Aero2 + Huawei e3131 +router

Dyskusje na temat wyboru sprzętu. Jaki modem, telefon do GPRS/EDGE/UMTS/HSDPA/HSUPA, jaką przejściówkę, kabel do telefonu... itp. mam wybrać?

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
koralx
Początkujący użytkownik forum

Aero2 + Huawei e3131 +router

Post autor: koralx »

Witam ,plasnuje kupić taki zestaw ,jak w temacie :

- jaki e3131 wybrać : ten z allegro ustawiany przez www , czy ten z playa (chodzi mi o póżniejszą wspóprace z routerem

- jaki router wybrać , myslałem o tym : AirLive Air3GII ,a może jakiś inny ?
- patrzyłem też z routerem z bramką voip ,ale tu wybór mały + współpraca z modemem

Zależy mi aby na ww. zestawie połaczenie było wznawiane automatycznie

Za wszelkie sugestie z góry dziękuje

pozdrawiam
jarek999
Mistrz bezprzewodowy

Re: Aero2 + Huawei e3131 +router

Post autor: jarek999 »

koralx pisze: - jaki e3131 wybrać : ten z allegro ustawiany przez www , czy ten z playa (chodzi mi o póżniejszą wspóprace z routerem

- jaki router wybrać , myslałem o tym : AirLive Air3GII ,a może jakiś inny ?
Zależy mi aby na ww. zestawie połaczenie było wznawiane automatycznie
Pod Open-Wrt będą działały oba modemy(z tym że łatwiej będzie skonfigurować ten z Play), automatycznie też wznowi połączenie. Co do wyboru routera na dziś (sytuacja się może w najbliższych dniach znacząco zmienić-jeżeli Cezary wyda nową wersję Gargoyle 1.5.7 z wsparciem do modemów 3G, sprzętu znacznie przybędzie) z tanich i sprawdzonych TP-Linki MR-3420, 3220(100-150zł)kolejne to już kwestia budżetu przeznaczonego na ten cel, lista ze wsparciem PL jest tutaj: http://ecco.selfip.net/gargoyle-pl/ar71xx/ z pominięciem oczywiście tych które nie posiadają portu USB. ;)
jareq
matek451
Guru bezprzewodowy

Re: Aero2 + Huawei e3131 +router

Post autor: matek451 »

Lepiej kup modem z PLAY,cena 129 zł i zostanie ci starter 1GB, możesz potestować tę sieć.Modemy z Allegro HiLink trudniej skonfigurować pod TNI.Kupiłem taki ale go zwróciłem.Ten z PLAY wykorzystuję w CP łącząc się z BTS-em Aero-2 na 900MHz ,korzystając z TNI.Próbowałem go też w sieci T-Mobile z routerem TP-LINK MR3220 i działał niezawodnie. Podsumowując tak jak mój poprzednik za około 250 zł kupisz E3131 w PLAY i do tego MR3420(MR3220).Zestaw sprawdzony przez wielu.Wznawianie połączenia ustawisz w konfiguracji routera , która jest łatwa i przejrzysta.
ODPOWIEDZ