Huawei E173u-2 porada w wyborze anteny i routera

Dyskusje na temat wyboru sprzętu. Jaki modem, telefon do GPRS/EDGE/UMTS/HSDPA/HSUPA, jaką przejściówkę, kabel do telefonu... itp. mam wybrać?

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
stefansky5
Początkujący użytkownik forum

Huawei E173u-2 porada w wyborze anteny i routera

Post autor: stefansky5 »

Witam!
Mieszkam we wiosce Nowa Kiszewa kolo Koscierzyny woj. pomorskie. Obecnie mam neta z Orange CDMA i wkrotce konczymi sie za umowa. Mam modem Huawei E173u-2. Sprawdzilem na dachu mojego domu i dalo mi sie zlapac zasieg UMTS w sieci Orange nawet 5Mb udalo sie uzyskac jak robilem te testy. Niestety najblizszy nadajnik jest w Kosicierzynie ok. 10 km. Czy warto inwestowac w antene kierunkowa i jakis router pod ten moj modem zeby miec internet mobilny po Wifi w domu??? Jak tak to jaka antene i router byscie polecili? Chce zmienic z CDMA bo predkosc tego polaczenia nie jest rewelacja,a jeszcze gorszy jest limit 3GB tyle co nic!
encholex
Stały użytkownik forum

Re: Huawei E173u-2 porada w wyborze anteny i routera

Post autor: encholex »

na moje widzenie to zwykla panelowke na 17dbi nawet od cybertecha, router zwykly tp linka i orange free z allegro (6.2GB kosztuje ok 30zl wazne przez 2 lata)...
stefansky5

Wiec dokonałem wyboru. Kupiłem Router TL-MR3420 + Antena HSPA+/3G/UMTS/HSDPA 15dBi + 5m kabel + Huawei E173u-2 i zanim zdecyduje sie na abonament na przetestowanie kupilem orange free na karte 6,2GB. Teraz czekam az wszystko do mnie dotrze i zabiore sie do testowania. Po przeszperaniu na roznych forach ze ludzie maja problemy z wylaczeniem PIN-u na sim kartach w oranfe free abonament obawaiam sie czy tez nie bede mial z tym problem. Boje sie wgrywac inny firmware do routera zeby czegos nie zepsuc,bo nie jestem biegly w takich operacjach. Czy to jedyny sposob zeby PIN sim karty nie byl wymagany za kazdym razem do wprowadzenia?
encholex
Stały użytkownik forum

Post autor: encholex »

nigdy jeszcze nie mialem problemu z wylaczaniem pinu na jakichkolwiek kartach z allegro, czy to orange free czy to iplus 9.5GB. w ogole to bardzo rzadko sie zdaza by mialy pin zalozony.... ale jesli juz miala, to podpinalem modem do komputera i robilem to w mobile partnerze.
odnosnie wgrywania firmware do routerow, to musialbys byc szczesliwcem zeby cos poszlo nie tak tylko Tobie :)

powodzenia
stefansky5

Dzieki za porade,ale nie pytalem o wylaczenie weryfikacji pinu na orange free na karte tylko orange free abonament. Z tego co udalo mi sie znalezc do tej pory na internecie to to ze nawet kontakt z BOK orange nie pomaga w wylaczeniu wymaganego kodu PIN karty. Czy moze mi ktos dac namiary na firmware tego routera gdzie jest mozliwosc wprowadzenia kodu PIN?
atento
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: atento »

Orginalne firmware http://www.tp-link.com.pl/products/deta ... =TL-MR3420 lub alternatywne [url=http://]http://eko.one.pl/[/url]

w obu masz opcje na wklepanie pin-u
MattY

router do e173u-2

Post autor: MattY »

Witam

Czy znacie jakieś routery dla e173u-2 z 2xUSB, żebym mógł podłączyć jeszcze dysk twardy? (chodzi mi o jak najtańsze rozwiązanie)
Czy mam rację, że dowolny router z openWrt będzie współpracował z tym modemem (np. znalazłem taki - ASUS WL-500gP V2)?

Dziękuję z góry za każdą pomoc
pozdrawiam
Mateusz
jarek999
Mistrz bezprzewodowy

Re: router do e173u-2

Post autor: jarek999 »

MattY pisze: Czy znacie jakieś routery dla e173u-2 z 2xUSB, żebym mógł podłączyć jeszcze dysk twardy? (chodzi mi o jak najtańsze rozwiązanie)
Czy mam rację, że dowolny router z openWrt będzie współpracował z tym modemem (np. znalazłem taki - ASUS WL-500gP V2)?
Ww Asus będzie obsługiwał E173 nie tylko na Open-Wrt, również na Tomato, Oleg...(jest to jeden z najbardziej uniwersalnych routerów pod względem instalacji różnych firmware), ma 2xUSB ale to Twojego zastosowania nie da się go użyć (modem+dysk to prądożerne produkty i router nie da rady z zasilaniem). Pewnych rzeczy w kosztach nie da się przeskoczyć-dlatego przy ww zastosowaniu lepszym rozwiązaniem będzie TP-Link MR-3420+dobry aktywny HUB USB (z min. 5V/2A zasilaczem w zestawie). ;)
jareq
MattY

Dzięki za odpowiedź. Rozumiem. A czy zmienia tu coś fakt, że dysk miałby być 3,5" z czyli z własnym zasilaniem?
Awatar użytkownika
kris_kjk
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: kris_kjk »

jarek999 pisze:Pewnych rzeczy w kosztach nie da się przeskoczyć-dlatego przy ww zastosowaniu lepszym rozwiązaniem będzie TP-Link MR-3420+dobry aktywny HUB USB (z min. 5V/2A zasilaczem w zestawie). ;)
Czy to znaczy, że TP-Link MR4320 na alternatywnym sofcie obsłuży jednocześnie przez aktywnego huba: zewnętrzny dysk twardy (FAT23, NTFS) i modem jednocześnie ?

[ Komentarz dodany przez: YaHooo: 2012-09-20, 17:12 ]
<a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=59341#59341">Panie i Panowie tniemy cytaty!</a>
Ostatnio zmieniony 2012-09-20, 16:12 przez kris_kjk, łącznie zmieniany 1 raz.
MattY

Wychodzi na to, że tak. W takim razie niepotrzebnie szukałem routera z 2x USB. Ale kupiłem ten Asus używany za 85+14 zł na alledrogo, więc i tak taniej niż nowy tp-link.
jarek999
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: jarek999 »

kris_kjk pisze: że TP-Link MR4320 na alternatywnym sofcie obsłuży jednocześnie przez aktywnego huba: zewnętrzny dysk twardy (FAT23, NTFS) i modem jednocześnie ?
Tak, choć wskazany linux-owy system plików ext2,ext3 , można jeszcze po instalacji extroota podłączyć np. drukarkę.
MattY pisze:Ale kupiłem ten Asus używany za 85+14 zł na alledrogo, więc i tak taniej niż nowy tp-link.
Taniej wyjdzie ale router jest o wiele mniej wydajny obliczeniowo, posiada wifi w standardzie "bg" , natomiast MR-3420 pełną n-kę. Wg mojej oceny ww Asus na dziś jest przy cenie w okolicy stówki idealnym routerem do obsługi modemów CDMA (nie duże prędkości, wystarczające zasilanie po USB). ;)
jareq
ODPOWIEDZ