Nokia 6020 - mam problem ze sterownikami

Kwestie techniczne, konfiguracja telefonów do współpracy z internetem, rozwiązywanie problemów z tym związanych... itp.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
g3000
Stały użytkownik forum

Nokia 6020 - mam problem ze sterownikami

Post autor: g3000 »

Chciałem użyć swojego telefonu jako modemu GPRS, ale system go nie wykrywa. Widzi jedynie podstawowe sterowniki. Ściągnąłem więc ze strony Nokii plik .inf ale system nie widzi portów. Modemu nie widać też w PC Suite.
Za to wśród zainstalowanych programów(po wejściu z Panelu Sterowania) widnieje takie coś "Windows Driver Package - Nokia Modem" o rozmiarze 100MB!
System - WinXp SP2 Home Edition, komputer - notebook Toshiba Satellite L100-119
biba24
Użytkownik forum

Re: Nokia 6020 - mam problem ze sterownikami

Post autor: biba24 »

mialem cos podobnego. przyczyna kiepski kabel do polaczenai fona z kompem
Awatar użytkownika
klisza
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: klisza »

A skąd my mamy wiedzieć jak ty go z tym komputerem połączyleś, co podłączałeś, co instalowałeś...?
To tak jakbyś przyszedl do lekarza i powiedzial "panie doktorze, jestem chory" i oczekiwal porady.
- iPlus - Motorola v235 Rz?dzi - Firefox -
Awatar użytkownika
wonski
Użytkownik forum

Post autor: wonski »

@klisza chyba jasne ze chodzi o kabel, skoro mowa o portach w przypadku tego telefonu.

@g3000 jest caly wielki watek o nokii 6020 uzyj wyszukiwarki forum a znajdziesz. Jest tam nawet opis jak wyglada pudelko kabla CA-42 ktory dziala na 100%. Szukajcie a znajdziecie :)
Twoje ??cze jest zbyt wolne aby wyswietlic ten podpis (ERROR 404) :)
Awatar użytkownika
klisza
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: klisza »

Nie wiem czy wiesz, ale podczerwień też jest portem a kabla mozna użyć zarówno USB jak i szeregowego. Jeśli chodzi o kabel USB, to można tu użyc DKU5 lub CA42. Oprócz tego wiemy, że kabel nie musi być oryginalny (a z takimi to różnie bywa). Oczywiście porty podczerwieni tez bywają różne - na USB albo zintegrowane z plytą główną. Więc możliwości jest wiele, ale @g3000 chyba już i tak nie jest zainteresowany, bo wcale nie odpisuje.
- iPlus - Motorola v235 Rz?dzi - Firefox -
cryptek
Początkujący użytkownik forum

Post autor: cryptek »

Na N6020 mam transfer średni przy ściąganiu 10kB/s na orginal CA-42. Przy DKU-5 było srednio o połowę mniej. Na dachu antena 16.5dB firmy Dipol (gotowa z kablem) a na N6020 nakładka. Nadajnik EDGE oddalony około 5km za górą . Na fonie max. zasięg. Jadę na Simdacie, jakbym wziął IPlus byłoby lepiej?
Pozdrawiam!
ODPOWIEDZ