Huawei E173u-2 porada w wyborze anteny i routera
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Huawei E173u-2 porada w wyborze anteny i routera
Witam!
Mieszkam we wiosce Nowa Kiszewa kolo Koscierzyny woj. pomorskie. Obecnie mam neta z Orange CDMA i wkrotce konczymi sie za umowa. Mam modem Huawei E173u-2. Sprawdzilem na dachu mojego domu i dalo mi sie zlapac zasieg UMTS w sieci Orange nawet 5Mb udalo sie uzyskac jak robilem te testy. Niestety najblizszy nadajnik jest w Kosicierzynie ok. 10 km. Czy warto inwestowac w antene kierunkowa i jakis router pod ten moj modem zeby miec internet mobilny po Wifi w domu??? Jak tak to jaka antene i router byscie polecili? Chce zmienic z CDMA bo predkosc tego polaczenia nie jest rewelacja,a jeszcze gorszy jest limit 3GB tyle co nic!
Mieszkam we wiosce Nowa Kiszewa kolo Koscierzyny woj. pomorskie. Obecnie mam neta z Orange CDMA i wkrotce konczymi sie za umowa. Mam modem Huawei E173u-2. Sprawdzilem na dachu mojego domu i dalo mi sie zlapac zasieg UMTS w sieci Orange nawet 5Mb udalo sie uzyskac jak robilem te testy. Niestety najblizszy nadajnik jest w Kosicierzynie ok. 10 km. Czy warto inwestowac w antene kierunkowa i jakis router pod ten moj modem zeby miec internet mobilny po Wifi w domu??? Jak tak to jaka antene i router byscie polecili? Chce zmienic z CDMA bo predkosc tego polaczenia nie jest rewelacja,a jeszcze gorszy jest limit 3GB tyle co nic!
-
- Stały użytkownik forum
Re: Huawei E173u-2 porada w wyborze anteny i routera
na moje widzenie to zwykla panelowke na 17dbi nawet od cybertecha, router zwykly tp linka i orange free z allegro (6.2GB kosztuje ok 30zl wazne przez 2 lata)...
-
Wiec dokonałem wyboru. Kupiłem Router TL-MR3420 + Antena HSPA+/3G/UMTS/HSDPA 15dBi + 5m kabel + Huawei E173u-2 i zanim zdecyduje sie na abonament na przetestowanie kupilem orange free na karte 6,2GB. Teraz czekam az wszystko do mnie dotrze i zabiore sie do testowania. Po przeszperaniu na roznych forach ze ludzie maja problemy z wylaczeniem PIN-u na sim kartach w oranfe free abonament obawaiam sie czy tez nie bede mial z tym problem. Boje sie wgrywac inny firmware do routera zeby czegos nie zepsuc,bo nie jestem biegly w takich operacjach. Czy to jedyny sposob zeby PIN sim karty nie byl wymagany za kazdym razem do wprowadzenia?
-
- Stały użytkownik forum
nigdy jeszcze nie mialem problemu z wylaczaniem pinu na jakichkolwiek kartach z allegro, czy to orange free czy to iplus 9.5GB. w ogole to bardzo rzadko sie zdaza by mialy pin zalozony.... ale jesli juz miala, to podpinalem modem do komputera i robilem to w mobile partnerze.
odnosnie wgrywania firmware do routerow, to musialbys byc szczesliwcem zeby cos poszlo nie tak tylko Tobie
powodzenia
odnosnie wgrywania firmware do routerow, to musialbys byc szczesliwcem zeby cos poszlo nie tak tylko Tobie

powodzenia
-
Dzieki za porade,ale nie pytalem o wylaczenie weryfikacji pinu na orange free na karte tylko orange free abonament. Z tego co udalo mi sie znalezc do tej pory na internecie to to ze nawet kontakt z BOK orange nie pomaga w wylaczeniu wymaganego kodu PIN karty. Czy moze mi ktos dac namiary na firmware tego routera gdzie jest mozliwosc wprowadzenia kodu PIN?
-
- Stary wyga bezprzewodowy
Orginalne firmware http://www.tp-link.com.pl/products/deta ... =TL-MR3420 lub alternatywne [url=http://]http://eko.one.pl/[/url]
w obu masz opcje na wklepanie pin-u
w obu masz opcje na wklepanie pin-u
-
router do e173u-2
Witam
Czy znacie jakieś routery dla e173u-2 z 2xUSB, żebym mógł podłączyć jeszcze dysk twardy? (chodzi mi o jak najtańsze rozwiązanie)
Czy mam rację, że dowolny router z openWrt będzie współpracował z tym modemem (np. znalazłem taki - ASUS WL-500gP V2)?
Dziękuję z góry za każdą pomoc
pozdrawiam
Mateusz
Czy znacie jakieś routery dla e173u-2 z 2xUSB, żebym mógł podłączyć jeszcze dysk twardy? (chodzi mi o jak najtańsze rozwiązanie)
Czy mam rację, że dowolny router z openWrt będzie współpracował z tym modemem (np. znalazłem taki - ASUS WL-500gP V2)?
Dziękuję z góry za każdą pomoc
pozdrawiam
Mateusz
-
- Mistrz bezprzewodowy
Re: router do e173u-2
Ww Asus będzie obsługiwał E173 nie tylko na Open-Wrt, również na Tomato, Oleg...(jest to jeden z najbardziej uniwersalnych routerów pod względem instalacji różnych firmware), ma 2xUSB ale to Twojego zastosowania nie da się go użyć (modem+dysk to prądożerne produkty i router nie da rady z zasilaniem). Pewnych rzeczy w kosztach nie da się przeskoczyć-dlatego przy ww zastosowaniu lepszym rozwiązaniem będzie TP-Link MR-3420+dobry aktywny HUB USB (z min. 5V/2A zasilaczem w zestawie).MattY pisze: Czy znacie jakieś routery dla e173u-2 z 2xUSB, żebym mógł podłączyć jeszcze dysk twardy? (chodzi mi o jak najtańsze rozwiązanie)

jareq
-
Dzięki za odpowiedź. Rozumiem. A czy zmienia tu coś fakt, że dysk miałby być 3,5" z czyli z własnym zasilaniem?
- kris_kjk
- Specjalista bezprzewodowy-junior
Czy to znaczy, że TP-Link MR4320 na alternatywnym sofcie obsłuży jednocześnie przez aktywnego huba: zewnętrzny dysk twardy (FAT23, NTFS) i modem jednocześnie ?jarek999 pisze:Pewnych rzeczy w kosztach nie da się przeskoczyć-dlatego przy ww zastosowaniu lepszym rozwiązaniem będzie TP-Link MR-3420+dobry aktywny HUB USB (z min. 5V/2A zasilaczem w zestawie).
[ Komentarz dodany przez: YaHooo: 2012-09-20, 17:12 ]
<a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=59341#59341">Panie i Panowie tniemy cytaty!</a>
Ostatnio zmieniony 2012-09-20, 16:12 przez kris_kjk, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Wychodzi na to, że tak. W takim razie niepotrzebnie szukałem routera z 2x USB. Ale kupiłem ten Asus używany za 85+14 zł na alledrogo, więc i tak taniej niż nowy tp-link.
-
- Mistrz bezprzewodowy
Tak, choć wskazany linux-owy system plików ext2,ext3 , można jeszcze po instalacji extroota podłączyć np. drukarkę.kris_kjk pisze: że TP-Link MR4320 na alternatywnym sofcie obsłuży jednocześnie przez aktywnego huba: zewnętrzny dysk twardy (FAT23, NTFS) i modem jednocześnie ?
Taniej wyjdzie ale router jest o wiele mniej wydajny obliczeniowo, posiada wifi w standardzie "bg" , natomiast MR-3420 pełną n-kę. Wg mojej oceny ww Asus na dziś jest przy cenie w okolicy stówki idealnym routerem do obsługi modemów CDMA (nie duże prędkości, wystarczające zasilanie po USB).MattY pisze:Ale kupiłem ten Asus używany za 85+14 zł na alledrogo, więc i tak taniej niż nowy tp-link.

jareq