Walka o ping i stabilne połączenie na E398 - LTE czy HSPA+?
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Walka o ping i stabilne połączenie na E398 - LTE czy HSPA+?
Witam!
Jak dotąd używałem routera Huawei B260a, który wraz z prostą zewnętrzną anteną dookólną zapewniał mi łączność poprzez HSPA z siłą sygnału 20-70% oraz pingiem w grach na poziomie ok.120 ms podczas połączenia poprzez HSPA (rotuer nie obsługuje HSPA+). Kończy mi się umowa w Plusie więc zamierzam zmienić swój zestaw do odbioru internetu na lepszy. Nie zależy mi na jakichś niebotycznych prędkościach, ale bardziej na stabilniejszym połączeniu oraz zejściu z pingiem poniżej 100 ms. Za 1 zł przy mojej taryfie prawdopodobnie wezmę modem Huawei E398 oraz jakiś router i tu zaczyna się mój dylemat - inwestować w antenę kierunkową do LTE czy raczej zaopatrzyć się w dobrą antenę pod HSPA+? A jeśli HSPA+ to antena kierunkowa pod 900 czy 2100 MHz? Jaki router do E398 oraz antenę pod dane połączenia wybrać (LTE lub HSPA+)?
Poniżej znajduje się moja pozycja zaznaczona czerwonym kółkiem oraz zasięg LTE na zewnątrz budynków oceniony przez Plusa. Według tej mapy do najbliższej anteny Plusa mam ok. 5km jednak po drodze są różne przeszkody terenowe takie jak domy i drzewa.
http://img853.imageshack.us/img853/1961/zasig.jpg
Z góry dzięki za pomoc!
[ Komentarz dodany przez: wojteks: 2012-09-09, 18:00 ]
Na forum nie publikujemy map zasięgu operatorów!
Jak dotąd używałem routera Huawei B260a, który wraz z prostą zewnętrzną anteną dookólną zapewniał mi łączność poprzez HSPA z siłą sygnału 20-70% oraz pingiem w grach na poziomie ok.120 ms podczas połączenia poprzez HSPA (rotuer nie obsługuje HSPA+). Kończy mi się umowa w Plusie więc zamierzam zmienić swój zestaw do odbioru internetu na lepszy. Nie zależy mi na jakichś niebotycznych prędkościach, ale bardziej na stabilniejszym połączeniu oraz zejściu z pingiem poniżej 100 ms. Za 1 zł przy mojej taryfie prawdopodobnie wezmę modem Huawei E398 oraz jakiś router i tu zaczyna się mój dylemat - inwestować w antenę kierunkową do LTE czy raczej zaopatrzyć się w dobrą antenę pod HSPA+? A jeśli HSPA+ to antena kierunkowa pod 900 czy 2100 MHz? Jaki router do E398 oraz antenę pod dane połączenia wybrać (LTE lub HSPA+)?
Poniżej znajduje się moja pozycja zaznaczona czerwonym kółkiem oraz zasięg LTE na zewnątrz budynków oceniony przez Plusa. Według tej mapy do najbliższej anteny Plusa mam ok. 5km jednak po drodze są różne przeszkody terenowe takie jak domy i drzewa.
http://img853.imageshack.us/img853/1961/zasig.jpg
Z góry dzięki za pomoc!
[ Komentarz dodany przez: wojteks: 2012-09-09, 18:00 ]
Na forum nie publikujemy map zasięgu operatorów!
Ostatnio zmieniony 2012-09-09, 16:59 przez Karzmu, łącznie zmieniany 1 raz.
- pogodabartek
- Stary wyga bezprzewodowy
Re: Walka o ping i stabilne połączenie na E398 - LTE czy HSPA+?
jak stać Cie na nowy modem i możesz wydać ok 130zł to kupuj modem Huawei E3131 i router TP Link TL-MR3420(ok135zł), dzięki temu weźmiesz umowę na sam internet z większym limitem.
Co do anteny to tylko pod UMTS2100 bo masz 2nadajniki jeśli się nie mylę koło siebie:
1.Plus » UMTS2100 (15251)
Złotokłos, Warszawska 1, wieża obserwacyjna Nadleśnictwa Chojnów
GPS: 52.008889,20.921389
2.Plus » UMTS2100 (15257)
Złotokłos, Wieża ERY
GPS: 52.016667,20.905278
Antenę kup Cybertecha 17 na UMTS2100 lub ATK20 z dipola, ale to wsystko mozna kupić w sklepei cybertech tylko tzreba porównac ceny-Cybertech/Dipol/Allegro
Co do modemu Huawei E398 to w LTE się nie ładuj(routery nie pracują na nim z pełną przepustowością-tylko Dovado Tiny na LTE), możesz ewentualnie jak antena nie spełni twoich oczekiwań oddać ją do 10dni bez śladów używania, do UMTS900 masz dalej ale ono sieje bardziej daleko.
najlepiej jakbyś od kogoś pożyczył modem jeden z tych 2 i wymusił sieć ręcznie i porównał parametry w diagnostyce modemu ile jest -dBm na Plusie, a ile na Aero2 oraz połączył się za pomocą Top Net Info (do pobrania na stronie forum razem z instrukcją)i podał z której lokalizacji Ci się częściej łączy modem z nadajnikiem to będzie lepiej wszystko wiadomo jaką antenę wybrać czy na UMTS900 czy na UMTS2100
[ Dodano: 2012-09-09, 17:20 ]
Znaczy się możesz kombinować między 900/2100 zależy co lepiej będzie działać i wtedy dopiero antenę kupować na odpowiednią częstotliwość.
Co do anteny to tylko pod UMTS2100 bo masz 2nadajniki jeśli się nie mylę koło siebie:
1.Plus » UMTS2100 (15251)
Złotokłos, Warszawska 1, wieża obserwacyjna Nadleśnictwa Chojnów
GPS: 52.008889,20.921389
2.Plus » UMTS2100 (15257)
Złotokłos, Wieża ERY
GPS: 52.016667,20.905278
Antenę kup Cybertecha 17 na UMTS2100 lub ATK20 z dipola, ale to wsystko mozna kupić w sklepei cybertech tylko tzreba porównac ceny-Cybertech/Dipol/Allegro
Co do modemu Huawei E398 to w LTE się nie ładuj(routery nie pracują na nim z pełną przepustowością-tylko Dovado Tiny na LTE), możesz ewentualnie jak antena nie spełni twoich oczekiwań oddać ją do 10dni bez śladów używania, do UMTS900 masz dalej ale ono sieje bardziej daleko.
najlepiej jakbyś od kogoś pożyczył modem jeden z tych 2 i wymusił sieć ręcznie i porównał parametry w diagnostyce modemu ile jest -dBm na Plusie, a ile na Aero2 oraz połączył się za pomocą Top Net Info (do pobrania na stronie forum razem z instrukcją)i podał z której lokalizacji Ci się częściej łączy modem z nadajnikiem to będzie lepiej wszystko wiadomo jaką antenę wybrać czy na UMTS900 czy na UMTS2100
[ Dodano: 2012-09-09, 17:20 ]
Znaczy się możesz kombinować między 900/2100 zależy co lepiej będzie działać i wtedy dopiero antenę kupować na odpowiednią częstotliwość.
-
Co do lokalizacji BTSów, które podałeś to nie do końca w nie wierzę - znalazłem je już jakiś czas temu i okazuje się że "niby" jestem 300m od jednego z nich a sygnał od czasu do czasu i tak całkowicie znika i jedyne co mogę złapać to EDGE. Wydaje mi się, że BTS, z którym się łączę jest gdzieś dalej - co o tym myślisz? Z góry dzięki za szybką odpowiedź.
- pogodabartek
Jedyna odpowiedź jest w pożyczeniu modemu i sprawdzeniu wg. programu Top Net Info tylko wymuszając UMTS i wtedy się zobaczy z czym się łączysz nic więcej Ci nie pozostaje.
Na dzień dobry możesz wejść na dach z telefonem z UMTS 900/2100 i przeskanować sieci ręcznie jakie Ci pokaże.
Instrukcja i opis graficzny napisał kolega z forum:
http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t ... sc&start=0
[ Dodano: 2012-09-09, 17:49 ]
Może być,że nie działają i są to tylko pozwolenia widmo,a są w ogóle te nadajniki tam?
Może jesteś za blisko nadajnika i dlatego nie ma sygnału.
Na dzień dobry możesz wejść na dach z telefonem z UMTS 900/2100 i przeskanować sieci ręcznie jakie Ci pokaże.
Instrukcja i opis graficzny napisał kolega z forum:
http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t ... sc&start=0
[ Dodano: 2012-09-09, 17:49 ]
Może być,że nie działają i są to tylko pozwolenia widmo,a są w ogóle te nadajniki tam?
Może jesteś za blisko nadajnika i dlatego nie ma sygnału.
-
- Mistrz bezprzewodowy
Nie koniecznie-w czerwcu podpisywałem aneks z Polkomtelem i opcji bez sprzętu jedynym bonusem była umowa na 12 miesięcy.pogodabartek pisze: dzięki temu weźmiesz umowę na sam internet z większym limitem.

jareq
- pogodabartek
Trzeba kombinować i negocjować, a może się okazać, że CP da więcej limitu lub krótsza umowę.
Teraz to jeden czort, tylko że w CP dokładnie pokazuje pozostały limit i można sobie przełączać między UMTS900/2100
Teraz to jeden czort, tylko że w CP dokładnie pokazuje pozostały limit i można sobie przełączać między UMTS900/2100
-
- Stały użytkownik forum
Nowsze anteny , czyli te do LTE osługuja wszytskie pasma HSPA+ też.Modem E398 bedzie najlepszym wyborem za 1zł
Jeśli chodzi o stabilne łącze, zapomnij o Plusie, przynajmniej z mojego doświadczenia wiem, ze nie warto, bo właśnie utknałem z takim problemem na dwa lata.
Plus aktualnie poszerza sieć - pewnie tylko w dużych miastach i tylko nadajniki Aero dla cyfrowego polsatu, bo od maja mam takie wielkie lagi w grach, żeby pograc w jakieś MOORPG przełaczam sobie na EDGE. Gry typu FPS Battlefield, COD, zapomnij
Startegia Plusa jest nabywanie jak najwiekszej ilości użytkowników, nie robiac w tym celu nic oprócz durnych reklam i tak jak mi powiedział technik " To tak jakby dealer samochodowy zaprzestał sprzedaży, bo na ulicach są korki" - Plus = traffic nie polecam na przyszłość
[ Komentarz dodany przez: wojteks: 2012-09-10, 15:02 ]
Bez wulgaryzmów proszę!
@edit
Bo wielkie lagi to mało powiedziane
Jeśli chodzi o stabilne łącze, zapomnij o Plusie, przynajmniej z mojego doświadczenia wiem, ze nie warto, bo właśnie utknałem z takim problemem na dwa lata.
Plus aktualnie poszerza sieć - pewnie tylko w dużych miastach i tylko nadajniki Aero dla cyfrowego polsatu, bo od maja mam takie wielkie lagi w grach, żeby pograc w jakieś MOORPG przełaczam sobie na EDGE. Gry typu FPS Battlefield, COD, zapomnij

Startegia Plusa jest nabywanie jak najwiekszej ilości użytkowników, nie robiac w tym celu nic oprócz durnych reklam i tak jak mi powiedział technik " To tak jakby dealer samochodowy zaprzestał sprzedaży, bo na ulicach są korki" - Plus = traffic nie polecam na przyszłość

[ Komentarz dodany przez: wojteks: 2012-09-10, 15:02 ]
Bez wulgaryzmów proszę!
@edit
Bo wielkie lagi to mało powiedziane

Ostatnio zmieniony 2012-09-10, 14:01 przez Konani, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Mam plusa już od dwóch lat - wcześniej sprawdzałem wszystkie dostępne sieci i z plusa miałem najlepszy zasięg i prędkości. Lagi, które mam wynikają tylko i wyłącznie ze zbyt słabego zasięgu, a nie winy operatora, więc nie wiem o czym piszesz.
Co do nowych anten LTE - najlepsza jest zawsze antena dedykowana na daną częstotliwość, a nie uniwersalna, więc bez sensu jest kupować antenę "do wszystkiego" jeśli można kupić dedykowaną na dane pasmo.
Co do nowych anten LTE - najlepsza jest zawsze antena dedykowana na daną częstotliwość, a nie uniwersalna, więc bez sensu jest kupować antenę "do wszystkiego" jeśli można kupić dedykowaną na dane pasmo.
- pogodabartek
Konani, kup sobie antenę LTE do wszystkiego i będziesz mieć śliczny wieszak na ubrania i nie tylko.

-
Odebrałem dzisiaj modem Huawei E398 i przetestowałem przy pomocy Top Net Info. Okazało się, że na częstotliwości 900 nic nie znajduje, a na 2100 łączy się z BTS'em znajdującym się na północny-zachód ode mnie w odleglości ok. 1,2 km. Sprawdziłem to jeszcze na BTSearch i okazało się, że domyślnie pokazywane są BTS'y, na które zostały wydane pozwolenia i dopiero jak się przełączy na "Bazę BTSearch.pl" to okazuje się, że realny najbliższy BTS rzeczywiście znajduje się w tym miejscu, na które wskazuje Top Net Info.
W związku z powyższym prawdopodobnie zdecyduje się na następujący zestaw:
http://www.cybertech.com.pl/p80,zestaw- ... ts-3g.html
Zastanawiam się tylko czy będzie różnica w sile sygnału pomiędzy kablem 5 i 10 m?
Wielkie dzięki za pomoc pogodabartek! Daję "Pomógł".
W związku z powyższym prawdopodobnie zdecyduje się na następujący zestaw:
http://www.cybertech.com.pl/p80,zestaw- ... ts-3g.html
Zastanawiam się tylko czy będzie różnica w sile sygnału pomiędzy kablem 5 i 10 m?
Wielkie dzięki za pomoc pogodabartek! Daję "Pomógł".
- pogodabartek
Zawsze im dłuższy kabel to większe straty i słabszy sygnał.
Router i modem dajesz na strych i kablem sieciowym poprzez zasilanie POE dajesz mu prąd i w razie czego masz i krótki kabel do anteny i restart w razie zawieszenia się routera itp.
Router i modem dajesz na strych i kablem sieciowym poprzez zasilanie POE dajesz mu prąd i w razie czego masz i krótki kabel do anteny i restart w razie zawieszenia się routera itp.
-
Bardzo podobny problem.
Witam serdecznie,
postanowiłem nie zakładać nowego tematu gdyż mój problem wygląda prawie identycznie co ten podany przez autora tematu. Prosiłbym o radę jaką antenę wybrać w swoim obecnym położeniu (obecnie posiadam antenę z plusa 2-3 dbi, która maksymalnie daje dwie kreski na HSPA+). Przeważnie początkowo jest jedna 3g, ale po kilkunastu sek. przełącza się na HSPA+. Btw: mam ogromny problem ze skaczącym pingiem w cs (najpierw jego wartość oscyluje w granicach 40 - 90, następnie skacze do 300 - 1200 xD)
Moje obecne położenie : 52"03"54.94"N 20"33"34.96" E
http://mapa.btsearch.pl/gps/ll/52.06698 ... 83984/z/13
Odległość od najbliższych nadajników wynosi ok. 2.5 km (mieszkam w miejscowości Budy Grzybek)
Czy jest jakakolwiek szansa na odbiór lte ? Jeśli nie, to prosiłbym o informację jaką antenę wybrać aby ustabilizować lub otrzymać najwyższy feedback w formie zasięgu HSPA+.
Z góry dziękuję za odpowiedź.
EDIT: Poszukałem troszkę i dowiedziałem się ,że na lte szans u mnie nie ma , tak więc prosiłbym chociaż o jakąś poradę odnośnie anteny do odbioru HSPA+. Nie wiem czy jest jakaś różnica pomiędzy anteną dla UMTS 900 ,a UMTS 2100 - najbliższe dostępne nadajniki w Jaktorowie. Będę wdzięczny za odpowiedź.
Pozdrawiam.
postanowiłem nie zakładać nowego tematu gdyż mój problem wygląda prawie identycznie co ten podany przez autora tematu. Prosiłbym o radę jaką antenę wybrać w swoim obecnym położeniu (obecnie posiadam antenę z plusa 2-3 dbi, która maksymalnie daje dwie kreski na HSPA+). Przeważnie początkowo jest jedna 3g, ale po kilkunastu sek. przełącza się na HSPA+. Btw: mam ogromny problem ze skaczącym pingiem w cs (najpierw jego wartość oscyluje w granicach 40 - 90, następnie skacze do 300 - 1200 xD)
Moje obecne położenie : 52"03"54.94"N 20"33"34.96" E
http://mapa.btsearch.pl/gps/ll/52.06698 ... 83984/z/13
Odległość od najbliższych nadajników wynosi ok. 2.5 km (mieszkam w miejscowości Budy Grzybek)

Czy jest jakakolwiek szansa na odbiór lte ? Jeśli nie, to prosiłbym o informację jaką antenę wybrać aby ustabilizować lub otrzymać najwyższy feedback w formie zasięgu HSPA+.
Z góry dziękuję za odpowiedź.
EDIT: Poszukałem troszkę i dowiedziałem się ,że na lte szans u mnie nie ma , tak więc prosiłbym chociaż o jakąś poradę odnośnie anteny do odbioru HSPA+. Nie wiem czy jest jakaś różnica pomiędzy anteną dla UMTS 900 ,a UMTS 2100 - najbliższe dostępne nadajniki w Jaktorowie. Będę wdzięczny za odpowiedź.
Pozdrawiam.
- pogodabartek
Jeśli już to kombinuj coś z UMTS 900, ale zawsze możesz wymusić na modemie poprzez pasmo pracy w Top Net Info ten UMTS 900 i porównać najpierw bez anteny jaki masz zasięg w -dBm i podaj tu na forum.
Są tylko 2 anteny na UMTS 900 ATK20 z Dipola lub Cybertecha-(są one od Dipola) lub na UMTS2100 z Cybertecha 17dBi i nic więcej Ci nie potrzeba, a najpierw zobacz tym programem które pasmo ma u Ciebie lepszy zasięg i niższe pingi i wyższe prędkości.
Pisz tu na forum.
Są tylko 2 anteny na UMTS 900 ATK20 z Dipola lub Cybertecha-(są one od Dipola) lub na UMTS2100 z Cybertecha 17dBi i nic więcej Ci nie potrzeba, a najpierw zobacz tym programem które pasmo ma u Ciebie lepszy zasięg i niższe pingi i wyższe prędkości.
Pisz tu na forum.
-
- Specjalista bezprzewodowy-junior
@karzmu, nie próbowałeś LTE???
-
Dzień dobry,
Odkopuje troszkę już stary temat - pogodabartek dziękuję za cenne rady, kupiłem i zainstalowałem antenę atk 20, obecnie mam sygnał 3 kresek na HSPA+ (-58dBm).
Mam tylko jeden problem - gdy włączam jakąś grę sieciową np: Counter Strike w momencie gdy odświeżam listę serwerów pingi wahają się pomiędzy 25-40, gdy wchodzę na serwer również wszystko jest ok - w momencie gdy zaczynam grać/naciskam jakiś klawisz na klawiaturze/ czy klikam myszką - ping zaczyna rosnąć. W momencie gdy puszczam klawisz - znowu wraca do normy. Nie wiem czym jest to spowodowane (problem pojawił się w niedzielę i trwa nadal
) Wcześniej pracowało jak należy.
Test na speedtest.net wykazał download pomiędzy 2,5 - 5 Mb/s a upload w okolicach 0,12 - 0,16 Mb/s.
Będę wdzięczny za pomoc.
Serdecznie pozdrawiam,
Maciek
Odkopuje troszkę już stary temat - pogodabartek dziękuję za cenne rady, kupiłem i zainstalowałem antenę atk 20, obecnie mam sygnał 3 kresek na HSPA+ (-58dBm).
Mam tylko jeden problem - gdy włączam jakąś grę sieciową np: Counter Strike w momencie gdy odświeżam listę serwerów pingi wahają się pomiędzy 25-40, gdy wchodzę na serwer również wszystko jest ok - w momencie gdy zaczynam grać/naciskam jakiś klawisz na klawiaturze/ czy klikam myszką - ping zaczyna rosnąć. W momencie gdy puszczam klawisz - znowu wraca do normy. Nie wiem czym jest to spowodowane (problem pojawił się w niedzielę i trwa nadal

Test na speedtest.net wykazał download pomiędzy 2,5 - 5 Mb/s a upload w okolicach 0,12 - 0,16 Mb/s.
Będę wdzięczny za pomoc.
Serdecznie pozdrawiam,
Maciek
-
- Mistrz bezprzewodowy
Normalna sytuacja-masz zbyt niski upload (taki upload jest akceptowalny na łączach kablowych nie na necie bezprzewodowym 3-4G).Znienack pisze: a upload w okolicach 0,12 - 0,16 Mb/s.

jareq
- wojteks
- *** Administrator ***
A gdzie tu różnica jakie łącze, niby dlaczego taki niski upload jest akceptowany na kablu a na 3G/4G nie?jarek999 pisze:taki upload jest akceptowalny na łączach kablowych nie na necie bezprzewodowym 3-4G
Nie pomagam na PW!
-
- Mistrz bezprzewodowy
A dlatego że nie jest on tak stabilny a prezentowane wyniki są wartościami maksymalnymi (w skrócie "fala meksykańska").wojteks pisze:niby dlaczego taki niski upload jest akceptowany na kablu a na 3G/4G nie?
jareq
-
Rozumiem.
Dziwi mnie jednak, że problem pojawia się dopiero od tej niedzieli - wcześniej wszystko funkcjonowało tak jak powinno - wina operatora/ bts ? (900mhz).
Dziwi mnie jednak, że problem pojawia się dopiero od tej niedzieli - wcześniej wszystko funkcjonowało tak jak powinno - wina operatora/ bts ? (900mhz).