T-Mobile jaki modem do HSPA+DC.

Dyskusje na temat wyboru sprzętu. Jaki modem, telefon do GPRS/EDGE/UMTS/HSDPA/HSUPA, jaką przejściówkę, kabel do telefonu... itp. mam wybrać?

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
kamil.szymczak
Specjalista bezprzewodowy-junior

T-Mobile jaki modem do HSPA+DC.

Post autor: kamil.szymczak »

Witam niedawno używałem Playa, przesiadłem się na T-Mobile. Mój obecny modem to E169 + D100. Zestaw działa wyśmienicie. Przy Play nie było problemów bo po pierwsze pobieranie miałem ograniczone do 2 MB/s, a wysyłanie do 0,3 MB/s. Teraz posiadam T-Mobile i już nie jest tak różowo. Osiągam prędkość ok 4MB/s, wysyłanie nieco ponad 0,3 MB/s przez ograniczenie modemu. Czas na zmianę modemu. Myślę nad E353-u2. Jednak, że T-Mobile oferuję do 42MB/s HSPA+DC myślę również nad E372 do 42 MB/s. Tylko jest jeden problem, nie wiem jak jakiej zasadzie działa HSPA+DC, tzn. HSPA+ do 21 MB/s działa na 2100MHz bo T-Mobile nie ma 900MHz jak Play czy Aero2. Czy stacje 2100 obsługują HSPA+DC,
proszę o pomoc, dziękuję!
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

Re: T-Mobile jaki modem do HSPA+DC.

Post autor: Patryk »

HSPA+ DC w T-M działa na niektórych stacjach, na których uruchomione są co najmniej dwie częstotliwości nośne.
Na wszystkich stacjach DC jest tylko w miejscach, w których działa już wspólna sieć z Orange, projekt NetWorkS!. Na razie nie w Łodzi.

W UMTS900 żaden z operatorów nie oferuje ani oferować nie będzie HSPA+ DC.
kamil.szymczak

Jakie są te częstotliwości nośne? 2100Mhz a druga to? Czy wtedy są dwie częstotliwości zapisane na stacji BTS danego operatora?
Chodziło mi o to że HSPA+ u innych operatorów jest tez na 900mhz.
Czyli nie ma sensu kupować E372? Czy E353-u2 to dobry wybór ?
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

2100 to umowna nazwa pasma częstotliwości (tzw. band I albo IMT2000-band - 2110–2170 dla łącza "w dół" i i o 190 MHz mniej w przypadku uplinku) w którym pracuje się w Europie w systemie UMTS.

W Polsce to pasmo podzielone jest miedzy czterech operatorów, a każdy z nich dysponuje trzema kanałami o szerokości 5 MHz - każdy kanał stanowi tzw. nośną.

[ Dodano: 2012-10-01, 21:07 ]
kamil.szymczak pisze:Czy wtedy są dwie częstotliwości zapisane na stacji BTS danego operatora?
Dwie albo trzy nośne są wtedy, kiedy operator je uruchomi...
kamil.szymczak

Dziękuje za wyjaśnienie.
Teraz pytanie E372 czy jest sens czy e353-u2 bd lepszym wyborem?
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

Co to znaczy "bd" ? W języku polskim nie ma takiego słowa.
Jeśli natomiast chodzi o wybór to E372 będzie lepszy w sytuacji gdy jesteś w zasięgu stacji DC.
kamil.szymczak

Przepraszam. Będzie.
Jak Pan mówił w Łodzi nie ma HSPA+DC więc na razie chyba wybiorą E353-u2, jak on współpracuje z D100. Wiem jedynie że transfer jest blokowany do ok 10 MB/s przez zainstalowane w nim komponenty.
ODPOWIEDZ