.Za tą cenę masz zestaw modem+router+antena na 2100.Możesz korzystać ze wszystkich sieci na2100,sieć WiFi w domu.To rozwiązanie dla ciebie najkorzystniejsze na dzień dzisiejszy.Jeżeli chcesz korzystać z częstotliwości 900(PLAY,AERO2,CP) to napisz ,bo tutaj potrzebna byłaby inna antena.Musisz sprawdzić dokładnie z jakiego nadajnika byś korzystał.
tomek11
Użytkownik forum

@matek451 No antenę już mam http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=419200#419200 Teraz szukać będę modemu bo router to za kilka miesięcy MOŻE. Na razie sprawdzę jak będzie działać na starym modemie :)
ODPOWIEDZ