Hej,
Używałem telefonu Nokia 6720 jako modem do łączenia się z internetem w Play. Jednak coś się schrzaniło i podczas próby łączenia się stan zatrzymuje się na "łączenie modemów..." by po jakiejś minucie poinformować o nieudanej próbie połączenia. Kombinowałem na wszystkie sposoby. Od nowa ściągnąłem pakiet Nokia PC Suite oraz Nokia Ovi Suite. W menadżerze urządzeń wszystko wygląda na poprawne. O ile sobie przypominam to problem pojawił się z chwilą gdy do przetestowania podłączyłem inny telefon (Sony Ericsson). Chciałem zobaczyć jak on się sprawuje jako modem. Niestety ale nie udało mi się nic z nim zrobić tak więc wróciłem do Nokii. Od tego czasu zaczął się problem.
Sprawdzałem zarówno telefon jak i kabel USB na innym komputerze i wszystko chodzi wyśmienicie. Czyli problem nie leży po stronie telefonu tylko komputera. Czy ktoś może wskazać mi jakąś pomoc co można zrobić? Wywalałem wszystko co związane było z Nokią (także z rejestrów) aby ponownie zainstalować ale bez powodzenia. Pakiet Nokia PC Suite wszystko widzi, mogę oglądać zdjęcia itp, itd ale nie mogę połączyć się z siecią. Podczas wszelkiej instalacji wszystko przebiega normalnie. Wszystko jest poprawnie instalowane i "gotowe do użycia". Nie ma żadnych komunikatów o błędach czy jakimś niepowodzeniu.
Wziąłem drugi drugi komputer aby popatrzeć na wszystkie ustawienia i skorygować czy w pierwszym jest tak samo jak w tym drugim gdzie wszystko śmiga idealnie. Zastanowił mnie fakt braku modemu w problematycznym kompie. W drugim obok "Nokia 6720 modem" jest także "Motorola SM56 SpeakerPhone Modem". W tym pierwszym jest tylko widoczny modem Nokii. Nie wiem czy w pierwszym kompie w ogóle jest modem. Możliwe że jakimś sposobem usunął się bądź też wyłączył (możliwe że przez przypadek nawet ja to zrobiłem). Niestety ale Windows nie wykrywa automatycznie modemu a z listy nie wiem jaki wybrać. Czy można coś zrobić? Możliwe że problem leży właśnie po stronie braku modemu w PC bo wyjaśniało by to że podczas próby łączenia się z siecią cała zabawa kończy się na informacji "łączenie modemów..." by po jakiejś minucie dostać info o niepowodzeniu. Jednak z tego co wiem to nowsze komputery stacjonarne nie mają już w sobie przeważnie modemów.
Czy ktoś ma jakieś pomocne informacje na ten temat? Dla mnie to jest zagadka jakich mało. Wszystko wygląda na idealne, wszystko jest tak poustawiane jak w drugim komputerze. Wyłączyłem antywira, zaporę, zrobiłem aktualizację Windows, wyczyściłem go też programem do czyszczenia i ciągle problem istnieje. Zastanawiam się grubo nad ponowną instalacją Windows bo już nie mam pomysłów co to może być. Dzięki za każdą pomoc.
Nagrałem krótki filmik z problemem.
http://www.youtube.com/watch?v=uqYOBD3Uhuk
Telefon Nokia 6720 jako modem.
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
- kris_kjk
- Specjalista bezprzewodowy-junior
Re: Telefon Nokia 6720 jako modem.
Przy uruchomionym komputerze podłącz tą Nokię, na ekranie komputer lub telefonu (dokładnie nie pamiętam) dostaje się zapytanie coś w stylu:
"połączyć przez Nokia PC Suite
lub
... ".
Wybierz ten drugi rodzaj połączenia. Ewentualnie spróbuj na innym USB w komputerze, powinno zacząć się ponownie instalowanie sterowników.
"połączyć przez Nokia PC Suite
lub
... ".
Wybierz ten drugi rodzaj połączenia. Ewentualnie spróbuj na innym USB w komputerze, powinno zacząć się ponownie instalowanie sterowników.
-
- ### BAN ###
Re: Telefon Nokia 6720 jako modem.
To w wielu przypadkach kwestia nie tyle oprogramowania ile sterowników ( w tym też tych od portów USB) spróbuj jak radzi Przedmówca; na innym porcie,może wtedy go wykryje.