Problem z poączeniem Huawei e3131 aero2 z top_netinfo

Kwestie techniczne, konfiguracja i rozwiązywanie problemów z modemami GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA).

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
wolas_krk
Początkujący użytkownik forum

Problem z poączeniem Huawei e3131 aero2 z top_netinfo

Post autor: wolas_krk »

Witam! Posiadam dwa laptopy i modem Huawei e3131 z kartą aero2. Na pierwszym laptopie instalacja przebiegla bez problemu i wszystko dziala jak nalezy. Na drugim natomiast nie...
Po podłączeniu modemu zainstalowało sterowniki oraz oprogramowanie z Playa, następnie zamknąłem Play online i odpalilem top_netinfo. Wszystko ustawiłem wg instrukcji, ale jest problem, bo program nie wykrywa modemu i nie moge sie polaczyc. Dodam,że wykrywa zasięg. Próbowałem ten modem włożyć do wszystkich portów usb i nic nie pomaga. Co robic? Z góry dziękuję za pomoc.

Poprawa byków.
Ostatnio zmieniony 2012-09-16, 10:37 przez wolas_krk, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
esem
Użytkownik forum

Re: Problem z poączeniem Huawei e3131 aero2 z top_netinfo

Post autor: esem »

Musi być RAS a nie NDIS.
wolas_krk

Jest ustawiony RAS. W ustawieniach, w zakładce połączenia, Modem (aktualizowany po wybraniu połączenia): , wyświetla się na czerwono- Błąd! Nie znaleziono w systemie tego modemu. Na głównej stronie programu -Modem: (nic nie ma)… Gdy wciskam połącz, wyskakuje Nie znaleziono modemu w systemie, czy chcesz kontynuować? Gdy klikam tak, Wyskakuje- Błąd dial-up nr 711. RasMan initialization failure. Check the event log. Sporo szukałem na internecine co z tym zrobic, ale nic nie moge znalezc… Pomóżcie.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

wolas_krk pisze:Co robic?
Windows oryginalny i pełny, jaka wersja, z aktualizacjami, nie grzebany nlite czy podobnymi narzędziami, usługi domyślnie włączone przypadkiem nie zostały powyłączane ręcznie?
Nie pomagam na PW!
wolas_krk

Dzięki bardzo za podpowiedź! Pomogło włączenie wszystkich usług w msconfig. Połączyłem sie w top_netinfo. Wszystko było fajnie dopuki nie sprawdziłem jak chodzi internet w przeglądarce. Strasznie wolno... Sprawdziłem prędkość na stronie speedtest.pl, download na poziomie 0.02 Mbps, przy czym na drugim laptopie, gdzie wszystko od początku działało ok- 0.47 Mbps. Czym to może być spowodowane? Dodam że jest prawie pełny zasięg.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

wolas_krk pisze:Czym to może być spowodowane?
Na przykład obciążeniem stacji bazowej z którą się łączysz, sprawdź wcześnie rano/w środku nocy.
Nie pomagam na PW!
wolas_krk

Tak, rozumiem, tylko, że modem podłączyłem do drugiego laptopa od razu i wszystko śmiga bez zarzutu, a przecież na pewno łączy się z tą samą bazą.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

wolas_krk pisze:modem podłączyłem do drugiego laptopa od razu i wszystko śmiga bez zarzutu
No to tu nie pomogę, może system jakieś aktualizacje ściąga czy coś.
Nie pomagam na PW!
ODPOWIEDZ