Sieć domowa z podłączonym dyskiem

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.
Reklama: Szukasz dostawcy internetu? Sprawdź https://isp.today/pl/ ogólnoświatowy katalog dostawców internetu.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
rymon
Początkujący użytkownik forum

Sieć domowa z podłączonym dyskiem

Post autor: rymon »

Na początek opiszę co mam i chciałbym połączyć w sieć. Ciekawy jestem, czy ktoś miał już takie dylematy i czy to w ogóle możliwe. Od razu dodam, że nie mam wygórowanych wymagań jeśli chodzi o szybkość łącza, nie pobieram filmów/muzyki itp., jedynie okazjonalnie youtube, jakieś strony multimedialne. Chcę mieć po prostu dostęp do internetu jako źródła informacji w komputerze, TV, smartfonie i tablecie, czasami z materiałami multimedialnymi ale nie obciążającymi zbytnio łącza.
Zatem do rzeczy, co mam i chcę podłączyć:

1x modem PCMCIA z kartą SIM zapewniającą internet 3G
2x desktop:
* jeden bez łączności wifi, ale karty sieciowe czyli 2x ethernet
* drugi także bez łączności wifi tylko z 1 kartą ethernet
1x smart TV z ethernetem i DLNA (chciałbym uniknąć wifi z powodu konieczności dokupowania modułu wifi)
1x dysk zewnętrzny WD Elements Play. Ma tylko złącza hdmi, cinch i usb, nie ma ethernetu ani wifi - to może być największy problem, gdyż chciałbym go docelowo jakoś udostępnić w sieci bezprzewodowej, ale nie wiem, czy jakikolwiek router to zapewni poprzez złącze usb?
1x tablet z wifi i 3G. Używam w tablecie karty Aero2, ale chciałbym aby był w sieci domowej poprzez wifi
1x smartfon z wifi
1x dekoder Cyfry+ z ethernetem

Bezprzewodowy dostęp do internetu zapewnia mi obecnie karta SIM z 3G funkcjonująca w komputerze stacjonarnym. A propos, jeśli ten komputer ma 2 karty sieciowe ethernet, to mógłbym z niego zrobić prosty router i wpinając np. telewizor uzyskać w TV internet?

Co chcę osiągnąć?

Router wifi z podłączonym modemem 3G niekoniecznie PCMCIA ;-) dokupię na usb (obsługującym na wszelki wypadek także Aero2), do którego można podpiąć dysk WD Elements Play. Do routera podłączony kablem TV, dekoder Cyfry+ oraz bezprzewodowo 2x PC stacjonarny, ostatecznie jeden może być podłączony kablem. Łączność bezprzewodowa potrzebna dla drugiego PC (trzeba dokupić kartę PCI wifi - jaką?), smartfonu i tabletu. Możliwe, że zmienię tablet na model bez 3G i wtedy chciałbym mieć w nim bezproblemowy internet w domu. Możliwe też, że w przyszłości pojawi się notebook z wifi.
Jeśli chodzi o zasięg, to wszystko w obrębie jednego piętra.
Czy takie coś da się zrealizować? Jeśli tak, to co najlepiej kupić, aby było ekonomicznie?
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Re: Sieć domowa z podłączonym dyskiem

Post autor: wojteks »

Da się tak zrobić, ale określ jeszcze ile chcesz na to wydać.

Jak ma być tanio to modem Huawei e3131 z Play, router Tp-Link MR3420 i co się da podłączone kablem ethernet (4 porty powinny wystarczyć, TV, dekoder, 2xPC). Niestety dysk na USB to pomyłka w takim zastosowaniu.
rymon pisze:jeśli ten komputer ma 2 karty sieciowe ethernet, to mógłbym z niego zrobić prosty router
Poczytaj o <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=7194" target="_blank">»ICS«</a>
Nie pomagam na PW!
rymon

Dziękuję za szybką odpowiedź i link do ICS :-)
Ile wydać, możliwie jak najmniej... na początek mógłbym podłączyć kablami wszystko to, co się da, tak jak piszesz i wybrać Twoje rozwiązanie jako dobre i tanie.
Z tym dyskiem nie da się zrobić nic sensownego, żeby był widoczny w sieci? Z tego co widzę, routery mają usb głównie do podłączenia modemów, trudno o rozwiązanie umożliwiające podłączenie dysku.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

rymon pisze:routery mają usb głównie do podłączenia modemów
Albo HDD tylko że to nie bardzo ma sens, do tego służą dyski sieciowe podłączane ethernetem do routera. wtedy osiągają sensowne prędkości po sieci, takie USB mocno obniża szybkość dysku (słaby procesor routera).

Są nawet routery z 2 gniazdami USB ale to już inna cena a często na alternatywnym oprogramowaniu do jednego USB można pdłączyć kilka urządzeń za pomocą HUBa USB, do dysku to się jednak słabo nadaje.
Nie pomagam na PW!
rymon

Z tym dyskiem jest tak, że to tzw. model multimedialny - ma hdmi, więc można podłączyć do tv, ale z drugiej strony trudno odpinać go za każdym razem, gdy trzeba coś na niego wrzucić. Dlatego kombinuję, jak go udostępnić jednocześnie w sieci i dla tv. Chyba, żeby podłączyć do komputera w sieci i oglądać na tv poprzez streaming. Routera z 2 portami usb nie chciałbym kupować.
Przeczytałem, że ten router który podałeś, TPLink MR3420 ma możliwość wgrania softu OpenWRT - co to jest i czy da możliwość podpięcia huba usb do niego? Na szybkości mi nie zależy aż tak bardzo.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

rymon pisze:ma możliwość wgrania softu OpenWRT - co to jest
Alternatywny firmware, niestety nie znam go i jego funkcjonalności.
Nie pomagam na PW!
Awatar użytkownika
FritzFan
Użytkownik forum

Post autor: FritzFan »

Na Fritz!Box na standardowym firmware producenta są 4 urządzenia USB (jednocześnie możliwe) oczywiście przez aktywny hub usb.
A cena? za FB7170 ~200, FB7240 ~300.

FB7170 jest troche słabszy, ale 7240 spełnia wszystkie Twoje wymagania.
ODPOWIEDZ