Zmiana internetu, kończy się umowa.

[Reklama] Telefony satelitarne wszystkich sieci Thuraya, Iridium, Inmarsat https://ts2.shop/pl/3-telefony-satelitarne

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
lechu1777
Obserwowany

Zmiana internetu, kończy się umowa.

Post autor: lechu1777 »

Witam,

otóż rodzicom kończy się umowa z Nordiskiem i przed przedłużeniem chciałem się dowiedzieć czy nie ma już może jakiejś ciekawszej opcji w ich lokalizacji, mianowicie:
51º44'46.47'' N 20º08'54.90'' E

Z tego co wstępnie sam odszukałem w opcji mam takie rzeczy (wybrałem tylko te ciekawsze):
1. CDMA Orange (miałem kiedyś i był zapchany BTS non stop, ale teraz z dodatkową nośną nie testowałem, niestety nie widzę już w ofercie modemów dualnych)
2. CDMA Nordisk (aktualnie działa, transfery zwykle nie spadają poniżej 80KB/s, sięgają 160-170KB/s) = iPlus cdma

Orange BTS najdalej, 9km, Nordisk dwa nadajniki 7-7,7km. Tyle z łączy CDMA, posiadam modem DGT dla CDMA 3,1Mbps oraz antenę na dachu dla owej usługi, do tego ruter MR3420 z portem USB

Inne opcje:
1. Trzy nadajniki Orange GSM900 / GSM1800, odległości 6-7km
2. Orange UMTS2100 7km, czy to jest HSPA+DC? Jest szansa na link?
3. Jaki internet oferuje Multimo mobilnie? Czytałem na forum, że to jest CDMA Orange? Czy to prawda? Mają ciekawe oferty np. 52zł za 20GB, gdyby to odnosiło się do CDMA Orange do 9,3Mbps to byłaby ciekawa oferta
4. Cyfrowy Polsat UMTS900 (aero2), 6,5km
5. Cyfrowy Polsat LTE1800 (mobyland) 23,5km + UMTS900 (aero2) 23,5km
6. Cyfrowy Polsat LTE1800 Mobyland, dwa nadajniki obok siebie, 22,5km.
7. Play odpada, najdroższy abonament oferuje do 6Mbps, więc nic ciekawego.
8. T-Mobile / iPlus? W ogóle nie orientuje się w ich ofercie poza CDMA iPlus z którego teraz korzystam w ramach Nordisk.

Co byście proponowali zrobić? Mogę brać jakieś usługi na próbę, ale problem polega na tym, że u mnie link wymaga zapewne anteny, a jej mi na próbę nie dadzą :( Nie posiadam anteny do LTE/HSPA+/HSPA+DC, a te technologie wyglądają aktualnie najciekawiej. Jeżeli miałbym zostać to chyba tylko w CDMA z Orange, ponieważ oferuje dużo większe prędkości niż reszta CDMA.
ODPOWIEDZ