Pomoc w wyborze anteny do EDGE Orange

Dyskusje na temat wyboru sprzętu. Jaki modem, telefon do GPRS/EDGE/UMTS/HSDPA/HSUPA, jaką przejściówkę, kabel do telefonu... itp. mam wybrać?

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
lenovo
Początkujący użytkownik forum

Pomoc w wyborze anteny do EDGE Orange

Post autor: lenovo »

Witam,

mam taki problem.. otoz mam domek w lesie w okolicy miejscowosci: Lipnica / Laska (Bory tycholskie), jakies 30 km do Bytowa, ok 40 km do Chojnic. Uzywam tam internetu mobilnego Orange - Business Everywhere.

Poczatkowo uzywalem modemu jednak zasieg byl tragiczny, musialem w wybranym miejscu w domku siedziec zeby byl zasieg :)

Poszedlem po rozum do glowy.. zakupilem router 3G: Option Globesurfer III ze zlaczem MC-CARD na antene zewnetrzna.

Po wymianie modemu na router zasieg skoczyl o 2 kreski. Puscilem Wifi na domek a router ustawilem na poddaszu. Mam teraz w miare stabline 2 kreski zasiegu :) Chcialbym jeszcze bardziej ustabilizowac zasieg, wiem ze raczej wiecej niz EDGE to nie wyciagne w tej okolicy. Wiec moje pytanie jakie antene zastosowac ? Dookulna czy probowac celowac w jakis nadajnik? Prosze o opinie i konkretne modele anten. Pozdrawiam
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Re: Pomoc w wyborze anteny do EDGE Orange

Post autor: ja.michal »

Ciekawe skąd łapiesz sygnał. Jesteś na środku między 4 stacjami bazowymi. Patrząc na dystanse i teren to antena zdecydowanie kierunkowa. Najlepsza będzie w twoim wypadku pewnie ta mocniejsza czyli ATK20.
lenovo

rozumiem ze szansy na 3g nie ma? pozostaje jedynie wzmocnic i ustabilizowac sygnal EDGE?

ktora najlepsza? http://allegro.pl/listing.php/search?sg ... tena+ATK20
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Nie ma w okolicy. Jedynie CDMA widać. Może jak NetWorks! się rozbuduje to się 3G pojawi.

Wszystkie to ATK20 i najpewniej od tego samego producenta czyli Dipola. Najlepiej krótki kabel i oczywiście konektor do twojego routera/modemu.
lenovo

Dziekuje bardzo za pomoc :)

[ Dodano: 2012-09-06, 17:33 ]
wiec na dipolu do wyboru mam kilka opcji:

http://www.dipol.com.pl/atk&20,search-4344

i do tego konektor jeszcze, z tego co pisze w manualu Option Globesurfer III ma zlacze MC-CARD na antene zewnetrzna.

Prosze o pomoc w wyborze dokladnego modelu anteny
kordirko
Specjalista bezprzewodowy-senior

Post autor: kordirko »

lenovo pisze:Prosze o pomoc w wyborze dokladnego modelu anteny
Musisz zakupić przejściówkę z tego modemu do któregoś z "normalnych" konektorów,
zapewne coś np. takiego:
http://sklep.delta.poznan.pl/konektor-g ... 94d693a391
To przejściówka na złacze FME (męskie).
I potem do tego antenę ze złączem FME żeńskim.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

lenovo, zastanów się czy nie lepiej kupić od razu anteny z konektorem. Zwyczajnie kilkanaście zł zaoszczędzisz.

Z tych anten co podałeś to Antena GSM 20-elementowa ATK 20/850-960 MHz + 10 m przewodu + gniazdo FME. Do tego ten konektor co podał kordirko.

ATK20 praktycznie tylko z dipola są, ale np. tutaj w podobnej cenie co sama antena z kablem masz już konektor (trzeba podać modem modemu do którego ma być konektor):

Kod: Zaznacz cały

http://allegro.pl/najmocniejsza-antena-do-Aero2-cyfrowy-polsat-plus-i2586825537.html
Komplet wyjdzie koło 20 zł taniej. Nie tylko u tego sprzedawcy, ale u innych też. Musisz jeszcze popatrzeć.
ODPOWIEDZ